Witam
To mój pierwszy artykuł o teardownie, więc proszę o wyrozumiałość.
Wprowadzenie
Kupiłem czujnik wycieku wody DYGSM DY-SQ400B z Aliexpress za 1$. Chciałem podłączyć go bezpośrednio do mojej instancji HA (omijając wymóg połączenia internetowego, które może być wąskim gardłem w krytycznej sytuacji). Sflashowałem go świetnym OpenBekenem (wielkie dzięki dla autorów
)
Istnieje teardown bardzo podobnego urządzenia, ale z innym chipem (CB3S)
Moje urządzenie ma moduł T1-U-HL (BK7238) i nie znalazłem gotowej konfiguracji na tym forum ani na tej stronie
Teardown
Przeprowadziłem więc inżynierię wsteczną. Poniżej znajduje się mój teardown.
Konfiguracja pinów:
Stworzyłem skrypt startowy autoexec.bat:
Obowiązki mojego autoexec.bat:
- Konfiguracja DeepSleep dla oszczędzania baterii,
- konfiguracja szybszego wybudzania, gdy połączenie MQTT nie powiodło się i wykryto wyciek wody,
- włącza brzęczyk po wykryciu wycieku (etykieta: enableSyrena),
- włącza tryb AP po przytrzymaniu przycisku reset i utrzymuje tryb AP przez 60 sekund (etykieta: apLabel),
- obejście problemu z publikowaniem stanu baterii, gdy połączenie MQTT jest nawiązywane z opóźnieniem (po pomiarze stanu baterii) (etykieta: publishBatteryState).
Integracja z Home Assistant
Połączyłem ten czujnik z moją lokalną instancją Home Assistant za pomocą protokołu MQTT w domyślnej konfiguracji OpenBeken. Dodatkowo utworzyłem szablon do monitorowania bicia serca czujnika:
Dzięki temu mogę łatwo monitorować łączność czujnika wycieku wody:
Czerwone kółko pokazuje moment rozłączenia
Kolejne kroki
1. Automatyzacja wyłączania głównej rury źródła wody w przypadku wycieku wody
2. Automatyzacja wysyłania powiadomień w przypadku braku tętna przez określony czas i wycieku wody
To mój pierwszy artykuł o teardownie, więc proszę o wyrozumiałość.
Wprowadzenie
Kupiłem czujnik wycieku wody DYGSM DY-SQ400B z Aliexpress za 1$. Chciałem podłączyć go bezpośrednio do mojej instancji HA (omijając wymóg połączenia internetowego, które może być wąskim gardłem w krytycznej sytuacji). Sflashowałem go świetnym OpenBekenem (wielkie dzięki dla autorów
Istnieje teardown bardzo podobnego urządzenia, ale z innym chipem (CB3S)
Moje urządzenie ma moduł T1-U-HL (BK7238) i nie znalazłem gotowej konfiguracji na tym forum ani na tej stronie
Teardown
Przeprowadziłem więc inżynierię wsteczną. Poniżej znajduje się mój teardown.
Konfiguracja pinów:
Kod: Text
Stworzyłem skrypt startowy autoexec.bat:
Obowiązki mojego autoexec.bat:
- Konfiguracja DeepSleep dla oszczędzania baterii,
- konfiguracja szybszego wybudzania, gdy połączenie MQTT nie powiodło się i wykryto wyciek wody,
- włącza brzęczyk po wykryciu wycieku (etykieta: enableSyrena),
- włącza tryb AP po przytrzymaniu przycisku reset i utrzymuje tryb AP przez 60 sekund (etykieta: apLabel),
- obejście problemu z publikowaniem stanu baterii, gdy połączenie MQTT jest nawiązywane z opóźnieniem (po pomiarze stanu baterii) (etykieta: publishBatteryState).
Integracja z Home Assistant
Połączyłem ten czujnik z moją lokalną instancją Home Assistant za pomocą protokołu MQTT w domyślnej konfiguracji OpenBeken. Dodatkowo utworzyłem szablon do monitorowania bicia serca czujnika:
Dzięki temu mogę łatwo monitorować łączność czujnika wycieku wody:
Czerwone kółko pokazuje moment rozłączenia
Kolejne kroki
1. Automatyzacja wyłączania głównej rury źródła wody w przypadku wycieku wody
2. Automatyzacja wysyłania powiadomień w przypadku braku tętna przez określony czas i wycieku wody
Fajne? Ranking DIY