logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX PanoView 745 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza, spadek napięcia

dyuk 23 Gru 2005 14:46 1254 5
REKLAMA
  • #1 2109355
    dyuk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Z gory przepraszam za brak polskich liter , poniewaz jestem w Anglii. A co do problemu to jest to monitor LCD starszy model . Po podlaczeniu go do sieci poprze zasilacz nic nie dziala to znaczy wlaczam wlacznik i nic sie nie dzieje (zadna dioda nie swieci , nic kompletnie. Zdjalem oslone i dotarlem do plyty elektronicznej i znalazlem tez polaczenie z tym wlacznikiem . Sprawdzilem ze po podlaczeniu zasilacza zachodzi takie zjawisko . Napiecie docierajace do wlacznika mialo wartosc okolo 6-7 V , a pozniej zaczelo spadac do wartosci 0 V . I po ponownym podlaczenia dalej jest blisko 0 V . Co mam wogole robic , czy ktos mam moze jakis schemat do tego modelu ... ?
  • REKLAMA
  • #2 2109379
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Witam
    Na początek sprawdź zasilacz(z tego co piszesz jest on zewnętrzny).Zobacz jakie powinien mieć napięcie na tabliczce znamionowej jakie ma bez obciązenia i z obciązeniem np-żarówka.
    Pozdrawiam i życze Wesołych Świąt
    PUFAN
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2109436
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Więc musisz mieć gdzieś zbyt duże obciążenie.Sprawdź omomierzem czy nie ma zwarcia bądź małej rezystancji napinach zasilających gniazda moitora.
  • REKLAMA
  • #5 2109506
    dyuk
    Poziom 12  
    Tak Pufan masz racje . Wystepuje rezystencja miedzy pinami wlasnie probuje ja rozpracowac i przedstawic .

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Po sprawdzalem mozliwosci a wiec sprawa wyglada tak. Jak na schematach i zdjeciach . Oprocz tego doszedlem do tego badajac omomierzem :
    Niebieski ze zdjecia nr 2, 3 --> ma srednia rezystencje z 3,4 (GND) i mala z 5,6 (+12V) ze zdjecia nr. 1
    Czarny ze zdjecia nr 2,3 --> jest polaczony z 5,6 (+12V) i ma mala rezystencje z 3,4 (GND) ze zdjecia nr 1
    Czerwony ze zdjecia nr 2,3 --> jest polaczony z 2,1 (+5V) ze zdjecia nr 1
    Załączniki:
    • CTX PanoView 745 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza, spadek napięcia Zdjecie nr 1.jpg (145.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CTX PanoView 745 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza, spadek napięcia Zdjecie nr 2.jpg (13.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CTX PanoView 745 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza, spadek napięcia Zdjecie nr 3.JPG (113.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2109749
    dyuk
    Poziom 12  
    Kolejne zdjecia...
    Załączniki:
    • CTX PanoView 745 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza, spadek napięcia Zdjecie nr 5.jpg (19.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CTX PanoView 745 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza, spadek napięcia Zdjecie nr 4.jpg (20.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA