logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ikea Modelstor typ: GHE423DB4 – nadmiar wody, wyciek przez przelewy, błąd i30, presostat?

roadtransport 30 Gru 2025 08:07 567 12
REKLAMA
  • #1 21793478
    roadtransport
    Poziom 7  
    Ocena: 74
    Dzień dobry,

Od kilku dni próbuje dojść do tego co jest problemem w zmywarce GHE423DB4 Ikea. Początkowo wybijał błąd i30, po wyłączeniu z prądu i ponownym włączeniu znikał i zmywarka chodziła normalnie. Stało się tak 2 razy, za trzecim już nie chciała. Przy pomocy forum i chata doszedłem co jest błędem i wiem, że napisano już na temat tego błędu wiele postów ale żaden nie dotyczy tego modelu zmywarki.

Woda owszem dostaje się na płytę plastikową pod zmywarką ale z przelewów. Są to dwa czarne wężyki, którymi woda odprowadzana jest z pod drzwi. Dzięki temu chroni to zmywarkę przed napełnieniem się za mocno wodą. I teraz sedno mojego posta:

Co powoduje, że zmywarka napełnia tyle wody, że wylatuje ona przez

Zdemontowałem czujnik zmętnienia wody Electrolux 140000401061, gdyż chat podpowiadał, że to nie jaki presostat ale nie jest to prawda. Czy ta zmywarka ma presostat, a jak tak to gdzie i czy można go sprawdzić czy działa prawidłowo? Chat podpowiada, że to najprawdopodobniej elektrozawór przepuszcza i jest do wymiany. Czy ma ktoś jakieś rady, jak temat ugryźć?

Tabliczka znamionowa zmywarki IKEA MEDELSTOR model GHE423DB4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21793496
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 446
    roadtransport napisał:
    Czy ma ktoś jakieś rady, jak temat ugryźć?

Na początek zdejmij osłonę dolną (poniżej drzwi zmywarki) i szmatką/gąbką dokładnie wytrzyj tackę zabezpieczającą przed wyciekiem wody na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 21793501
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Ma na spodzie takie maleństwo.
  • #4 21793522
    roadtransport
    Poziom 7  
    >>21793496 Tacka jest już wytarta i osuszona, pływak wrócił do pozycji dolnej.
    Wnętrze zmywarki z widocznymi przewodami i wymontowanym czujnikiem zmętnienia wody
    >>21793501 Tutaj widać czujnik zmętnienia wody, który już wymontowałem, myśląc, że to presostat. A o które maleństwo Ci chodzi?
    Zbliżenie na komponent elektroniczny z czerwonymi przewodami w obudowie z tworzywa.
  • #5 21793743
    kecajk49
    Poziom 38  
    Widać go będzie OD SPODU to nie na tych fotkach.
    Schemat części podzespołów elektronicznych i mechanicznych pojazduSchemat części układu elektronicznego i klimatyzacji pojazdu z oznaczeniami numerów POZ012
  • #6 21793853
    roadtransport
    Poziom 7  
    >>21793743

A który to numer z tego schematu? I czy opisane objawy wskazują na błędne działanie właśnie presostatu? Czy można go w jakiś sposób usprawnić, czy trzeba wymienić?
  • Pomocny post
    #7 21793883
    kecajk49
    Poziom 38  
    Wyczyścić ostrożnie ( np. wykałaczką i posługując się lupą! ) jego kanał bez dmuchania i otwór do misy wraz z misą bez żadnego dmuchania w ten maleńki element !
  • REKLAMA
  • #8 21793913
    roadtransport
    Poziom 7  
    Wymontowałem ten hydrostat / presostat. Zajrzałem do środka, jest kompletnie suchy i czysty, co mnie zaskakuje, spodziewałem się, że ma kontakt z wodą.
    Co do otworu do misy, to jak go wyczyścić? Nie ma do niego dostępu zarówno z wewnątrz, jak i z zewnątrz.

Trzeba wymontować misę?
    Widok zbliżony wnętrza plastikowego komponentu trzymanego w dwóch palcach Plastikowy hydrostat z czujnikiem ciśnienia umieszczony na białym blacie
  • Pomocny post
    #9 21793945
    kecajk49
    Poziom 38  
    Woda ciepła do ust i wtłoczyć przez rurę do misy i to nie raz!
  • #10 21794078
    roadtransport
    Poziom 7  
    >>21793945
    Przepraszam ale nie rozumiem, przez jaką rurę? Czy mogę prosić o więcej informacji? Czy to spowoduje, że woda nie będzie się przelewać tymi czarnymi przelewami?
  • Pomocny post
    #11 21794168
    kecajk49
    Poziom 38  
    Gumowy lub igielitowy wężyk, chyba masz coś takiego w domu, bo ustami do króćca w zmywarce, od którego odłączyłeś ten hydrostat. To nie dasz rady dosięgnąć z wodą w ustach!
  • #12 21794653
    roadtransport
    Poziom 7  
    Ok, teraz zrozumiałem, zrobiłem tak, jak poradziłeś, wężyk i ciepła woda kilka razy i wypłukałem jakiś brud. Po złożeniu puściłem i wydaje się, że działa, nie przelewa się woda przez drzwi. Jeszcze będę testować i dam znać, ale jestem dobrej myśli. Dziękuję i do siego roku!
  • REKLAMA
  • #13 21795817
    roadtransport
    Poziom 7  
    Wyczyściłem za pomocą gumowego węża, ciepłej wody i ust miejsce gdzie montuje się presostat, przepychając wodę do misy.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Ikea GHE423DB4 zgłasza błąd i30, który początkowo znikał po restarcie urządzenia, lecz ostatecznie zmywarka przestała działać. Problemem jest nadmiar wody, która wycieka przez dwa czarne wężyki przelewowe pod drzwiami, co wskazuje na przepełnienie. Przelewy mają chronić przed nadmiernym napełnieniem wodą. Użytkownik zdemontował czujnik zmętnienia wody Electrolux 140000401061, jednak problem nie został rozwiązany. Pojawia się pytanie, czy model ten posiada presostat (czujnik poziomu wody), gdzie jest zlokalizowany i jak można go sprawdzić. Dyskusja dotyczy przyczyn nadmiernego napełniania wodą i możliwości diagnostyki presostatu w tym modelu zmywarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA