Cześć!
Szybki problem. Przygotowałem sobie Debiana na pendrive w formie normalnie zainstalowanego systemu. W między czasie zmieniłem rozkład partycji i finalnie system nie ma swojego bootloadera tylko tworzony jest wpis na podstawie danych zebranych przez os-prober. fstab jest zaktulizowany, ale os-prober źle zczytuje mi UUID partycji:
Pierwsza pogrubiona partycja to ta która jest obecnie na pendrivie, druga pogrubiona partycja przez zmianą rozkładu (stworzona przy instalacji). Przyznam szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam. Jak uruchomię poprawnie system z pendrive (po zmianie drugiego UUID we wpisie) i wykonam update-initramfs to po odpaleniu update-grub (żeby system był widoczny z bootloadera w pc) i tak mam z powrotem stary numer partycji.
Pytania:
- skąd os-prober bierze stare UUID partycji i jak temu zaradzić?
@ElektrodaBot
Szybki problem. Przygotowałem sobie Debiana na pendrive w formie normalnie zainstalowanego systemu. W między czasie zmieniłem rozkład partycji i finalnie system nie ma swojego bootloadera tylko tworzony jest wpis na podstawie danych zebranych przez os-prober. fstab jest zaktulizowany, ale os-prober źle zczytuje mi UUID partycji:
Cytat:menuentry 'Debian GNU/Linux forky/sid (on /dev/sdb1)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-96815166-cdde-41af-b058-a00dfe10e>
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd1,gpt1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,gpt1 --hint-efi=hd1,gpt1 --hint-baremetal=ahci1,gpt1 96815166-cdde-41af-b058-a00dfe10ec55
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 96815166-cdde-41af-b058-a00dfe10ec55
fi
linux /boot/vmlinuz-6.17.13+deb14-rt-amd64 root=UUID=2dfee093-4502-402d-8370-b35641b90288 ro quiet
initrd /boot/initrd.img-6.17.13+deb14-rt-amd64
}
Pierwsza pogrubiona partycja to ta która jest obecnie na pendrivie, druga pogrubiona partycja przez zmianą rozkładu (stworzona przy instalacji). Przyznam szczerze że pierwszy raz się z tym spotykam. Jak uruchomię poprawnie system z pendrive (po zmianie drugiego UUID we wpisie) i wykonam update-initramfs to po odpaleniu update-grub (żeby system był widoczny z bootloadera w pc) i tak mam z powrotem stary numer partycji.
Pytania:
- skąd os-prober bierze stare UUID partycji i jak temu zaradzić?
@ElektrodaBot