logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 – jak wyłączyć logowanie PIN-em i hasłem, by startować bez wpisywania?

mkv20 27 Gru 2025 12:35 3930 9
REKLAMA
  • #1 21791000
    mkv20
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    Czy ktoś może mi napisać, jak prostemu chłopu, w jaki sposób mogę wyłączyć logowanie się PIN-em lub hasłem na Windows 11?
    Próbowałem tych sposobów przedstawionych na YouTube i nic, albo prosi o PIN lub hasło i/lub na odwrót.
    Chcę tak, abym ani hasła, ani PIN-u nie musiał wpisywać. Da się tak zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21791019
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2979
    Jeśli chce się tobie bawić w ponowne stawianie Win11 to dobrą metodą jest logowanie do konta lokalnego, czyli nie wiązanie kopii Windowsa z kontem w MS. Wtedy komputer zawsze będzie startował bez hasła.
  • REKLAMA
  • #3 21791065
    mkv20
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    sanfran napisał:
    Jeśli chce się tobie bawić w ponowne stawianie Win11 to dobrą metodą jest logowanie do konta lokalnego, czyli nie wiązanie kopii Windowsa z kontem w MS. Wtedy komputer zawsze będzie startował bez hasła.

Bez formatu się nie obędzie? Miałem Windows 10 i nie miałem logowania PIN-em ani hasłem, dzieci w święta dorwały się do komputera, zaakceptowały aktualizacje do Windowsa 11 i teraz chcę ciągle PIN lub hasło.
    Mało tego, mam jakieś dwa profile o takiej samej nazwie, gdzie wcześniej miałem jedno.
  • REKLAMA
  • #4 21791245
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2979
    Nie na darmo komputer jest „osobisty” zwłaszcza w obecnych czasach. A dawanie dzieciom swojego komputera bez nadzoru i z możliwością klikania i ściągania czegokolwiek z internetu to już jest skrajna nierozsądność, że się tak oględnie wyrażę.

Tak czy inaczej po takim użytkowaniu komputera ja bym go raczej sformatował i stawiał system od nowa.
  • #6 21795334
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Jak dla mnie rozwiązaniem może być przełączenie konta Microsoft na konto lokalne. Podczas tej operacji nadajemy dla konta nową nazwę, a hasło można zostawić puste.

Tak jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=W_U_vH_eo_M
  • #7 21796689
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    U mnie udało się to przy świeżej instalacji. Dałem po prostu POMIŃ jak pytał o hasło.
    Nie potrzebuję PIN-u
    Tylko nie wiem czy to bezpieczne.
  • REKLAMA
  • #8 21804241
    user09
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    A zmiany hasła próbowałeś? Np. w Windows 10 jest opcja zmiany hasła i można zmienić na - nic nie wpisać. I wtedy znika uprzednio ustawione hasło przy logowaniu.
  • #9 21804255
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    Jeśli jest zalogowany na konto MS to nie da się logować bez pinu/hasła.
    Musisz stworzyć konto lokalne, ale MS też coś przy tym kombinował i nie wiem czy da się to zrobić w wersji Home.
    W Pro i Enterprise na pewno się da.
  • #10 21805802
    togi
    Poziom 8  
    Nie wiem, czy o to chodzi, ale da się zapamiętać hasło przy użyciu narzędzia 'netplwiz'.
    Z tym, że najpierw należy w ustawieniach systemu, w zakładce konta/opcje logowania, wyłączyć opcję "Aby zwiększyć zabezpieczenia, zezwalaj na logowanie za pomocą funkcji Windows Hello na tym urządzeniu tylko posiadaczom kont Microsoft", następnie uruchomić narzędzie 'netplwiz' (w oknie uruchamiania wpisać komendę netplwiz), w oknie, które się pojawi, odznaczyć opcję "Aby użytkować tego komputera, użytkownik musi wprowadzić nazwę użytkownika i hasło". Po zatwierdzeniu opcji należy dwukrotnie wpisać hasło i powinno zadziałać automatyczne logowanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyłączenia logowania PIN-em i hasłem w systemie Windows 11, aby komputer uruchamiał się bez konieczności ich wpisywania. Podkreślono, że standardowo konto Microsoft wymaga podania PIN-u lub hasła, co uniemożliwia automatyczne logowanie bez zabezpieczeń. Jako rozwiązanie zaproponowano przełączenie konta Microsoft na konto lokalne z pustym hasłem, co pozwala na start systemu bez logowania. Wskazano, że w wersjach Windows 11 Pro i Enterprise jest to łatwiejsze do wykonania niż w wersji Home, gdzie Microsoft wprowadził ograniczenia. Alternatywnie zasugerowano ponowną instalację systemu i pominięcie ustawiania hasła podczas konfiguracji, co umożliwia start bez PIN-u i hasła, choć może wiązać się z obniżeniem bezpieczeństwa. Podano również link do narzędzia „control userpasswords2”, które pozwala skonfigurować automatyczne logowanie użytkownika bez wpisywania danych. Wskazano, że zmiana hasła na puste w Windows 10 usuwa wymóg logowania, ale w Windows 11 konto Microsoft wymusza zabezpieczenia. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące bezpieczeństwa i konieczności formatowania systemu po nieautoryzowanym dostępie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA