logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sherco SM50R 2016 – brak podświetlenia licznika, kondensator czy akumulator?

Qubizz 30 Gru 2025 17:07 225 0
REKLAMA
  • #1 21793929
    Qubizz
    Poziom 2  
    Nowy nabyty Pacjent. Sherco SM50R z 2016 r.
    Zakupiłem na AM jako drugi, po skuterku 4T.
    Mianowicie motor u poprzednika się wystał w garażu 2 lata i postanowił sprzedać.
    Wszystko jest w bardzo dobrym stanie oprócz wyglądu, ale to na później.

Problem: nie działające podświetlenie na liczniku.
    Zacząłem podejrzewać kondensator, ponieważ raczej padnięty jest. Motor po zgaszeniu i przekręceniu kluczyka raz jeszcze licznik się zaświeci przez sekundę, niecałą, i potem nic - nawet trąbka nie działa. Dopiero po odpaleniu raz jeszcze, na zapalonym, działa wszystko bez problemu.
    Oprócz tego podświetlenia.

Myślę też nad akumulatorem, żeby mieć spokój i pewność. Kable pod akumulator są podciągnięte pod akumulator. Ale jak już to przedłużę kable od kondensatora pod siedzenie do akumulatora.

Ale też myślę, że może LED-y w środku licznika.
    Czy wymienić ten kondensator? Czy lepiej od razu aku dać?

Zbliżenie na niebieski kondensator elektrolityczny 4700µF 50V trzymany w dłoni Licznik cyfrowy motocykla Sherco SM50R z podświetleniem i widocznym przebiegiem.

Mam nadzieję, że ktoś rozumie. Trochę pokręciłem, heh. W razie pytań proszę pisać. Z góry bardzo dziękuję.

PS. Bardzo wkurza brak tego podświetlenia po wyjeździe w ciemności z garażu lub na drogę - to nie widzę, ile jadę.

Licznik nie reaguje za bardzo na przyciski. (Są dwa: lewy i prawy.) Po przytrzymaniu prawego przez ok. 5-10 s gaśnie licznik. Na odpalonym silniku.
  • REKLAMA
REKLAMA