logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sandisk 64GB Dual Go USB-C 150MB/s – pendrive niewidoczny po formacie exFAT

Dark1Son 02 Sty 2026 22:14 339 12
REKLAMA
  • #1 21796962
    Dark1Son
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z pendrivem, sformatowałem go na exFAT i teraz po podpięciu go do komputera wyrzuca mi błąd, że Windows nie może rozpoznać urządzenia USB, oraz nie widać go w Eksploratorze plików ani Menedżerze komputera. Nie zależy mi na danych na pendrive zupełnie. Mam kopię plików i chcę przywrócić dysk do stanu sprawności

Model: SanDisk 64 GB Dual Go USB Type-C 150 MB/s
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21796993
    Dark1Son
    Poziom 2  
    Mam na gwarancje go zgłaszać czy pisać z suportem
  • #4 21797001
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    First support later RMA
  • REKLAMA
  • #5 21797015
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    A format Linuksem .
  • #6 21797017
    Dark1Son
    Poziom 2  
    A z wirtualnej maszyny taki format poszedłby, bo szczerze nie chce mi się bawić w Linuksa, chyba że to jedyne rozwiązanie.
  • #7 21797262
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Zawsze można próbować , ważne by z powodzeniem.
  • #8 21797357
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Dark1Son napisał:
    A z wirtualnej maszyny taki format poszedłby, bo szczerze nie chce mi się bawić w Linuksa, chyba że to jedyne rozwiązanie.

Pójdzie. Najlepiej wykorzystać Xubuntu LIVE CD, tam ma w sobie GParted.
    Do wirtualizacji preferuję VirtualBoxa. Tylko trzeba pamiętać żeby dodatki dograć (extension pack czy jakoś tak), a pendrive'a do maszyny dodasz z menu.
    Menu VirtualBoxa z otwartą listą urządzeń USB do podłączenia do maszyny wirtualnej
  • REKLAMA
  • #9 21797370
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Nie potrzeba linuxa. Wystarczy DMDE i wyzerowanie pierwszych 200 sektorów o ile jeszcze fizycznie są dostępne. Potem wystarczy wyjąć i włożyć a pamięć automagicznie pojawi się w zarzadzaniu dyskami.
  • #10 21797526
    Dark1Son
    Poziom 2  
    A w DMDE to tak jak tutoriale z odzyskiwaniem pokazuja czy tu trzeba coś grzebać, bo nie wiem czy wersja demo to obsługuje
    Dysku program w ogóle nie wykrywa jako dysk nic nowego sie nie pojawia
  • #11 21797580
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2333
    xury napisał:
    wyzerowanie pierwszych 200 sektorów
    - tak naprawdę wystarczy wyzerowanie pierwszego (zerowego) sektora.

Dark1Son napisał:
    czy wersja demo to obsługuje
    - w DMDE wersja demo obsługuje prawie wszystko. Zerowanie też.

Dark1Son napisał:
    Dysku program w ogóle nie wykrywa jako dysk nic nowego sie nie pojawia
    - bo prawdopodobnie sam pomysł z zerowaniem.formatowaniem jest nietrafiony, a pendrive jest uszkodzony sprzętowo. Jak masz gwarancję, to po to właśnie ona jest, by w takich sytuacjach z niej korzystać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 21797652
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    only RMA!
  • #13 21797662
    Dark1Son
    Poziom 2  
    Napisałem już do supportu SanDiska, pewnie w poniedziałek mi odpowiedzą i będę go zwracać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pendrive Sandisk 64GB Dual Go USB Type-C 150MB/s, który po sformatowaniu na system plików exFAT przestał być rozpoznawany przez system Windows. Po podłączeniu urządzenia pojawia się błąd informujący o niemożności rozpoznania urządzenia USB, a pendrive nie jest widoczny ani w eksploratorze plików, ani w menedżerze urządzeń. Użytkownik nie potrzebuje odzyskiwania danych, chce jedynie przywrócić pendrive do stanu używalności. Problem dotyczy prawdopodobnie uszkodzonej tablicy partycji lub błędnego formatowania, co uniemożliwia systemowi wykrycie urządzenia. Rozwiązaniem może być użycie narzędzi do niskopoziomowego formatowania lub przywrócenia oryginalnego systemu plików, a także sprawdzenie pendrive na innym porcie USB lub komputerze w celu wykluczenia problemów sprzętowych lub sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA