logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniknęły kanały TVP 1 i TVP 2 z DVB-T, zostały tylko 4 inne – co może być powodem?

agosto6 31 Gru 2025 17:00 9852 6
REKLAMA
  • #1 21794961
    agosto6
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Problem u mojej ciotki, u której zniknęły programy telewizyjne odbierane a pomocą tuner telewizji cyfrowej naziemnej. 

Był pełny pakiet programów. W jakieś 2 tygodnie temu, zostały tylko 4, plus kilka, wyszukanych przez dekoder, testowych. Te 4 to: Republika, wPolsce, i jeszcze jakieś dwa. Programy które są, są odbierane bez jakichkolwiek zmian - bez żadnych usterek. Problemem dla mojej ciotki jest brak programów TVP 1, TVP 2. Został sprawdzony nowy dekoder, ale to nic nie zmieniło. Antena jest na dachu budynku, bloku, i nie została jeszcze sprawdzona pod kątem przesunięcia, uszkodzenia. Została też przetestowana antena zamocowana na balkonie, ale nic się nie zmieniło - są tylko te 4 programy, brak TVP 1, TVP 2. Do momentu sprawdzenia anteny na dachu, chciałbym się dowiedzieć, co może być przyczyną zniknięcia tych programów. Z pewnych powodów, sprawdzenie anteny będzie możliwe za jakiś czas. Niezrozumiałe jest dla mnie, co mi nie daje spokoju, dlaczego te programy, które są, działają bez zarzutu, a inne całkowicie zniknęły. Czy to, że 4 są z normalnym, b. dobrym odbiorem, a reszty nie ma, oznacza, że tylko część anteny jest uszkodzona? Proszę w odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21795015
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    agosto6 napisał:
    zostały tylko 4, plus kilka, wyszukanych przez dekoder, testowych. Te 4 to: Republika, wPolsce, i jeszcze jakieś dwa

Odbierasz tylko MUX 8 (Nowa TV, WP, Republika, ViDoc TV i wPolsce24.) nadawany na zakresie VHF (na jednym z kanałów 1-12) w standardzie DVB-T/MPEG-4. Nie odbierają Ci Nadawane w zakresie UHF w standardzie DVB-T2/HEVC H.265 (kanały 21-60) MUX 1 (Eska TV, TTV, Polo TV, TV Trwam, Stopklatka, Fokus TV, Antena HD, Wydarzenia 24), MUX 2 (Polsat, TVN, TV4, TV6, TV Puls, TV Puls 2, Super Polsat, TVN 7), a MUX 3 jest w całości dla TVP (TVP1, TVP2, TVP3 Regionalna, TVP Info, TVP Sport, TVP Historia, TVP Kultura, TVP ABC), MUX 6 (TVP Kobieta, TVP Dokument, TVP Rozrywka, TVP Nauka, TVP Polonia, Belsat TV, Alfa TVP oraz TVP World).
    agosto6 napisał:
    Czy to, że 4 są z normalnym, b. dobrym odbiorem, a reszty nie ma, oznacza, że tylko część anteny jest uszkodzona?

Nie działa Ci antena na UHF.
  • REKLAMA
  • #3 21795032
    agosto6
    Poziom 3  
    Tak myślałem. Dziękuję za potwierdzenie. Jaką antenę należy kupić, aby wszystko działało (jeśli oczywiście nie uda się naprawić, coś poprawić w istniejącej)?
    Antena z pełnym zakresem? Antena UHF i reszta wszystkie MUX-y? Będę najprawdopodobniej kupował przez internet, więc sam będę musiał wybrać. Jaka to antena ma być?
  • REKLAMA
  • #4 21795072
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    agosto6 napisał:
    jakieś 2 tygodnie temu, zostały tylko 4, plus kilka, wyszukanych przez dekoder, testowych. Te 4 to: Republika, wPolsce, i jeszcze jakieś dwa.
    DiZMar napisał:
    Odbierasz tylko MUX 8 (Nowa TV, WP, Republika, ViDoc TV i wPolsce24.)

Te 4 stacje to wspomniany wyżej MUX-8 w paśmie VHF. Przed dwoma tygodniami było jeszcze 6 stacji! Dwie z nich (Metro, Zoom) zostały wyłączone przedwczoraj. Vidoc nie ma w MUX-8 od niemal roku i raczej już nie będzie nadawany.
    agosto6 napisał:
    Antena jest na dachu budynku

Nic nie piszesz co to za antena (model). :?: Ani słowa o instalacji, ani o miejscu odbioru. To są podstawowe informacje pomocne w zdiagnozowaniu problemu.
    Może jest to antena tzw. combo składająca się dwóch sekcji odbiorczych dla pasm VHF i UHF? Niektóre tego typu anteny mają dipol UHF połączony przewodem z dipolem VHF (np. Link). Wyjście do odbiornika jest właśnie z dipola VHF. Gdy uszkodzeniu ulegnie ten przewód łączący dipole lub symetryzator UHF, antena może odbierać tylko pasmo VHF (MUX-8).
    Sprawność dekodera do weryfikacji na innej, sprawnej instalacji.
  • REKLAMA
  • #5 21795085
    agosto6
    Poziom 3  
    Nie piszę, bo nie wiem, co to za antena. Jak napisałem w pierwszy poście, chciałem się zorientować, gdzie może być problem, zanim dostanę się do tej anteny - pisałem, że na razie jest to niemożliwe, mieszkam 30 km od mojej ciotki, która ma lat 85, a sąsiedzi mają wszyscy telewizję kablową. Gdy u niej byłem z nowym dekoderem, wejście na dach było niemożliwe - zamknięty na kłódkę wyłaz, brak kontaktu z administracją. Mieszkanie w samym centrum Warszawy, 200 m od PKiN.

Dziękuję za informację co do anteny.
  • #6 21795121
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    agosto6 napisał:
    Mieszkanie w samym centrum Warszawy, 200 m od PKiN

MUX-8 z PKiN nadawany jest z potężną mocą w porównaniu z innymi MUX-ami UHF. Być może uszkodzeniu uległa płytka w antenie i mocny sygnał MUX-8 odbierany jest tylko na samym przewodzie. :?: Jeżeli instalacja jest wiekowa może wystarczyć wymiana symetryzatora przy antenie (?) i przewodu. :?:
    agosto6 napisał:
    Została też przetestowana antena zamocowana na balkonie, ale nic się nie zmieniło - są tylko te 4 programy

Pytanie tylko jaka antena i jak została podłączona?
  • #7 21795374
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Prawdopodobnie coś się dzieje z anteną o której nic nie wiadomo (lub z przewodem antenowym). Wprawdzie bliskość nadajnika sugeruje doskonały odbiór ale w rejonie Śródmieścia dzieją się dziwne sytuacje. Jak do tej pory nie ujawniono miejsca odbioru i dokładniejszej lokalizacji anteny.. Odbiór z balkonu może być całkowicie niemożliwy. Puyanie typu podstawowego czy jest szansa aby antena odbiorcza widziała anteny nadawcze co w tym rejonie nie musi być łatwe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem kanałów TVP1 i TVP2 w naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T), które zniknęły z listy dostępnych programów, pozostawiając jedynie cztery inne kanały oraz kilka testowych. Problem występuje pomimo wymiany dekodera oraz testów z anteną balkonową i anteną dachową, której stan nie został jeszcze zweryfikowany. Kanały obecne odbierane są bez zakłóceń, co wskazuje na możliwe uszkodzenie lub przesunięcie anteny dachowej, bądź zmiany w nadajnikach lub multipleksach DVB-T. Brak sygnału TVP1 i TVP2 może wynikać z problemów z anteną, konfiguracją dekodera, zmianami w nadawaniu multipleksów lub lokalnymi zakłóceniami. Zalecane jest sprawdzenie fizycznego stanu anteny dachowej, jej ustawienia oraz ewentualne ponowne strojenie dekodera po aktualizacji oprogramowania i listy kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA