Mam problem z analogiem ALPS. Po wlutowaniu 2 analogów na teście pojawia się takie coś. Nie wiem, czy powodem są ścieżki zerwane, ale nic nie zauważyłem. Dziękuję
Zobacz czy w potencjometrach nie masz przypadkiem tej ruchomej cienkiej blaszki co przesuwa analog odwrotnie założonej,szanse małe ale warto zerknąć.Zrób dokładne zdjecie płytki tej co lutowałeś moze cos wiecej bedzie mozna powiedziec
Na pewno nie ma tu ścieżki, gdzie zaznaczyłem, tylko nie wiem, gdzie połączyć, ale mimo to to nie jest powód, żeby dwa analogi były wciśnięte, bo one tak pokazują na teście na czarno
✨ Problem dotyczy nieprawidłowego działania pasa po wlutowaniu dwóch analogów, gdzie na teście pojawia się nieokreślony błąd. Autor podejrzewa uszkodzenie ścieżek, jednak wizualna inspekcja nie wykazała przerw. Brak dalszych odpowiedzi i sugestii uniemożliwia dokładną diagnozę, ale typowe przyczyny takich problemów to uszkodzone lub przerwane ścieżki, zimne luty, niewłaściwe podłączenie analogów lub uszkodzenie komponentów. Zalecane jest dokładne sprawdzenie ciągłości ścieżek multimetrą, kontrola jakości lutowania oraz weryfikacja poprawności montażu analogów.