logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PLAY BOX NET PG5298B – brak parowania smart home 2.4 GHz po zmianie firmware routera

steelsolutionslv 02 Sty 2026 19:58 849 8
REKLAMA
  • #1 21796813
    steelsolutionslv
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam problem z routerem PLAY BOX NET ROUTER (Model: PG5298B) i kompatybilnością z urządzeniami smart home (2.4 GHz). Może ktoś z Was miał podobną sytuację albo wie, jak to obejść.
    Po instalacji internetu w Play router działał normalnie:
    urządzenia smart home (gniazdka, rekuperator, inne IoT 2.4 GHz) łączyły się bez żadnych problemów, smart home działał stabilnie, jedyną rzeczą, która mnie nie satysfakcjonowała, była prędkość Wi-Fi (niższa niż oczekiwana).

Po zgłoszeniu uwagi dotyczącej prędkości:
    Play zdalnie wgrał na router czysty firmware Quantum / Kaon (inny interfejs, inny zestaw opcji).
    Od tego momentu część urządzeń smart home przestała się w ogóle parować z siecią 2.4 GHz:
    proces dodawania dochodzi do ostatniego kroku i kończy się timeoutem,
    hotspot urządzenia IoT jest widoczny,
    telefon jest w 2.4 GHz,
    SSID jest widoczne,
    hasło poprawne,
    a mimo to handshake z routerem się nie kończy.
    Co istotne – inne urządzenia 2.4 GHz działają normalnie (np. czujniki jakości powietrza), czyli problem dotyczy konkretnie urządzeń, które w trakcie parowania muszą „dogadać się” z routerem.

Próby naprawy
    Po długich rozmowach z pomocą techniczną:
    Play przywrócił firmware z interfejsem operatora Play (wygląd jak „z pudełka”), ale problem z parowaniem smart home pozostał – mimo że wcześniej na tym samym routerze i tym samym mieszkaniu wszystko działało.
    Testowane było m.in.:
    reset routera i urządzeń,
    zmiana SSID i hasła,
    tylko 2.4 GHz (bez 5 GHz),
    WPA2 / WPA2+WPA3 (brak czystego WPA2-only),
    wyłączenie OBSS / WMM / różnych opcji kompatybilności,
    sieć gościnna,
    zmiana kanałów (1/6/11),
    maksymalna kompatybilność 802.11 b/g/n,
    różne telefony (Android / iOS).
    Efekt: brak poprawy.

Obecna sytuacja
    Router fizycznie ten sam, mieszkanie to samo, urządzenia smart home te same, jedyna realna zmiana w całej historii to firmware routera.

Moje pytania do Was
    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem parowania smart home (2.4 GHz) na routerach KAON / Play BOX NET / Quantum?
    Chodzi konkretnie o problem na etapie handshaku, mimo poprawnych ustawień.

Czy da się w praktyce wymusić na Play wgranie dokładnie tej samej wersji firmware, która była „out of the box”?
    Nie „jakiejś operatorowej”, tylko tej konkretnej, na której smart home działał idealnie.

Jak wygląda stabilność rozwiązania z bridge / drugim routerem?
    Czy:
    Play BOX NET jako modem + własny router (Asus / TP-Link),
    albo double NAT, działa normalnie z IoT, bez wzrostu opóźnień i problemów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21796955
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    Wygląda trochę jak ograniczenie ilości urządzeń które mogą być jednocześnie zalogowane do rutera. Nie widzę nigdzie wprost podanej ilości urządzeń, które można do niego jednocześnie zalogować. Możliwe jest, że każdy soft może mieć tę liczbę inną.
  • REKLAMA
  • #3 21797425
    steelsolutionslv
    Poziom 3  
    >>21796955
    PLAY BOX NET PG5298B – brak parowania smart home 2.4 GHz po zmianie firmware routera

PLAY BOX NET PG5298B – brak parowania smart home 2.4 GHz po zmianie firmware routera

Dzięki za sugestię.
    Sprawdziłem też ten wariant - wyłączyłem wszystkie urządzenia działające na 2,4 GHz (te widoczne na screenie są na 5 GHz) i dopiero wtedy próbowałem dodać nowe urządzenia smart.

Próbowałem podłączyć gniazdko Tuya Smart Home oraz rekuperator/wymiennik powietrza - niestety bez efektu, nadal brak połączenia z routerem.

Wygląda więc na to, że to raczej nie limit liczby urządzeń, tylko jakiś problem z firmware/obsługą IoT w paśmie 2,4 GHz.

Dzięki jeszcze raz za odzew.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21797452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 21797541
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @steelsolutionslv

Jak napisał @erbit, kolejny podejrzany to proces autoryzacji. To łatwo zweryfikować - wyłącz testowo w ruterze 5GHz oraz całkowicie zabezpieczenia transmisji i zobacz, co się okaże

Jeśli jest taka opcja w ruterze wyłącz IPV6.
  • REKLAMA
  • #6 21797765
    steelsolutionslv
    Poziom 3  
    >>21797541
    Po sugestii, żeby spróbować obniżyć poziom zabezpieczeń Wi-Fi, postanowiłem całkowicie wyłączyć szyfrowanie i dopuścić połączenia z siecią 2,4 GHz bez hasła.

Wcześniej tego nie testowałem, bo wiedziałem, że mój rekuperator Xiaomi MJXFJ-150-A1w w ogóle nie widzi sieci bez szyfrowania.
    Ku mojemu zaskoczeniu gniazdka smart połączyły się bez problemu.

Następnie, z duszą na ramieniu, włączyłem szyfrowanie WPA/WPA2-PSK - i gniazdka nadal dały się poprawnie dodać.
    Czyli połowa problemu rozwiązana - wielkie dzięki za tę podpowiedź.

Niestety z rekuperatorem to nie zadziałało. Po próbie dodania go w Mi Home urządzenie pojawiło się na liście klientów routera (patrz screen), ale w aplikacji nadal się nie dodaje.
    Próbowałem reinstalacji Mi Home z czyszczeniem danych i cache - bez efektu. Inne urządzenia w Mi Home działają poprawnie.

Wiem, że w Mi Home każde urządzenie obsługiwane jest przez osobny plugin - być może trzeba szukać problemu właśnie tam.
    Natomiast przed zmianą firmware'u routera rekuperator łączył się bez żadnych problemów przy tej samej konfiguracji Mi Home.

Spróbuję jeszcze opisać temat w dziale Smart Home na forum, ale jeśli ktoś ma pomysł już tutaj - będę wdzięczny.

Lista urządzeń podłączonych do sieci IPv4 w panelu routera
  • Pomocny post
    #7 21797952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21798066
    steelsolutionslv
    Poziom 3  
    Erbit napisał:
    W rekuperatorze musisz usunąć sieć WiFi i połączyć się z nią jeszcze raz. Proste urządzenia nie potrafią "w locie" zmienić sposobu szyfrowania.

Nie bardzo wiem, jak „usunąć sieć Wi-Fi” w samym rekuperatorze, bo praktycznie nie ma on żadnych elementów sterujących.
    Ale Twoja sugestia naprowadziła mnie na inną myśl – co jeśli zresetować go nie przyciskami, tylko całkowitym odłączeniem zasilania (u mnie to nie jest takie proste, bo urządzenie jest podłączone na stałe, bez gniazdka).
    Po ponownym włączeniu zasilania wydarzyło się coś ciekawego – rekuperator pojawił się w aplikacji Mi Home, ale jako „urządzenie offline”. Postanowiłem nic z tym nie robić (nie usuwać go z aplikacji), tylko poczekać. I ku mojemu zdziwieniu – po około 5 minutach urządzenie samo „ożyło” i przeszło w stan online.
    Na wszelki wypadek publikuję konfigurację, przy której z routerem PLAY BOX NET ROUTER (Model: PG5298B) działają zarówno inteligentne gniazdka Tuya, jak i wszystkie urządzenia w Mi Home.
    Przy rozwiązywaniu problemów z urządzeniami Xiaomi (oczyszczacze powietrza, rekuperatory, wentylatory itp.) warto całkowicie odłączać je od zasilania, bo to jest faktyczny reset – same kombinacje przycisków nie zawsze wystarczają.

Panel sterowania rekuperatora z instrukcją resetowania Wi-Fi, przekreślony czerwonym X

Zrzut ekranu z ustawieniami Wi-Fi 2.4 GHz routera PLAY BOX NET PG5298B

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji firmware routera PLAY BOX NET PG5298B do wersji Quantum/Kaon, urządzenia smart home działające w paśmie 2.4 GHz przestały się poprawnie parować z siecią. Pomimo widoczności SSID, poprawnego hasła i obecności hotspotu IoT, proces parowania kończy się timeoutem na ostatnim etapie handshake. Inne urządzenia 2.4 GHz, takie jak czujniki jakości powietrza, działają bez problemów. Problem pojawił się po zmianie firmware, który zmienił interfejs i zestaw opcji routera, co sugeruje niekompatybilność lub ograniczenia nowego oprogramowania w obsłudze niektórych urządzeń smart home. Użytkownik poszukuje sposobów obejścia problemu lub informacji o podobnych przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA