logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie nowego radia do VW Beta – zweryfikowanie dobrego połączenia.

kpulka19628 27 Gru 2025 15:06 363 6
REKLAMA
  • #1 21791173
    kpulka19628
    Poziom 2  
    Cześć,
    Planuję zmienić radio w samochodzie. Mam oryginalne radio od VW Beta. Czy dobrze łączę piny (zdjęcie z dwoma schematami)?
    Tak łączę:
    Ub do b
    S-kont - acc
    Słońce do ill
    Uziemienie do gnd
    Kbus nie podłączam, bo to diagnostyka
    Gala nie podłączam, bo kamery nie mam i nie potrzebuje zwiększania głośności wraz ze wzrostem prędkości
    Nie podłączam, bo w starym radiu to jest zasilanie 24 h na dobę, antykradzieżowe

Główne działania to zamiana pinu 4 z 7 oraz odizolowanie stałego zasilania.
    Anteny elektrycznie wysuwanej nie posiadam, więc też nic nie robię w tym kierunku.

Porównanie dwóch schematów pinów z oznaczeniami i kolorowymi liniami połączeń

Edit:
    Przejściówka ZRS-AS-24B, którą kupiłem, nie pasowała do mojej kostki (zdjęcie) i wydaje mi się, że muszę kupić ZRS-AS-25B, z tym że 25B to tylko przedłużacz i musiałbym piny pozamieniać.
    Złącze ISO i przewody w instalacji radia samochodowego VW z widocznymi pinami
  • REKLAMA
  • #2 21791293
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Ale opisz o co dokładnie chodzi. Jeżeli radio Beta działało na tych wtykach ISO to i ten chińczyk powinien działać bez żadnych przeróbek złącz. Wyjmujesz ze starego i wkładasz do nowego.
  • REKLAMA
  • #3 21791394
    kpulka19628
    Poziom 2  
    >>21791293 >>21791293
    Chodzi mi o potwierdzenie, czy przy użyciu przejściówki dobrze połączyłem.
    Podłączyłem bez przejściówki, ale radio na wyłączonym zapłonie pozostawało włączone, a po włączeniu pokazywało brak sygnału.
    Czy to możliwe, żeby piny w kostce były już zmienione na inne niż pokazuje schemat na oryginalnym radiu?
    Poniżej załączam zdjęcia napięcia przy wyłączonym samochodzie (czerwony to uziemienie, żółty - stałe napięcie, zielony - znikome napięcie, ok. 0,02 V)
    Podłączenie nowego radia do VW Beta – zweryfikowanie dobrego połączenia.fd3c6082-e...fca385.png (841.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Oraz przy włączonym zapłonie (czerwony - uziemienie, żółty - stałe napięcie, różowy - obniżone, ok. 10 V oraz zielony - znikome, ok. 0,02 V):

Złącze ISO samochodowego radia z zaznaczonymi kolorami napięcia na pinach
  • Pomocny post
    #4 21791602
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 442
    Ja myślę, że jednak trochę trzeba zmienić adaptację ISO A VW w celu dostosowania do tego montowanego radia.
    Szczególnie chodzi o pin1 ; pin2 ; pin3 i pin5 oraz zamianę miejscami pin4 i pin7.
    Ponadto konieczne jest zastosowanie separatora antenowego by radio nie wyświetlało komunikatu "brak sygnału"
  • REKLAMA
  • #5 21791654
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    Przenoszę do Car Audio.
  • REKLAMA
  • #6 21793414
    kpulka19628
    Poziom 2  
    >>21791602
    Dziękuję bardzo, justka80. Na razie wszystko działa oprócz radia. Jutro jeszcze dokupię przejściówkę antenową z separatorem i zobaczę, co się stanie.
  • #7 21793416
    kpulka19628
    Poziom 2  
    Justka80 wszystko rozwiązała.
    Poniżej wiadomość prywatna, którą dostałem:

Odłącz stałe 12 V od pin 5 w kostce instalacji (wymontuj z kostki końcówkę lub odetnij przewód). Jeżeli zdecydujesz się na odcięcie, to przetnij go około 4-6 cm od kostki, bo będziesz potrzebował dołączyć ten przewód do niebieskiego kabelka, koniecznie domontowanego separatora antenowego. Separator antenowy konieczny jest do zasilenia (po żyle kabla antenowego) wzmacniacza antenowego, który umieszczony jest w stopce anteny na dachu.
    Zaizoluj porządnie ten odcięty przewód od strony instalacji, bo na nim jest ciągle 12 V.
    Odłącz (wymontuj lub odetnij i zaizoluj od strony instalacji) z wtyku zasilania przewody: pin1, pin2 i pin3, bo w tym radiu, na tych pinach występują inne funkcje niż w standardzie VW i może dojść do różnorakich konfliktów we właściwym działaniu zarówno radia, jak i np. magistrali K-bus.
    Resztę masz podłączoną prawidłowo. Po zamontowaniu separatora antenowego na pewno radio będzie funkcjonowało.
    Pomijam tu kwestię tylnych głośników, bo widzę, że wtyk głośnikowy ma wyprowadzone przewody fioletowe i zielone, ale nie wiem, czy w dalszej instalacji są te przewody doprowadzone do tyłu.
    Dotychczasowe radio VW Beta było radiem dwugłośnikowym, ale być może instalacja przystosowana jest również do 4-głośnikowego radia VW Gamma.

Podsumowanie tematu

✨ Planowana jest wymiana oryginalnego radia w samochodzie VW Beta. Użytkownik przedstawia schemat połączeń pinów: Ub+ do B+, S-kont do ACC, Słońce do Illumination, uziemienie do GND, bez podłączania K-Bus (diagnostyka) oraz GALA (brak kamery). Stałe zasilanie 24V jest odizolowane ze względu na funkcję antykradzieżową. Wymiana polega na zamianie pinów 4 i 7 oraz odizolowaniu stałego zasilania. Brak anteny elektrycznie wysuwanej eliminuje konieczność podłączania dodatkowych przewodów antenowych. Przejściówka ZRS-AS-24B okazała się niepasująca do kostki, co sugeruje konieczność zakupu ZRS-AS-25B, która jest przedłużaczem wymagającym zmiany połączeń pinów. Dołączone zdjęcia schematów i kostek potwierdzają problem z kompatybilnością przejściówek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA