logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bardzo słaby zasięg Bluetooth na karcie WIFI/BT na PCIe

MrxPL 26 Gru 2025 14:38 291 2
REKLAMA
  • #1 21790383
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Mam taki problem że mam mały zasięg bluetooth w komputerze. Komputer nie miał bluetooth (płyta bez wifi/BT) i dokupiłem na amazonie kartę na PCI. Założyłem, zainstalowałem sterowniki, znalazł parę sieci, sparowałem pada (Dualsense) przez BT i pograłem w parę gier.

Postanowiłem pograć na dużym ekranie (tv oddalony może o 3-4m od komputera w linii prostej) - obraz przesyłam steam linkiem, usiadłem na kanapie (może jakieś 2m od komputera) ale pad zaczął reagować z opóźnieniem albo w ogóle, albo postać zaczęła iść do przodu i nie reagowała na nic innego...

Metodą prób i błędów stwierdziłem że zasięg BT mam tylko jakieś 50cm. Jak usiądę przed komputerem to grać mogę, ale tylko jak wstanę i się kawałek oddalę to już się zaczynają problemy.

Model mojej płyty to ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
    a kartę kupiłem taką: https://www.amazon.pl/dp/B0CHFBHY94 (chip niby intel ax210 więc dobry)

Antenki w karcie wkręcone na maxkaa i nic...
    W menadżerze urządzeń zaznaczyłem przy karcie wifi (zezwalaj temu komputerowi...)
    Sterowniki zaktualizowane.

System Windows 11. Może zapomniałem o czymś oczywistym?
  • REKLAMA
  • #2 21790391
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1697
    Kupiłeś wynalazek ze znanymi problemami...
    Przeczytaj komentarze z 1 * na Amazonie z linku który podałeś. ;-)
  • #3 21790405
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Gadanie, bardzo pomocne. dobrze wiedziałem co kupuję. Prawdopodobnie narzekający nie podłaczyli dodatkowego przewodu od funkcji BT.

W każdym razie problem rozwiązany okazało się że jedna z anten wifi była gorzej wykonana i nie miała w środku tej tyli metalowej która powinna przekazywać sygnał. Zamieniłem miejscami i śmiga

Zbliżenie na dwa złącza antenowe, jedno nie ma metalowego styku wewnątrz.
REKLAMA