logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia RX 5070 2011 – brak świateł po podłączeniu akumulatora, żarówka OK

lampicktomasz 08 Lip 2025 17:43 246 6
REKLAMA
  • #1 21600921
    lampicktomasz
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Aprilią RX 50/70 z 2011 r. Mianowicie jeździłem trochę na odpiętym akumulatorze i jakoś tydzień temu postanowiłem, że ten akumulator podepnę i normalnie odpaliłem. Wszystkie światła świeciły, zgasiłem go i po chwili przekręciłem zapłon i długie ani krótkie nie świeciły i dalej nie świecą. Wie ktoś, co może być przyczyną? Żarówkę już sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #2 21600931
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Bezpieczniki sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 21600944
    lampicktomasz
    Poziom 2  
    Sprawdzałem bezpieczniki
  • REKLAMA
  • #4 21600947
    balonika3
    Poziom 43  
    Skoro są sprawne, to mogła oberwać elektronika od jazdy z odłączonym akumulatorem.
  • REKLAMA
  • #6 21600968
    balonika3
    Poziom 43  
    @Krzysztof Kamienski Możliwości są różne, poleciłem zacząć od rzeczy najprostszej, czyli bezpieczników.
  • #7 21601313
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2586
    Bezpiecznik jest jeden, tylko od akumulatora, a światła są zasilane prądem przemiennym z alternatora.
    Prawdopodobnie masz 6-pinowy regulator napięcia z wbudowanym przerywaczem kierunkowskazów. Chyba że po staremu, regulator 3-pinowy i skrzynka bezpieczników z wbudowaną diodą prostowniczą do ładowania akumulatora.
    Możliwe że uległ uszkodzeniu i teraz robi zwarcie wyjścia alternatora do masy.
    W rzadkich przypadkach, prąd stały z akumulatora mógł się cofnąć do uzwojenia alternatora powodując jego spalenie, ale to wymaga pewnej chwili aż uzwojenie się nagrzeje.

Podsumowanie tematu

✨ W Aprilii RX 50/70 z 2011 roku po podłączeniu akumulatora i uruchomieniu silnika światła działały poprawnie, jednak po wyłączeniu i ponownym przekręceniu zapłonu światła mijania i drogowe przestały świecić mimo sprawdzenia żarówki. Problem może wynikać z uszkodzenia bezpieczników, przekaźników, przełącznika świateł lub usterki w instalacji elektrycznej, np. przerwania przewodów lub złego styku. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników odpowiedzialnych za oświetlenie, testowanie przełącznika świateł oraz kontrola masy i połączeń elektrycznych w układzie oświetlenia motocykla.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA