logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LCD – identyfikacja usterki na ekranie, dziwne artefakty widoczne na zdjęciu

pita2005 12 Kwi 2007 20:54 1919 7
REKLAMA
  • #1 3781469
    pita2005
    Poziom 10  
    witam co to za usterka?
    może ktoś się z czyms takim spotkał
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sharp LCD – identyfikacja usterki na ekranie, dziwne artefakty widoczne na zdjęciu b573_1.jpg (24.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3781576
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    To mi wyglonda na uszkodzenie matrycy, czyli tv na czenszczi...
  • REKLAMA
  • #3 3781733
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Czy jak włączysz menu masz te kreski też na menu ??
    Nie koniecznie musi to być matryca.

Ps.czy nie masz gwarancji na ten TV ???
  • REKLAMA
  • #4 3781795
    jerzy_d
    Spec od TV
    Ocena: 49
    Właśnie, sprawdź czy na na OSD są również te linie np. pasku głośności etc. jeśli ich nie ma to nie matryca ale też raczej stawiam na matrycę choć rózne cuda w LCD widziałem....
  • REKLAMA
  • #5 3799819
    maciekmo
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Ja miałem kilka takich przypadków w LCD-kach i w 90%kończyło się to wymianą płyty głównej.Najprawdopodobniej uszkodzony jest scalak który steruje matrycą, najczęściej nie do dostania.
  • #7 3883162
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    satgal napisał:
    Matryca uszkodzona przez użytkownika który czyścił ekran na mokro i płyn dostał się pod tasiemki przyklejone do wyprowadzeń ścieżek na szkle.

Wlaszcziwie jakim cudem, podlonczenia so na gurze, a plym pszeczie sczieka nadul...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji usterki w telewizorze Sharp LCD, gdzie na ekranie pojawiają się dziwne artefakty w postaci linii. Najczęściej wskazywaną przyczyną jest uszkodzenie matrycy, jednak niektóre odpowiedzi sugerują, że problem może nie występować w menu OSD, co wyklucza bezpośrednie uszkodzenie matrycy. W innych przypadkach usterka była spowodowana uszkodzeniem scalaka sterującego matrycą na płycie głównej, co zwykle wymaga jej wymiany, a części te są trudne do zdobycia. Jeden z użytkowników wskazał, że uszkodzenie matrycy mogło powstać na skutek niewłaściwego czyszczenia ekranu na mokro, gdy płyn dostał się pod tasiemki łączące matrycę z elektroniką, co mogło nastąpić, gdy ekran był położony na plecach podczas czyszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA