logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Netgear A6210 czy inna karta WiFi do 200zł dla połączenia z TP-Link Archer AX10 na odległość 15m?

gracz24na7 15 Paź 2020 23:14 2811 27
REKLAMA
  • #1 18980327
    gracz24na7
    Poziom 5  
    Witam, tak jak w temacie szukam karty WiFi (najlepiej na USB), która będzie się łączyć bezproblemowo z routerem oddalonym o ok. 14-15m(omijając ściany, przez ściany ok. 12m). Router to TP-Link Archer AX10, który jest na parterze, a komputer jest na piętrze po przekątnej w prawo od routera. Internet 100/10Mbps, a prędkość jaką chciałbym uzyskać to coś rzędu 50Mbps. I teraz pytanie czy np. taki Netgear A6210 lub inna karta za ok. 200zł dałyby radę?

EDIT: nie zależy mi na pingu, bo połączenie ma służyć do oglądania yt ,twitch ,pobierania plików, etc.
  • REKLAMA
  • #2 18980347
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    gracz24na7 napisał:
    I teraz pytanie czy np. taki Netgear A6210 lub inna karta za ok. 200zł dałyby radę?

Nie oczekuj potwierdzenia, skoro nikt zdalnie nie wie czy to zda egzamin.
    Musisz to kupić i sprawdzić (nie ma innego sposobu).
    gracz24na7 napisał:
    połączenie ma służyć do oglądania yt ,twitch ,pobierania plików, etc.

To ma swoje wymagania - sygnał w pokoju gdzie masz komputer, nie może mieć mniejszą moc niż -70dBi.

Najpierw zatem to sprawdź, w miejscu gdzie masz komputer:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • #3 18980362
    gracz24na7
    Poziom 5  
    Sprawdziłem i jest ok. -68 dBi. A jakie parametry powinna mieć antena WiFi w karcie(chodzi mi o dBi)?
  • #4 18980377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18981872
    gracz24na7
    Poziom 5  
    _cheetah_ napisał:
    -68dBm to mało, ale jeśli jest stabilne i nie ma za dużo zakłóceń, to kto wie.

Antena o jak największym zysku, czyli wartości dBi. Ale, anteny zintegrowane z kartami / adapterami mają pojedyncze decybele zysku, więc tu ciężko na coś liczyć.

Router ma MIMO2x2, więc karta/adapter też MIMO2x2, z antenami zewnętrznymi.

Ten adapter z twojego linku można spróbować, tylko na przedłużaczu USB, do 2.5m każdy, do 5m lepszej jakości. Wtedy cały adapter robi za wyniesioną antenę - szuka się max parametrów sygnału - z reguły będzie to bezpośrednio nad routerem.

Czyli lepiej kupić coś z odkręcaną anteną i wymienić antenę na np. 12 dBi?
  • REKLAMA
  • #6 18981959
    KOCUREK1970
    @gracz24na7
    Mocniejsza antena to nie tylko mocniejszy sygnał, to też większe odbierane szumy.
  • #7 18982034
    gracz24na7
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @gracz24na7
    Mocniejsza antena to nie tylko mocniejszy sygnał, to też większe odbierane szumy.

Szumy czyli co dokładnie bo nie rozumiem. Ma to jakiś związek z interferencją fal czy co?
  • REKLAMA
  • #8 18982058
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18982060
    KOCUREK1970
    gracz24na7 napisał:
    Szumy czyli co dokładnie bo nie rozumiem. Ma to jakiś związek z interferencją fal czy co?

Każda fala radiowa (wifi również jest falą radiową) to sygnał użyteczny i interferencje czyli szumy/zakłócenia - im coś bardziej czułe to i te zakłócenia też bardziej wyłapuje.
    Dlatego producenci routerów/modemów/kart sieciowych w ich produktach z antenami zewnętrznymi, stosują zazwyczaj max anteny o zysku 6dBi - to kompromis między sygnałem użytecznym a interferencjami.
    Założysz antenę 12dBi i może się okazać, że sygnał spadnie a prędkość zwolnią.
  • #10 18982066
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    KOCUREK1970 napisał:
    Czyli wg Ciebie antena o większym zysku w radiokomunikacji jest szkodliwa? Możesz to jakoś uzasadnić?
  • #11 18982071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18982124
    KOCUREK1970
    _cheetah_ napisał:
    Nie dla tego. Po prostu 4...5dBi to już wyśrubowana granica dla anten dookólnych (albo semi-dookólnych), jakie montuje się w routerach czy AP. Zwrócę uwagę, że w CPE montowane są typowo anteny kierunkowe o zyskach 13dBi, i to niezależnie, czy to TP-Link czy Ubi. Bo w CPE można, a nawet należy, stosować kierunkowe o wysokich zyskach.

Autor napisał to tak a nie inaczej i tak a nie inaczej ja się do tego odniosłem:
    gracz24na7 napisał:
    Czyli lepiej kupić coś z odkręcaną anteną i wymienić antenę na np. 12 dBi?

KOCUREK1970 napisał:
    Dlatego producenci routerów/modemów/kart sieciowych w ich produktach z antenami zewnętrznymi, stosują zazwyczaj max anteny o zysku 6dBi - to kompromis między sygnałem użytecznym a interferencjami.

_cheetah_ napisał:
    Właśnie, w zasadzie można by spróbować jakieś CPE na 2.4GHz, z MIMO2x2 i jakąś porządną anteną o wysokim zysku, np. coś z TP-Linka czy ubi

I korzyści będą z tego znacznie większe, niż pokraczna panelówka, wykonana nie wiadomo z czego, nie wiadomo jak, działająca jak tłumik dokręcona do karty sieciowej czy routera.
  • #13 18982181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18982229
    gracz24na7
    Poziom 5  
    _cheetah_ napisał:

EDIT:
    Właśnie, w zasadzie można by spróbować jakieś CPE na 2.4GHz, z MIMO2x2 i jakąś porządną anteną o wysokim zysku, np. coś z TP-Linka czy ubi

Jakiś przykład urządzenia w cenie ok 200 zł?
  • #15 18982298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18982318
    gracz24na7
    Poziom 5  
    Erbit napisał:
    Zapytam (choć nie o tym temat) a dlaczego nie skrętka tylko antena? Na kablu będzie na pewno lepiej, szybciej, stabilniej.

Brak możliwości pociągnięcia kabla.
  • REKLAMA
  • #17 18982333
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18982335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18982348
    gracz24na7
    Poziom 5  
    Czyli kupić CPE-510 lub CPE-210, potem podłączyć i skonfigurować jako AP, a na koniec połączyć z komputerem kablem lub po WiFi?
    Każde z nich ma 5 km + więc powinno się przebić przez 15 m przez dwie ściany. Jak duża jest różnica stabilności 2.4 GHz vs 5 GHz, np. czy mikrofalówka może zakłócać podczas swojej pracy wszystkie fale 2,4 GHz 2 metry od niej?
  • #20 18983314
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19006601
    gracz24na7
    Poziom 5  
    Przepraszam za długie czekanie na odpowiedź, ale niestety obowiązki ważniejsze.

Poczytałem trochę o tych urządzeniach Tplink i uznałem, że rozsądniejsze będzie zainwestowanie w coś lepszego bo zamierzam w niedługiej przyszłości mieć światłowód 300 lub 500 Mbit/s więc te urządzenia nie spełnią chyba roli. Czy w tej sytuacji Ubiquiti airMAX NanoStation AC Loco 13dBi 5GHz lub Ubiquiti airMAX NanoStation AC Loco 13dBi 5GHz będą lepszym wyborem? Jeżeli nie to czy do 350 zł jest jakieś alternatywne rozwiązanie?

EDIT: Jedno z tych urządzeń działa w trybie Bridge, jaka jest różnica między trybem Client?

EDIT 2: Dla sprawdzenia obecnych możliwości podłączyłem stary router totolink, ustawiłem jako WISP(5 GHz, siła sygnału od 37 do 51% ), a prędkości jakie uzyskałem to ok. 40/10 Mbit/s, niestety z tendencją do spadków (download), mimo tego pingi do routera głównego są znakomite bo wynoszą 1-4ms przy normalnym użytkowaniu, packet loss praktycznie nie występuje. Zrobiłem jednak test( z ciekawości) i puściłem stream na twitch inspector z bitrate 6 Mbit/s i wyniki były takie, że bez używania w tym czasie internetu równo przez godzinę testu prędkość osiągała maksymalne 5,863 Mbit/s i nie było ani jednego pakietu loss, jednak następnie włączyłem yt i to poskutkowało packet lossem, który ostatecznie po kolejnej godzinie testu ukształtował się na poziomie 3,4 %. Czy jest to skutek słabej siły sygnału, i nawet minimalny wzrost wykorzystania łącza powoduje packet loss?
  • #22 19006899
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 19006988
    jprzedworski
    Ocena: 828
    gracz24na7 napisał:
    wymienić antenę na np. 12 dBi
    Tyle może dać tylko dobra antena kierunkowa. I nie wierz bezkrytycznie sprzedawcom, zwłaszcza internetowym. Oni wszystko napiszą, nawet 20.
  • #24 19020993
    gracz24na7
    Poziom 5  
    _cheetah_ napisał:
    gracz24na7 napisał:
    Czy w tej sytuacji Ubiquiti airMAX NanoStation AC Loco 13dBi 5GHz lub Ubiquiti airMAX NanoStation AC Loco 13dBi 5GHz będą lepszym wyborem?

Są na pewno lepsze jakościowo, ale prędkości mniejsze.

1.W poprzednim poście popełniłem błąd i nie napisałem Ubiquiti airMAX LiteBeam AC GEN2 23dBi 5GHz. Czy byłby to najlepszy wybór, czy już przerost formy nad treścią? I dlaczego mniejsze prędkości skoro według producenta mają wszystko lepsze niż Tplink CPE 510( 300 vs 450 Mbps)?

2.Czy w trybie bridge da się połączyć z internetem kablem?

3.Film na YT miał zmienny bitrate, bo wartości pobierania skakały od 5 do 25 Mbps.
  • #25 19021702
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19021867
    KOCUREK1970
    gracz24na7 napisał:
    Film na YT miał zmienny bitrate, bo wartości pobierania skakały od 5 do 25 Mbps.

Prędkości pobierania, nie jest zależna od bitrate filmu.
    Jeśli był taki rozstrzał prędkości pobierania, to coś się działo z zestawionym linkiem.
  • #27 19024297
    gracz24na7
    Poziom 5  
    _cheetah_ napisał:
    Ad.1. Chyba musiało mi się coś pomylić z tymi prędkościami, wygląda, że odpowiadając myślałem o Loco, a nie AirMaxach. Jasne, że AirMAxy są szybsze. I do łącza punkt-punkt - OK.
    A czy jest to już przerost formy nad treścią? Przy obecnych prędkościach netu - może tak.
    Patrząc pod kątem niezawodności i wysublimowania technicznego - na pewno nie.
    A patrząc w przyszłość - hm, może nie ma co planować za daleko, bo przy obecnym tempie rozwoju wszystkiego związanego z netem, kto wiec co za parę lat będzie panoszyć się w sklepach i domach. NA pewno coś, o czym jeszcze nie mamy pojęcia... ;)

Pamiętaj, że jakby co to AirMax jest niekompatybilny z wifi - to dedykowany punkt-punkt.

Masz dylemat. Czy taniej z opcją wyrzucenia bez żalu za niedługi czas, czy solidne, za większą kasę, i na długi czas, niezależnie co będzie się działo w przyrodzie.

Ad.2. Bridge to funkcja na routerze operatora, aby można było podłączyć własny router.

Ad.3. Może inaczej - w jakiej rozdzielczości był film?

Czyli mogę się połączyć z routerem przez WiFi, następnie z komputerem przez LAN i WiFi nie będzie rozsyłane dalej, tak?
    Film był w rozdzielczości 1080p60.

Zastanawia mnie jeszcze jedna, ale ostatnia rzecz: czy urządzenia z tak mocnym zyskiem anteny są bezpieczne(chodzi o promieniowanie)?
  • #28 19188765
    gracz24na7
    Poziom 5  
    Zamykam, postanowiłem jednak po testach poprowadzić kabel.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty WiFi (preferowanej na USB) do połączenia z routerem TP-Link Archer AX10, oddalonym o 14-15 m, z zamiarem uzyskania prędkości około 50 Mbps. W dyskusji poruszono kwestie związane z mocą sygnału, zyskiem anteny oraz zakłóceniami. Użytkownicy sugerują, aby wybrać kartę z odkręcaną anteną o wysokim zysku (np. 12 dBi) oraz rozważyć użycie adapterów CPE (np. TP-Link CPE-210, CPE-510) lub Ubiquiti airMAX NanoStation. Zwrócono uwagę na różnice między trybami Bridge i Client oraz na wpływ zakłóceń na sygnał 2.4 GHz w porównaniu do 5 GHz. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na poprowadzenie kabla, uznając to za bardziej stabilne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA