logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko K83720NE RCNE720E3VZP – brak sygnału z płyty głównej do inwertera agregatu

lukasz1000 31 Gru 2025 13:15 270 6
REKLAMA
  • #1 21794670
    lukasz1000
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Lodówka Beko, model K83720NE Code RCNE 720EVZP. Po wymianie płyty głównej nie uruchamia inwertera agregatu. Wszystkie czujniki temperatury zostały sprawdzone, wszystko do płyty głównej dochodzi prawidłowo. Inwerter oraz agregat też zostały sprawdzone i są sprawne. Wychodzi na to, że z płyty głównej brak sygnału sterowania agregatem. Proszę - może ktoś ma jakiś schemat płyty głównej z wyjściami, gdzie jest podłączone sterowanie agregatu i dlaczego nie wysterowuje agregatu? Brak jakichkolwiek błędów na wyświetlaczu lodówki. Proszę o pomoc. W załączniku wysyłam zdjęcie inwertera oraz nowej płyty głównej lodówki.
    Moduł inwertera i płyta główna lodówki Beko RCNE 720EVZP na drewnianym blacie Tabliczka znamionowa lodówki Beko RCNE720EVZP z danymi technicznymi i numerami seryjnymi
  • REKLAMA
  • #2 21794697
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Nie było przypadkiem adnotacji o wymianie kompletu i / lub o kwestii kompatybilności?
  • REKLAMA
  • #3 21794702
    lukasz1000
    Poziom 11  
    Płytę główną wymieniłem dlatego ponieważ. Na tamtej starej nic nie działało było ciemno Nawet światło w lodówce nie świeciło.
    Teraz wszystko działa wyświetlacz pokazuje. Ale agregatu nie uruchamia.
    Płyta stara jest prawie identyczna jak ta nowa.
  • REKLAMA
  • #4 21794763
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Po co zatem wymieniałeś płytę główną?
  • #5 21794930
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    lukasz1000 napisał:
    Teraz wszystko działa wyświetlacz pokazuje. Ale agregatu nie uruchamia
    Kto i gdzie dobierał Ci oraz na jakiej podstawie tę PCB?
  • REKLAMA
  • #6 21794932
    lukasz1000
    Poziom 11  
    Dobierał mi tę płytę serwis Domax na podstawie tabliczki znamionowej lodówki.
  • #7 21797744
    lukasz1000
    Poziom 11  
    Czy posiadałby może ktoś schemat złącz do tej płyty głównej?

Dodano po 10 [minuty]:

Co udało mi się dzisiaj ustalić. Jeśli zmostkowałem przy inwerterze przewód "N" z odłączonym wcześniej w to miejsce przewodem czarnym, to agregat wystartował. Czyli prawdopodobnie problem leży w płycie głównej?

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Beko model K83720NE (kod RCNE 720EVZP) po wymianie płyty głównej nie uruchamia inwertera agregatu, mimo że wszystkie czujniki temperatury i sam inwerter oraz agregat zostały sprawdzone i są sprawne. Nowa płyta główna została dobrana przez serwis Domax na podstawie tabliczki znamionowej i jest prawie identyczna z oryginalną. Problem polega na braku sygnału sterującego agregatem z płyty głównej. Użytkownik zauważył, że zmostkowanie przewodu neutralnego (N) przy inwerterze powoduje uruchomienie agregatu, co wskazuje na możliwą usterkę lub nieprawidłowe działanie płyty głównej. Brak jest dostępnych schematów złącz i wyjść płyty głównej, co utrudnia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA