logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus GB062-24 K H V2, RC310+KM200 – CWU nie dogrzewa, histereza i cykle grzania

zychzbig 01 Sty 2026 17:47 279 4
REKLAMA
  • #1 21795698
    zychzbig
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Buderus Logamax Plus GB062-24 K H V2, sterownik RC310 KM200, z roku 2018.
    Żadnych błędów, ciśnienie na piecu (wskaźniku) w normie (/- po środku)
    CO - kaloryfery, CWU - zasobnik bodaj 115 l (albo ciut więcej) z czujnikiem temp.
    Czujnik temp. zewn.

Generalnie działa dobrze... Ale od samego początku - od zawsze był problem z CWU - pierwotnie chciałem mieć ustawiony cykl grzania, żeby np. w nocy nie grzało wody,
    ale nie działało to dobrze, więc za radą serwisu wyłączyłem - i teraz jak się wieczorem rodzina wykąpie - to piec np. o 1 w nocy grzeje CWU.
    Temp. wody CWU - ustawiona na 43°C, a czasem nie grzeje, jak spadnie nawet o 5°C mniej.

Wczoraj miałem jednak coś nowego:
    Pompa obiegu (wewn. w piecu) pracowała, temp. wody CWU spadła do 36°C - a nawet do 35,1°C (dane z KM200), piec nie włączył się (grzanie już było wyłączone - czasowo),
    Ustawiłem żądaną temp. CWU nawet na 45°C - nic go nie ruszyło.
    Zszedłem do kotłowni, odłączyłem piec na ~10 sekund od prądu (ok. 2:00 w nocy) - ruszyło przez pierwsze ~15 minut na 24% modulacji płomienia (zapewne przez cykl odpowietrzania), później ruszył na 100% by po chwili zejść do 86% - i wtedy dogrzał wodę na zadaną temp.

Jakieś pomysły?
    Czy da się zmniejszyć histerezę grzania CWU, żeby np. zaczynało grzać już przy 39°C i nie przegrzewało tej wody ponad zadaną temp?

Wykres pracy pieca Buderus GB062-24 K H V2 z modulacją płomienia i mocą CWU/CO
  • REKLAMA
  • #2 21796772
    atom77
    Poziom 1  
    zacznij od resetu kotła
  • REKLAMA
  • #3 21796897
    zychzbig
    Poziom 11  
    Kolego... zacznij od przeczytania posta - zanim na niego odpisujesz.
    Reset był - napisałem, że poszedłem do kotłowni i go wyłączyłem,
    to nie jest jednak metoda - jak mi zwiśnie, jak będę poza domem, to zdalnie nic nie zrobię...

Rozwiązania typu "zrób reboot" fajna sprawa... jednak ja wolałbym znaleźć przyczynę i ją rozwiązać.
    Zastanawiałem się nad upgradem softu, a może coś, płyta gł. świruje? Dlatego pytam tu, bo może ktoś inny też miał taki problem i będzie się można wymienić doświadczeniem...
  • REKLAMA
  • #4 21797755
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Cześć

W załączniku masz zakres nastaw instalacji C.W.U dla RC310
    Są tam nastawy dotyczące histerezy C.W.U

pozdrawiam
    Załączniki:
    • RC310 CWU.pdf (834.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21797775
    zychzbig
    Poziom 11  
    Dzięki, mam tę instrukcję... ale jak wchodzę w menu serwisowe, to nie mam tych nastaw

Wyświetlacz sterownika Buderus z ustawieniami c.w.u. pokazujący konfigurację kotła

Wyświetlacz sterownika Buderus z ustawieniami systemu c.w.u.

Być może da się to ustawić na kotle - sprawdzę, dzięki za sugestię.
REKLAMA