logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka stabilna karta Wi-Fi USB z kablem do 130 zł? ASUS USB-AC58, TP-Link TX20U Plus, Archer T4U Plus

heksonpl 27 Gru 2025 12:06 879 9
REKLAMA
  • #1 21790967
    heksonpl
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Cześć! Czy zna ktoś lub poleca jakąś dobrą kartę sieciową Wi-Fi na USB, najlepiej aby była z kablem, a nie bezpośrednio wtykana do USB laptopa/komputera tak do 100/130 zł?
    Zależy mi głównie na stabilności w sensie aby nic nie rozłączało ją z routerem czy też samym laptopem. Prędkości to najmniejszy pikuś, bo nie zależy mi na kosmicznych prędkościach, po prostu aby działała i nie wywalała co chwilę. Dodam tylko, że będzie stosowana pewnie rzadko, bo tylko na wyjazdach, gdzie mój laptop już nie obsługuje nowych standardów + czasem w domu pewnie też się przyda zawsze do czegoś.

Myślałem nad tymi trzema trzema przedstawionymi niżej, może ktoś ma jakieś z nimi doświadczenie czy coś? Ewentualnie coś innego polecić można do tej kwoty. :)
    1. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...ciowa-asus-usb-ac58-usb-wi-fi-dualband-ac1300
    2. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...ty-sieciowe/karta-sieciowa-tp-link-tx20u-plus
    3. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...owe/karta-sieciowa-archer-t4u-plus-usb-ac1300
  • REKLAMA
  • #2 21791092
    nccom255games
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Używam routerów z serii Archer C6, mam 3. Więc uważam, że T4U Plus będzie najlepszy.

Dodano po 2 [minuty]:

I zamierzam zakup tej karty bo mam TP Linka 2,4 GHZ i dobrze działa. Miałem raz z nią doświadczenie na necie 100 mb/s dawało nawet do 85 mb/s download i 70 upload.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21791128
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    heksonpl napisał:
    kartę sieciową Wi-Fi na USB, najlepiej aby była z kablem, a nie bezpośrednio wtykana do USB laptopa/komputera

Każdą kartę/dongla warto dać na przedłużaczu USB, tak do 3 metrów długości w zasadzie dowolnym, choć oczywiście czym wyższej kategorii tym lepiej.
    Wykorzystując przedłużacz znajduje się dla dongla jak najlepszą lokalizację, tak by mieć największy sygnał. To podstawa stabilnego działania.
    heksonpl napisał:
    Zależy mi głównie na stabilności w sensie aby nic nie rozłączało ją z routerem czy też samym laptopem.

To zależy już od tego, jak dobre miejsce dla dongla znajdziesz i jak będzie współpracował z danym PC i jego OS. A to już całkowicie indywidualne sprawy są.
    heksonpl napisał:
    tak do 100/130 zł?

W tym przedziale, to moim zdaniem dowolna, ważne, żeby miała przynajmniej MIMO2x2.
  • REKLAMA
  • #4 21791154
    heksonpl
    Poziom 6  
    >>21791128 Z tego co widzę to obie TP-Linka posiadają to MIMO2x2, jak się mylę możesz potwierdzić. Też widziałem na ich temat jakieś negatywy z rozłączaniem, ale obstawiam, że to głównie piszą osoby co mają albo za daleko od routera lub słabo skonfigurowany sprzęt, który może nie do końca współpracować. Co do sygnału, to w domu w którym jestem na parodniowym pobycie router jest na dole, ale sygnał moim zdaniem w porządku, bo nowszy laptop czy dwa telefony bez problemu łączy się z WIFI6 i nic nie zrywa, więc uważam, że raczej ta karta da radę przy moim ''staruszku''.
  • Pomocny post
    #5 21791183
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    heksonpl napisał:
    Z tego co widzę to obie TP-Linka posiadają to MIMO2x2, jak się mylę, możesz potwierdzić.

Mają.

heksonpl napisał:
    Też widziałem na ich temat jakieś negatywy z rozłączaniem, ale obstawiam, że to głównie piszą osoby co mają albo za daleko od routera lub słabo skonfigurowany sprzęt, który może nie do końca współpracować.

Tak to najczęściej wygląda - najczęściej winne są za słaby sygnał, za dużo zakłóceń (sieci sąsiedzkie, zakłócenia od komputera) albo konflikt karty z OS (np. niewłaściwe, stare sterowniki, albo niedopasowanie sterowników do OS), czyli w większości spoza samej karty. Takie mamy czasy, że nad wszystkim trzeba czasami się dokładniej pochylić, a nie liczyć tylko na F&F...

heksonpl napisał:
    Co do sygnału to w domu w którym jestem na parodniowym pobycie router jest na dole, ale sygnał moim zdaniem w porządku, bo nowszy laptop czy dwa telefony bez problemu łączy się z WIFI6 i nic nie zrywa, więc uważam, że raczej ta karta da radę przy moim ''staruszku''.

Lapek ma zwykle antenę wokół ekranu, czyli zdecydowanie wyżej i dalej od zakłóceń od dongla wetkniętego bezpośrednio w port USB. Dlatego woź ze sobą jakiś przedłużacz do USB, a powinno być bezproblemowo.
  • REKLAMA
  • #6 21791244
    heksonpl
    Poziom 6  
    >>21791183 Z tego co mają w opisie to kabel 1m więc może i to styknie ale jakieś przedłużki chyba mam w domu w razie czego. Widzę że one mają USB 3.0 a laptop chyba 2.0 ale to chyba nie jakiś wielki problem? Ale raczej ma 3.0 z tego co widać na obrazku. Windows 10 na nim śmiga.
    Lista kontrolerów USB w Menedżerze urządzeń systemu Windows 10
  • #7 21791270
    nccom255games
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja polecam tylko T4U Plusa
  • #8 21791272
    heksonpl
    Poziom 6  
    >>21791270 >>21791270 Biorę również go pod uwagę :D
  • #9 21792337
    heksonpl
    Poziom 6  
    Wezmę tego TP-LINKa TX20U Plus USB-A różnica tylko 2 zł a się przyda zawsze i do czegoś innego więc raczej zamknę już temat.
  • #10 21796039
    heksonpl
    Poziom 6  
    Kupiona karta TP-LINK

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując stabilnej karty Wi-Fi USB z kablem do 130 zł, dyskutowano o modelach ASUS USB-AC58, TP-Link TX20U Plus oraz Archer T4U Plus. Zalecane jest stosowanie przedłużacza USB do 3 metrów, co pozwala na optymalne ustawienie karty i poprawę stabilności sygnału. Kluczowym parametrem jest obsługa MIMO 2x2, którą posiadają wymienione modele TP-Linka. Problemy z rozłączaniem najczęściej wynikają z niskiego poziomu sygnału, zakłóceń sieciowych lub niekompatybilności sterowników z systemem operacyjnym, a nie z samej karty. Użytkownicy polecają model TP-Link Archer T4U Plus ze względu na dobrą współpracę z routerami Archer C6 oraz stabilne działanie przy prędkościach do około 85 Mb/s download i 70 Mb/s upload. Karty mają kabel o długości około 1 metra, co w większości przypadków jest wystarczające, a kompatybilność USB 3.0 z portami 2.0 nie stanowi problemu. System operacyjny Windows 10 jest dobrze obsługiwany przez te urządzenia. Ostatecznie wybrano model TP-Link TX20U Plus jako optymalny wybór w podanym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA