logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR-DB840QS vs Yamaha RX-V6A z HECO Victa Prime 5.1 – czy warto wymienić dla Dolby Atmos?

Metody1975 02 Sty 2026 12:35 192 1
REKLAMA
  • #1 21796321
    Metody1975
    Poziom 1  
    Witam. Zastanawiam się nad wymianą amplitunera kina domowego. Posiadam Sony STR-DB840QS i myślę, by go wymienić na Yamahę RX-V6A. Sony działa z kolumnami 5.1 HECO Victa Prime. Używam głównie do filmów z platform, muzyki głównie też z platform. W Yamahie kusi mnie Dolby Atmos. I może czas wymienić sprzęt na nowszy. Mój soniacz jest już u mnie ponad 20 lat, a był kupiony od znajomego. Ale jest sprawny. Warto jest go wymieniać na tę Yamahę i dokładać głośniki sufitowe? Mogę dołożyć tylko 2, 4 nie zmieszczę - kanapa przy ścianie. Pozdrawiam
    AI: Jak duże jest Twoje pomieszczenie odsłuchowe i czy ma jakieś szczególne cechy akustyczne (np. otwarta przestrzeń, dużo twardych powierzchni, nietypowy kształt)?
    .
    AI: Jaki masz budżet na wymianę amplitunera i zakup dodatkowych głośników sufitowych?
    3500
  • REKLAMA
  • #2 21801494
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Sony chyba wspiera tylko Dolby Pro Logic, to jest kodowane na 2 ścieżkach wszystkie kanały. Pro Logic II dopiero wprowadza pełny zapis dla 5.1. Jeśli oglądasz z TV i podłaczone optykiem do gniazda TV, to tylko stereo, a jeśli do optycznego DVD to ewentualnie jest Pro Logic. Jeśli oglądasz z platform to pewnie słuchasz jakąś symulacje. Czy rzeczywiście masz na Platformie streamingowej ustawione dźwięk 5.1?
    Powyżej to moje przypuszczenia na podstawie szczątkowych informacji technicznych dla SONY i moje przypuszczenia, ze słuchasz raczej jakiejś symulacje przestrzenne.
    Współczesnym łączysz TV po HDMI i faktyczne masz 5.1. Czy jest sens przejść z 5.1 na ATMOS. Doznania są fajniejsze, lecz czy warte zachodu? Tego nie wiem, bo jest wielce uzależnione od użytkownika, czy jest fanem filmów. Poza tym źródło też musi mieć ścieżkę dźwiękową Atmos.

P.S.
    A to pisze człek, który preferuje stereo i mu w zupełności wystarcza, nawet do filmów. A gdybym przerzucił na KD, to rozbudowa byłaby na poważnie, np. bez pseudo głośniczków efektowych, procesor KD + końcówki mocy.... :(
REKLAMA