logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hikvision HiWatch HWN-4108MH-8P – jak dodać kamery Genbolt przez PoE, brak auto-wyszukiwania

Darkyy21 02 Sty 2026 22:21 225 17
  • #1 21796968
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,
    Problem dotyczy prostego monitoringu opartego na 3 kamerach IP.
    Do tej pory kamery miałem wpięte do switcha PoE, switch do rejestratora Hikvision, kamery miały adres IP z sieci routera, w menu NVR robiłem wyszukiwanie i z automatu dodawałem je przez ONVIF.
    Zmieniłem rejestrator na taki z portami PoE, konkretnie Hikvision HiWatch HWN-4108MH-8P. NVR teraz przydziela pewnie swoje własne adresy do kamer i niestety nie wiem, jakie. Opcja automatycznego wyszukania i dodania jest niedostępna.
    Przy wpięciu kamer stara metoda przez switch jest OK, ale jeżeli rejestrator ma PoE, to trochę bez sensu jest robić to tym sposobem.
    Kamery to zwykle Chińczyki marki Genbolt.
    Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu?
  • #2 21797022
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    Darkyy21 napisał:
    Do tej pory kamery miałem wpięte do switcha PoE,

Czyli bardzo dobrze zrobione, w przypadku awarii, przepięcia co najwyżej uszkodzi Ci port bądź switch a nie drogi rejestrator.
    Darkyy21 napisał:
    NVR robiłem wyszukiwanie i z automatu dodawałem je przez ONVIF

Jaki rejestrator? Czy kamery konfigurowałeś pod ONVIF login, hasło?
    Darkyy21 napisał:
    Zmieniłem rejestrator na taki z portami PoE, konkretnie Hikvision HiWatch HWN-4108MH-8P

Najgorsza decyzja, NVR z wbudowanym switch'em PoE, na dodatek z budżetowej linii Hikvision.
    Darkyy21 napisał:
    Opcja automatycznego wyszukania i dodania jest niedostępna.

Bo tam automat działa na kamerach Hikvision, ONVIF musisz włączyć i skonfigurować na rejestratorze.
    Ogólnie w mojej ocenie przerabiasz dobrze zbudowany i działający monitoring na błędnie zbudowany z pytaniem czy wszystko ruszy jak trzeba, z ryzykiem droższej potencjalnie awarii.
    Jaki ma cel ta zmiana NVR?
  • #3 21797027
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Potrafię odpowiedzieć jedynie na ostatnie pytanie. Stary rejestrator był na 4 kamery, a teraz doszły jeszcze 2, dlatego zmieniłem NVR na 8-kanałowy.

Dodano po 5 [minuty]:

spinacz napisał:
    Jaki rejestrator? Czy kamery konfigurowałeś pod ONVIF login, hasło?

Rejestrator też Hikvision, ale 4-kanałowy. Konfiguracja również przez ONVIF - login i hasło, ale wyszukiwało je od razu
  • #4 21797044
    spinacz
    Poziom 42  
    No to teraz pytanie jak kamery mają ustawione IP czy dynamiczne i dostawały z serwera DHCP z routera czy statyczne przypisane na stałe z ręki.
    Podejrzewam że mają konfigurację jako dynamiczne IP i nie dostają tych adresów bo są z izolowanego switch'a bez serwera DHCP.
    Musisz zalogować się na kamery, ustawić im stały adres IP, wtedy NVR powinien je zobaczyć.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozumiem że nowy NVR widzi kamery ale jak są podłączone do starego switch'a tego nie wbudowanego?
  • #5 21797047
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Adresy są przydzielane dynamicznie z routera, nawet nie mam możliwości przydzielenia ich statycznie, dlatego na routerze są zapisane w rezerwacji DHCP.

Dodano po 3 [minuty]:

spinacz napisał:
    Rozumiem że nowy NVR widzi kamery ale jak są podłączone do starego switch'a tego nie wbudowanego?

Dokładnie tak jest.
  • #6 21797060
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 641
    Darkyy21 napisał:
    teraz przydziela pewnie swoje własne adresy do kamer i niestety nie wiem, jakie.

W ustawieniach sieciowych powinieneś mieć zakładkę od wewnętrznej adresacji IP dla kamer podłączonych do tego rejestratora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21797068
    spinacz
    Poziom 42  
    Darkyy21 napisał:
    nawet nie mam możliwości przydzielenia ich statycznie

Musisz mieć, pierw niech dostaną adres z DHCP, zaloguj się wtedy do kamery i ustaw jej stały adres IP.
  • #8 21797418
    Darkyy21
    Poziom 4  
    spinacz napisał:
    Musisz mieć, pierw niech dostaną adres z DHCP, zaloguj się wtedy do kamery i ustaw jej stały adres IP.

Kamery wpięte do switcha PoE, switch połączony z routerem. Wpisując w przeglądarkę adresy IP kamer, nie wyświetla się żadna strona konfiguracji.
  • #9 21799000
    spinacz
    Poziom 42  
    Musi się otworzyć, jakim cudem wcześniej konfigurowałeś ONVIF na kamerach.
  • #10 21799002
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Wcześniej, jak miałem rejestrator bez PoE, z automatu wyszukiwał mi kamery, które były podpięte i to wszystko - nic więcej nie musiałem robić.
  • #11 21799006
    spinacz
    Poziom 42  
    Ale pisałeś że hasło i login ONVIF ustawiałeś?
    Podaj model kamery, wyszukaj je SADP.
  • #12 21799015
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Kamery Genbolt GB201H - przy pierwszej aktywacji podawałem hasło i login, nigdy nie wchodziłem w jakąś ich szczegółową stronę konfiguracji, bo nie było takiej potrzeby. Nie zmieniałem też nigdy adresów IP, bo na routerze mam przypisaną rezerwację dla nich.
    Podsumowując, na starym NVR ze switchem PoE wystarczyło zrobić wyszukiwanie i dodać kamery.
    W nowym rejestratorze, który ma wbudowane PoE, nie mogę zrobić wyszukiwania, są z automatu zapisane kanały i żeby dodać kamerę trzeba je edytować i wpisać IP kamery, którego nie znam, bo rejestrator (domyślam się, że przyznaje swoje adresy).
    Sadp nie wyszukuje ich.
  • #13 21799020
    spinacz
    Poziom 42  
    Do tych kamer jest nawet dedykowana aplikacja, odpaliłeś SADP?
    Jak pisał kolega w innym poście wejdź na nowy NVR i zobacz tam czy nie ma konfiguracji adresów wbudowanego switch'a, może idzie uruchomić DHCP.
  • #14 21799025
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Przeszukałem wszystkie opcje na rejestratorze i nie ma nic odnośnie konfiguracji adresów. Kamery mam sparowane z aplikacją, ale tam jedynie można sprawdzić podgląd na żywo i jakieś podstawowe opcje dotyczące ustawień.
    Trudno, najwyżej zostawię to tak, jak jest, czyli przez switch.
  • #15 21799026
    spinacz
    Poziom 42  
    Dziwne, musi się to dać ustawić.

Dodano po 1 [minuty]:

A czy wykasowałeś przypisanie adresów MAC na routerze jak podłączasz do nowego NVR?
  • #16 21799029
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Tak, próbowałem już tego.
  • #17 21799034
    spinacz
    Poziom 42  
    Musi się jakoś dać, no muszą jakoś uwierzytelniać ONVIF.
  • #18 21799074
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 641
    Darkyy21 napisał:
    Przeszukałem wszystkie opcje na rejestratorze i nie ma nic odnośnie konfiguracji adresów.

Nie masz przypadkiem włączonego trybu prostego(bodajże lewy dolny narożnik) w menu rejestratora? Każdy NVR z wbudowanym switchem PoE z jakim miałem styczność, miał możliwość zmiany wewnętrznej adresacji kamer IP. Oczywiście mowa o konfiguracji z poziomu HDMI/VGA.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy integracji kamer IP marki Genbolt z rejestratorem Hikvision HiWatch HWN-4108MH-8P wyposażonym w porty PoE. Wcześniej kamery były podłączone do switcha PoE, a rejestrator pobierał adresy IP z sieci routera i automatycznie dodawał kamery przez protokół ONVIF. Po zmianie na rejestrator z wbudowanymi portami PoE, urządzenie prawdopodobnie przydziela własne adresy IP kamerom, jednak funkcja automatycznego wyszukiwania i dodawania kamer jest niedostępna. W efekcie użytkownik nie może łatwo zintegrować kamer Genbolt bezpośrednio przez PoE w rejestratorze. Problem można rozwiązać poprzez ręczne przypisanie adresów IP kamer w tej samej podsieci co rejestrator lub konfigurację statycznych adresów IP w kamerach, aby umożliwić ich wykrycie i dodanie do NVR. Alternatywnie, można użyć narzędzi do skanowania sieci lub dedykowanego oprogramowania producenta kamer do ustalenia adresów IP i konfiguracji połączenia ONVIF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA