logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica FK299.2FTZXAA NoFrost – lodówka słabo chłodzi i nie reaguje na zmianę temperatury panelu

snow 30 Gru 2025 12:38 741 12
REKLAMA
  • #1 21793647
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Mam lodówkę Amica FK299.2FTZXAA NoFrost w której problem polega na tym, że bez względu na nastawę na panelu wewnątrz utrzymuje się w chłodziarce taka sama temperatura. Na górnej półce jest ok. 11 stopni natomiast na dole ok. 5 stopni.

Po otwarciu drzwiczek dolnych od zamrażalnika czuć że u góry zamrażalnika jakieś powietrze jest wdmuchiwane. Nadmuch zatrzymuje się jak otworzę dodatkowo chłodziarkę. Wtedy nadmuch znika.

Czy można jakoś samemu zdiagnozować co jest przyczyną słabego chłodzenia? Lodówka już dawno po gwarancji więc może da się coś samemu sprawdzić która część jest wadliwa zanim wezwę kogoś. Wydaje mi się że od początku ta lodówka jakoś rewelacyjnie nie chłodziła ale wcześniej przyznam że się w to nie zagłębiałem aż do teraz.

Jeszcze mnie zastanawia czy cyfry na panelu sterowania oznaczają moc chłodzenia czy temperaturę jaka ma być w lodówce. Wg. instrukcji to są stopnie Celsjusza ale gdzieś czytałem że to może być również moc chłodzenia. Niemniej czy nastawię "2" czy "8" efekt jest ten sam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21793649
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 446
    snow napisał:
    Czy można jakoś samemu zdiagnozować co jest przyczyną słabego chłodzenia? L

Nie! Potrzebny Pan technik. posiadający narzędzia diagnostyczne do urządzeń chłodniczych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21793889
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Weź ją ręcznie odszroń przez 24h wyłączając ją od sieci i zobacz jakie będą temperatury z tym chłodniarzem to zobaczymy jak zrobisz odszranianie.
  • Pomocny post
    #4 21794171
    Adam Walko
    Poziom 35  
    snow napisał:
    NoFrost

kecajk49 napisał:
    Weź ją ręcznie odszroń

System działania lodówki, chłodzi zimnym powietrzem, co zapobiega oszronieniu.
    snow napisał:
    od początku ta lodówka jakoś rewelacyjnie nie chłodziła

Raczej w tym aspekcie, wystąpił problem! Urządzenie mogło od początku być wadliwe! Jednoznaczna diagnoza, przecież nic nie szkodzi. Wcale nie musi być droga. Może być tak, że wystarczy, tylko ocena przez specjalistę na miejscu. Zależy to od tego, co uległo w tym konkretnym przypadku awarii.
  • #5 21794598
    snow
    Poziom 31  
    >>21793889
    kecajk49 napisał:
    Weź ją ręcznie odszroń przez 24h wyłączając ją od sieci i zobacz jakie będą temperatury z tym chłodniarzem to zobaczymy jak zrobisz odszranianie.

Taki jest plan na przyszły weekend jak temperatury będą przez 2 dni bardziej ujemne żeby mrożonki mi nie popsuły się.

Adam Walko napisał:
    System działania lodówki, chłodzi zimnym powietrzem, co zapobiega oszronieniu.

Lodówki No Frost z tego co czytałem też zaleca się co kilka miesięcy wyłączyć z sieci żeby lód w kanałach poodmarzał.
    Zobaczymy czy coś to zmieni ale nie spodziewam się żadnych fajerwerków. Po ostatnim odmrażaniu nie było efektów spektakularnych.

Generalnie słychać że lodówka co jakiś czas się załącza. Dmucha jakieś zimne powietrze co czuć jak otworzę zamrażalnik. Jak otworzę chłodziarkę to wyłącza się wentylator więc nawet nie wiem czy dmucha do chłodziarki (z kanałów nawiewowych nie czuć żeby coś leciało ale jak się zatrzymuje wentylator to pewnie nie specjalnie). Podejrzewam że może kwestia regulatora ale nie chce w ciemno wymieniać elektroniki jak się okaże że to nie to. Myślałem, że coś się da prosto sprawdzić mając dostęp do miernika, oscyloskopu, zasilacza ale skoro trzeba mieć jakieś bardziej zaawansowany sprzęt to pozostaje serwisant.

Jak po odmrażaniu przez 48h nie zmieni się nic to wezwę kogoś najwyżej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21794657
    Adam Walko
    Poziom 35  
    snow napisał:
    czytałem też zaleca się co kilka miesięcy wyłączyć z sieci żeby lód w kanałach poodmarzał.

Po to stosuje się ten system, aby w kanałach żaden lód się nie tworzył! Natomiast zaleca się ze względów higienicznych wyjąć wtyczkę i dokładnie umyć preparatem do mycia lodówek. Jak często? Instrukcja sugeruje 2-3 razy w roku. Gdyby w kanałach tworzyły się zatory lodowe, to byłby dramat! Sterowanie zimnym powietrzem odbywa się przy pomocy klap.
    Wówczas wymianom cięgieł i silniczków nie byłoby końca. Produkt byłby użytkowo bezużyteczny!
  • REKLAMA
  • #7 21795040
    snow
    Poziom 31  
    Czyli z tego wynika że wyłączanie jej na np. 24h nie ma sensu? Skoro tam jest sterowanie cięgnami to może jakaś klapa się zawiesiła.

Dla spokoju ducha i serwisu (zalecili wyłączyć na np. dobę) odłączę ją od prądu.
  • #8 21795251
    Adam Walko
    Poziom 35  
    snow napisał:
    zalecili wyłączyć na np. dobę)

Sprawdzić, czy lodówka była przepakowana, czy nie? Aby doszło do zaszronienia mechanizmów sterujących, musi zostać zapchany/niedrożny system wymiany powietrza. Może dojść, gdy np. użytkownik nie przestrzega instrukcji korzystania z urządzenia. Ale w tym wypadku takie zagrożenie nie występuje!
  • #9 21795877
    snow
    Poziom 31  
    Adam Walko napisał:
    Sprawdzić, czy lodówka była przepakowana

Raczej nie jest. Kanały nadmuchowe są odsłonięte
  • #10 21796068
    Adam Walko
    Poziom 35  
    snow napisał:
    Niemniej czy nastawię "2" czy "8" efekt jest ten sam.

Jeżeli lodówka nie reaguje na nastawy termostatu, powodów może być wiele.
    1. Zepsuty sam termostat.
    2. Problemy z okablowaniem.
    3. Problemy z agregatem, np. zapchany filtr, mało czynnika, niesprawny zawór sprężarki i inne.
    4. Zepsute sterowanie strumieniami zimnego powietrza.
    5. Nieszczelna uszczelka drzwi.
    W tym przypadku potrzebna jest diagnoza wykonana na miejscu. Oczywiście przed przybyciem serwisu, wypada urządzenie rozmrozić, ale czynność ta nie nie zamieni. Dokonuje się ją , po to, aby serwis miał swobodny dostęp do podzespołów urządzenia!
  • Pomocny post
    #11 21796778
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    snow napisał:
    wyłączanie jej na np. 24h nie ma sensu?

Ma sens i od tego zacznij. Najczęściej zaleca się najmniej 2 doby. Wyłączona z gniazdka i otwarte drzwi.
  • #12 21802545
    snow
    Poziom 31  
    Za rozmrażanie biorę się jutro. Zrobiłem pomiary i tak to wygląda:

Nastawa temperatury "8"

Półka górna - 8,8 °C; 43% wilgotności
    Półka środkowa - 6,7 °C; 43% wilgotności
    Półka dolna - 4,3 °C; 37% wilgotności

Nastawa temperatury "2"

Półka górna - 10,3 °C; 31% wilgotności
    Półka środkowa - 8,1 °C; 30% wilgotności
    Półka dolna - 6,3 °C; 29% wilgotności

Wychodzi zatem, że te cyfry na regulatorze to moc chłodzenia, co by stało w sprzeczności z instrukcją obsługi lodówki. Tam twierdzą, że to o stopnie Celsjusza chodzi.

W chłodziarce jest jeszcze suwak na tylnej ściance, jest w pozycji MAX. Dodatkowo zauważyłem, że nastawienie Fast Cool i np. "2" niczym się nie różni w pracy lodówki. Teoretycznie lodówka powinna ruszać z tego, co rozumiem, z pełną mocą, ale tego niestety nie robi.
  • #13 21802764
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Co niby miało się zmienić skoro zamrażalnik , źródło chłodu ma formę lodowego bloku?

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Amica FK299.2FTZXAA NoFrost wykazuje problem z utrzymaniem stałej temperatury chłodziarki niezależnie od ustawień panelu sterowania. Temperatura na górnej półce wynosi około 10-11°C, a na dolnej około 4-6°C, co wskazuje na słabe chłodzenie. Wentylator nadmuchuje zimne powietrze do zamrażalnika, które wyłącza się po otwarciu chłodziarki, co sugeruje sterowanie przepływem powietrza za pomocą klap i cięgien. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie regulatora lub elementów sterujących, jednak diagnoza wymaga specjalistycznego sprzętu i wizyty serwisu. Zalecane jest rozmrożenie lodówki przez minimum 24-48 godzin z otwartymi drzwiami, co może poprawić działanie, choć w systemie No Frost lód nie powinien się tworzyć w kanałach nawiewowych. Wskazano możliwe przyczyny awarii: uszkodzony termostat, problemy z okablowaniem, agregatem (np. filtr, czynnik chłodniczy, zawór sprężarki), sterowaniem strumieni powietrza lub nieszczelnością uszczelek. Pomiar temperatur przy różnych nastawach sugeruje, że cyfry na panelu mogą oznaczać moc chłodzenia, a nie temperaturę w °C, co stoi w sprzeczności z instrukcją obsługi. Wskazano, że pełna moc chłodzenia nie jest osiągana nawet przy ustawieniu Fast Cool. Ostatecznie konieczna jest diagnoza serwisowa z użyciem narzędzi diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA