logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał FM w Peugeot 308 SW 2016 - jak poprawić?

marekkasprzycki2 31 Mar 2024 15:15 5034 3
REKLAMA
  • #1 21026830
    marekkasprzycki2
    Poziom 4  
    Peugot 308 SW kombi 2016r 1,6 blue HDI.
    Od jakiegoś czasu mam problem z odbiorem stacji radiowych FM, wchodzą duże szumy, stacja wogóle zanika, jak jestem w dużym mieście z niektórymi stacjami nie ma problemu, jak jest deszcz, jest wilgotno, mam odczucie, że odbiór jest lepszy, mniejsze ilości szumów. Niestety nie wiem jak się zabrać do tematu, czy to będzie wina radia, przewodu, anteny. Czy ktoś podpowie którędy prowadzony jest przewód, chciałbym gdzieś przerwać obwód i wyeliminować sam wzmacniacz anteny albo jak dostać się do samego radia ?
  • REKLAMA
  • #2 21026880
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    W klasycznych Peugeotach wzmacniacz jest u dołu stopki (podsufitka)
    W jednym z nich rzeczywiście wyeliminowałem wzmacniacz, a dostatecznie długa antena (teoria mówi 75 cm, było ok 60 helikalne) wystarcza do odbioru UKF
    (nie działa AM średnie długie, ale to już w zasadzie nie jest słuchane)

Nie jest wymagane prucie kabla.

marekkasprzycki2 napisał:
    czy to będzie wina radia,

Wyjąć radio, podać mu wtyczkę+koncentryk z 75 cm gołej środkowej żyły na wysokości okien - dowiesz się prawdy.
  • REKLAMA
  • #3 21031434
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Dziękuję za odpowiedź. 30 lat temu, jak przyjeżdżał ktoś do ZURITu autem, to wiedziałem jak takie radio wyciągnąć z auta 😉, teraz nie mam pojęcia jak się do niego zabrać, jest możliwość dostępu bez rozbierania całego kokpitu ?
    (Przepraszam, teraz jakoś inaczej mnie zalogowało)
  • #4 21031604
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    kasprzyk napisał:
    wiedziałem jak takie radio wyciągnąć z auta

Takie, czy jakie ?

Na cztery długie gwoździe moje się wyjmuje. Filmików na YT jest od groma.
REKLAMA