logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 43FH2EA – ciemniejsza/czarna część dwóch pikseli, martwy piksel czy zabrudzenie?

ancanar 31 Gru 2025 19:38 363 3
REKLAMA
  • #1 21795131
    ancanar
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    W Sharp 43FH2EA pojawiło mi sie coś co początkowo wziąłem za martwy piksel. Po zrobieniu zdjęcia w zoomie 8x mam już wątpliwości bo jak widać na zdjęciu tu tylko jakby część piksela jest ciemniejsza od innych i w ogóle defekt wchodzi w zakres dwóch sąsiadujących pikseli. Ktoś z Was widział coś podobnie wyglądającego? Myślę czy to nie jakieś uporczywe zabrudzenie i czy nie spróbować czymś mocniej przetrzeć matryce ale nie chciałbym zrobić większych szkód. Telewizor jeszcze na gwarancji ale nie wiem czy to pod nią w ogóle podpada...

Zbliżenie ekranu LCD z zaznaczonym ciemniejszym obszarem między pikselami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21795612
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Z tego copiszą o tym modelu
    płyta MT9216-FG75, SHARP 43FH2EA
    matrix CX430DLEDM ST4251B05-2v.2

wygląda na uszkodzenei matrycy.

Reklamuj może uwzględnią !?
    p,s
    backlight/ podswietlenei to pokazano Link
    lub Link
    * 3 PCS/set 8 LED(6V) 801mm
  • REKLAMA
  • #4 21835997
    janpok65
    Poziom 1  
    ahoj, skôr to vyzerá na špinu, zadná časť LCD displeja pred optofóliami... Ak by sa jednalo o vadu pixlov, ohraničenie by bolo ostré... Toto nevyčistíš, musel by sa demontovať panel, ako keď sa mení podsvietenie. ***„Cześć, to raczej wygląda na zabrudzenie, tylna część wyświetlacza LCD przed optofoliami… Gdyby chodziło o wadę pikseli, krawędzie byłyby wyraźne. Tego nie wyczyścisz - trzeba by zdemontować panel, tak jak przy wymianie podświetlenia.”
REKLAMA