logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hyundai i30 2011 – montaż nowej tarczy kotwicznej bez demontażu piasty/łożyska

tesla97 02 Sty 2026 16:29 450 6
REKLAMA
  • #1 21796601
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Jak w Hyundai i30 2011 założyć tarcze kotwiczną? Zdjąłem stare piasty z tarczami kotwicznymi. Odkręciłem 5 śrub od tarczy kotwicznej i w żadnym kierunku (bez szczęk) nie szło tego zdjąć z piasty, tak więc uciąłem tarcze kotwiczną i nawet wtedy z bólem, ale wyszła.

No, a teraz pytanie jak założyć nową? Łożysko nie ma nakrętki i jest sprasowane na stałe z obudową piasty. Ciąć nową tarcze kotwiczną i spawać ją? Ciąć w jednym miejscu czy na dwie połówki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21796738
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Wyciągasz jak na obrazku tylko sama tarcza dziwnie narysowana
    Schemat układu hamulcowego z tarczą, zaciskiem, osłoną i mocowaniami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21796809
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Piasta z lozyskiem jest przykręcona do wahacza czterema śrubami
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #4 21796957
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    >>21796738

Czarna metalowa tarcza kotwiczna z otworami montażowymi i przetłoczeniami

Tarcza kotwiczna w Hyundai i30 z 2011 zdecydowanie tak nie wygląda jak na szkicu. Chodzi oczywiście o tył tam gdzie jest tarczo bęben. Nie da razy przełożyć ani przez część gdzie przykręca się tarczę hamulcową z kołem, ani z drugiej od strony czujnika ABS.

Rozumiem, że jak są piasty gdzie da się je rozkręcić to łożysko się rozejdzie ale nie którym się tego robić nie chce i tną. Tutaj wygląda na to, że producent i jego inżynierowie od razu założyli, że samochód będzie jednorazowy lub, że tarcze kotwiczną ciąć trzeba zawsze.

>>21796809

Piastę to już dawno temu odkręciłem. Mam ją na stole. Tak samo zacisk, jażmo, wachacz oraz tarczę kotwiczną od piasty (5 śrub M4 na klucz 7). Rozebrałem już wszystkie sprężyny i szczęki. Została sama piasta tył i tarcza kotwiczna. Ni jak nie dało się jej wyjąć stamtąd więc starą uciąłem. Tylko jak włożyć nową bez cięcia gdy łożysko w piaście jest zaprasowane bez śruby.

EDIT. Piasta która była w samochodzie ma trochę więcej materiału niż ta na rysunku i na niej trzymała się tarcza kotwiczna. Zaznaczyłem czerwonym. Jutro zrobię jej zdjęcie.
    Piasta koła z zaznaczonym czerwonym markerem obszarem przylegania tarczy kotwicznej
  • Pomocny post
    #5 21796997
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Strzałkami wskazuję śruby i otwory, wachacza i piasty ---- tarcza jest pomiędzy nimi.
    Schemat układu hamulcowego z zaznaczonymi śrubami, otworami, piastą i wachaczem
  • Pomocny post
    #6 21797679
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    tesla97 napisał:
    Tylko jak włożyć nową bez cięcia gdy łożysko w piaście jest zaprasowane bez śruby.

Przeciez sam zamieściłeś zdjęcie na którym widać dziury do mocowania piasty śrubami do wahacza. Nic się tam nie wprasowuje/wyprasowuje odkręcasz 4 śruby od wewnętrznej strony wahacza i wybijasz piastę
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W Hyundai i30 z 2011 roku tarcza kotwiczna jest trwale zespolona z piastą i łożyskiem, które nie posiadają nakrętki i są sprasowane na stałe. Demontaż tarczy kotwicznej bez zdejmowania piasty i łożyska jest bardzo trudny, co potwierdza konieczność przecięcia starej tarczy w celu jej usunięcia. Montaż nowej tarczy kotwicznej wymaga podobnego podejścia – nie ma możliwości założenia jej bezpośrednio na piastę z łożyskiem. W praktyce stosuje się cięcie nowej tarczy i jej spawanie na piastę. Zaleca się przecięcie tarczy w jednym miejscu, aby umożliwić jej założenie i późniejsze trwałe połączenie spawem, co zapewnia odpowiednią sztywność i bezpieczeństwo montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA