logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop do pracy biurowej z dotykowym ekranem do 3500 zł – Intel 12 gen vs Ryzen

krzysztofzaczek86 28 Gru 2025 13:46 447 15
REKLAMA
  • #1 21791863
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim. Potrzebuję porady - planuję zakup laptopa do pracy biurowej, nie do gier, z zainstalowanym Windowsem do 3500 zł. Zależy mi, by działał szybko i miał dotykowy ekran oraz by jego żywotność była jak najdłuższa. Myślałem o nowym, ale po przejrzeniu ofert poleasingowych wpadł mi w oko poniższy. Rozmawiałem ze znajomym i odradzał procesory Intel od 12. generacji w górę, czy jest się czego obawiać i szukać czegoś na Ryzenie? Proszę o ewentualne polecajki nowych i używek:)
    https://laptopfactory.pl/Laptop-DELL-Latitude...NLFDrlY-HNxDtfJESO_aem_5BeP3hg7ACO3AFnSPJGj2g
    AI: Czy masz jakieś preferencje co do rozmiaru ekranu (np. 13, 14, 15,6 cala) albo wagi laptopa?
    Lekki, 14 cali lub 15,6, ale preferowany 14.
    AI: Na jakich parametrach poza procesorem najbardziej Ci zależy - np. ilość RAM, pojemność dysku, czas pracy na baterii, porty, podświetlana klawiatura?
    Ilość RAM, żywotność laptopa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21792124
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Cześć.
    Czy znajomy uzasadnił, dlaczego odradza procesory Intela od 12 generacji w górę?
    Bo ja rozumiem, że procesory Intela 13 i 14 generacji dla komputerów stacjonarnych miały wady produkcyjne, ale procesorów 12 generacji, do tego laptopowych, to nie dotyczyło.
    Natomiast jeśli chodzi o laptopy to (nie mając żadnych precyzyjnych statystyk, a opierając się na moich powiązaniach z serwisami komputerowymi i czytaniu wątków na tym forum) wydaje mi się, że laptopy oparte na ryzenach (przynajmniej do serii 6000, głównie wydajniejsze modele z serii H/HS) były bardziej awaryjne.

Co do laptopów to nie znoszę w nich ekranów dotykowych (warstwa dotykowa pogarsza ostrość obrazu robiąc delikatne mydło, zwykle też warstwa dotykowa dobrze odbija światło, więc praca w bardziej oświetlonych miejscach jest utrudniona). Ale jak taki jest Ci niezbędny to czemu nie. Niby w opisie jest ta matryca matowa, ale na zdjęciach widać jak odbija. Sam ekran w tym laptopie jest dobrej jakości.

Co do wykonania to jest OK, tu nie można się przyczepić.
    Co mi się nie podoba - pamięć wlutowana na stałe (jej pierwsza usterka, mimo że nie jest to dość częste, stawia Cię przed niekomfortowym wyzwaniem: naprawiać płytę za spore pieniądze, czy wymieniać laptopa). Druga rzecz to relatywnie słabe chłodzenie, które przy mocnym procesorze w wariancie P pod obciążeniem będzie miało małą wydajność (to spowoduje szybki wzrost temperatur i szybką redukcję zegarów). Więc do większych obciążeń (zresztą jak każdy laptop) ten również się nie będzie nadawał.

Na plus poza dobrą jakością wykonania klawiatura podświetlana w wariancie US bez naklejek. Sprzedający deklaruje klasę wizualną A, więc też nie powinien być ten laptop zamęczony. Warto brać pod uwagę, że kupuje się za dość duże pieniądze sprzęt, który ma jedynie 12 miesięcy gwarancji sprzedawcy.
  • #3 21792140
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że znajomy pomylił generacje i chodziło mu o 13 i 14. Dopytałem też AI i polecało poniższe warianty, teraz "tylko" kwestia znalezienia takiej oferty.... A jaka kombinacja gwarantowałaby dobre chłodzenie i żywotność?

"1. HP EliteBook 845 G9 (Najlepszy stosunek jakości do ceny)
    ​To model, który najłatwiej znaleźć w Twoim budżecie z DDR5. Jest to seria biznesowa premium (w całości aluminiowa).
    ​Procesor: AMD Ryzen 5 6600U lub Ryzen 7 6800U / 6850U.
    ​Pamięć: Obsługuje DDR5 4800/5600 MHz. Wiele ofert poleasingowych "Klasy A" ma już 32 GB w zestawie.
    ​Ekran: 14 cali, często z opcjonalną powłoką dotykową (szukaj dopisku "Touch").
    ​Dlaczego ten: Posiada dwa sloty na RAM, co jest rzadkością w 14-calówkach. Nawet jeśli kupisz wersję 16 GB, w przyszłości możesz mieć tam nawet 64 GB, ale obecnie bez trudu znajdziesz gotowe konfiguracje 32 GB poniżej 3500 zł.

​2. Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 (Wersja AMD)
    ​Jeśli zależy Ci na najniższej wadze i legendarnej trwałości.
    ​Procesor: AMD Ryzen 5/7 serii 6000 (np. 6850U).
    ​Pamięć: 32 GB LPDDR5 (uwaga: w serii "s" pamięć jest wlutowana, więc musisz kupić wersję, która ma 32 GB od razu - nie dołożysz jej później).
    ​Ekran: 14" IPS dotykowy (często z filtrem prywatności Privacy Guard).
    ​Dlaczego ten: Jest lżejszy od zwykłego T14 i EliteBooka (ok. 1,2 kg). Procesory Ryzen 6000 mają świetną zintegrowaną grafikę Radeon 680M."
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21792234
    dt1
    Admin grupy komputery
    Największą wadą laptopów jest niska wydajność ich chłodzenia, dlatego nie nadają się do większych wydłużonych obciążeń. Możesz szukać tanich czy drogich laptopów, chłodzenie będzie trochę lepsze, trochę gorsze, ale (pomijając laptopowy plankton w postaci chromebooków i innych urządzeń z marną wydajnością) zawsze jest za słabe. Ty niemniej do pracy biurowej to jednak nie jest większy problem, bo tam nie występują wysokie czy długotrwałe obciążenia.

Paplaniny chatbota staram się nie analizować nawet. Chyba na starym zestawie danych pracował, bo poleca sprzęty na Ryzenach serii 6000.

Czy ekran dotykowy jest na pewno niezbędny? To mocno redukuje ilość dostępnych sensownych urządzeń i wpływa na komfort użytkowania (na dwa sposoby: dając ekran dotykowy, który będzie non-stop usyfiony odciskami i rozmywając minimalnie obraz oraz odbijając mocniej światło).

Jeśli jest on niezbędny to znaleziony przez Ciebie Dell będzie jakimś tam sensownym kompromisem.
    Z nowych widzę 15 calowe Delle, ale są plastikowe (chociaż te plastikowe Delle jakoś tam się trzymają mimo wszystko), na plus pamięć montowana w gniazdach, na minus przeciętny ekran 220 nit, co w połączeniu z warstwą dotykową będzie w jaśniejszych pomieszczeniach robić słaby efekt.
  • REKLAMA
  • #5 21792260
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    Tak, ekran dotykowy to warunek konieczny, choć nie będzie bardzo często używany. Przyda się żonie w pewnych pracach nauczycielskich. Dzięki za sugestie odnośnie AI. Czyli podsumowując - szukać z niezlutowaną pamięcią RAM, chciałbym dopytać, jakie procesory brać najlepiej pod uwagę? Laptop będzie najczęściej używany w pomieszczeniu wieczorami, nie do codziennej pracy.
  • Pomocny post
    #6 21792271
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli żona pracowała już na ekranie dotykowym na laptopie to ok, jeśli wydaje jej się, że się przyda, ale nie pracowała, to najlepiej niech chwilę popracuje, ze względu na precyzję rysować raczej na tym nie będzie.

Nielutowany RAM to dobry bonus, bo można go wymienić jak się uszkodzi bądź rozbudować jak będzie konieczność.

Procesory bym brał pod uwagę Intela Core I5 lub Ultra 5 (dopłacanie do Core I7/I9 czy Ultra 7/9 nie ma większego sensu do pracy biuro/multimedia, a tylko odrobinę wyżej stawia poprzeczkę chłodzeniu. Ewentualnie Ryzen (również Ryzen 5), ale w przypadku laptopów wolałbym jednak Intela, co nie oznacza, że Ryzen jest zły.
  • #7 21792292
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 70
    krzysztofzaczek86 napisał:
    Cześć wszystkim. Potrzebuję porady - planuję zakup laptopa do pracy biurowej, nie do gier, z zainstalowanym Windowsem do 3500 zł. Zależy mi, by działał szybko i miał dotykowy ekran oraz by jego żywotność była jak najdłuższa. Myślałem o nowym, ale po przejrzeniu ofert poleasingowych wpadł mi w oko poniższy. Rozmawiałem ze znajomym i odradzał procesory Intel od 12. generacji w górę, czy jest się czego obawiać i szukać czegoś na Ryzenie? Proszę o ewentualne polecajki nowych i używek:)

ASUS Zenbook S 16 nowy(!!!) - masz wszystko w nim, to co chcesz i potrzebujesz ; z używkami, to tak jak z żoną; chciabyś ją mieć/brać używaną?

e marcus
  • #8 21792303
    dt1
    Admin grupy komputery
    emarcus napisał:
    ASUS Zenbook S 16 nowy(!!!)

A jest w stanie Kolega znaleźć takiego nowego w tych kryteriach:

z zainstalowanym Windowsem do 3500 zł

oraz

14 cali lub 15,6, ale preferowany 14

Dodano po 42 [sekundy]:

emarcus napisał:
    z używkami, to tak jak z żoną; chciabyś ją mieć/brać używaną?

Ty to myślisz że każdy dziewicy szuka na żonę? :)
  • #9 21792341
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    😊
    Mam jeszcze pytanie o pamięć RAM - szukać DDR5 czy może DDR4 również?
  • #10 21792378
    dt1
    Admin grupy komputery
    DDR5 będzie wskazywał na nowszy sprzęt.
    W kwestii wydajności w scenariuszu biurowym/multimedialnym DDR4 też jest zupełnie akceptowalne.
    Przy aktualnych cenach pamięci RAM często nie ma co wybrzydzać, jeśli dostanie się akceptowalnego laptopa z DDR4.
  • REKLAMA
  • #11 21792405
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    Dziękuję za wszystkie rady. Z dwóch poniższych - z rozszerzeniem RAM do 32 GB i z ewentualnym rozszerzeniem gwarancji - który będzie lepszym wyborem? Czy może szukać w ogóle czegoś innego?

Wiem, że Dell nie ma ekranu dotykowego, załóżmy, że nie jest to już warunek konieczny, ale pożądany dodatek :)

https://laptopfactory.pl/Laptop-HP-EliteBook840-G8-i5-1145G7-FHD-DOTYKOWY-US

https://laptopfactory.pl/Laptop-DELL-Latitude-5430-i5-1235U-FHD-US
  • #12 21792407
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 70
    dt1 napisał:
    emarcus napisał:
    ASUS Zenbook S 16 nowy(!!!)

emarcus napisał:
    z używkami, to tak jak z żoną; chciabyś ją mieć/brać używaną?

Ty to myślisz że każdy dziewicy szuka na żonę? :)

Nic nie zrozumial!
    Chodzilo o to czy byly poprzednie formalne związki mażeńskie..... - to nie jest to samo, co sugerujesz odnośnie seksu (?!); Pervert.
    Wtedy jest określenie: "towar z drugiej ręki"....; czy jakoś tam...

Odnośnie wyboru komputera: to co jest zlego w zaproponowanym 'Zenbook' ?

e marcus
  • #13 21792411
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dell jest nowszy, ale gorzej wykonany (plastik vs metal).
    Przy aktualnej cenie RAMu pozostałbym przy 16 GB, bez rozszerzenia. Jest to ilość wystarczająca jeśli lnie gra się w gry komputerowe, a na tym laptopie poważniejsze gry i tak nie ruszą.

Przy wartości laptopa rzędu 1500 złotych gwarancję dodatkową bym odpuścił, chyba że by ją w akceptowalnej cenie dorzucili (przy czym dla mnie akceptowalna cena to by było tak 10% wartości laptopa może).
  • #14 21792452
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    Załóżmy, że ekran dotykowy nie jest konieczny, czy jednak coś z nowości warto wziąć pod uwagę, czy skupić się na używkach?
  • #16 21792736
    krzysztofzaczek86
    Poziom 3  
    Zakup uzywanego HP

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje laptopa do pracy biurowej z dotykowym ekranem, preferując model 14-calowy lub 15,6 cala, z budżetem do 3500 zł i z preinstalowanym systemem Windows. Zależy mu na szybkim działaniu i długiej żywotności urządzenia. Rozważa zakup nowego lub poleasingowego laptopa, zwracając uwagę na procesory Intel 12. generacji oraz alternatywę w postaci Ryzenów. Pojawiła się wątpliwość co do stabilności i wydajności procesorów Intel 12. generacji, a także prośba o rekomendacje konkretnych modeli nowych i używanych. W dyskusji podkreślono znaczenie parametrów takich jak ilość RAM, pojemność dysku oraz czas pracy na baterii, które są istotne przy wyborze laptopa do zastosowań biurowych. Wskazano na model Dell Latitude 7430 z procesorem Intel i7-1270P, 32 GB RAM i dotykowym ekranem jako przykład poleasingowego sprzętu spełniającego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA