logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przedwzmacniacz do Denon POA-2400 z rozbudowaną regulacją basu, niskie THD, budżet 1200 zł?

Deny221 03 Sty 2026 10:00 306 8
  • #1 21797204
    Deny221
    Poziom 8  
    Przedwzmacniacz?
    Witam, szanowne grono - czy może ktoś polecić dobrej klasy przedwzmacniacz, nie za miliony, do końcówki Denon POA-2400? I tu zaznaczam, że zależy mi na jak największej konfiguracji dźwięku, z naciskiem na maksymalne zejście w dół, czyli dodatkowe basy itd., niskie THD,
    Zbliżenie na zestaw audio Denon z odbiornikiem DRA-545RD i wzmacniaczem POA-2400
    a najlepiej regulację kilku pasm! Ze sprzętów, które już miałem, to najbliżej mojego gustu był Grundig XV 7500; niestety wizualnie mocno odstawał od reszty zestawu, oprócz niego był, Denon PRA-1500, 1100, Wim Amp Ultra, Creative X5, kilka korektorów i w sumie od samego początku Denon DRA-545RD jako wyznacznik kierunku dźwięku (dodatkowe podbicie basu). Wiem, że Macintosh ma sprzęt, który by się idealnie sprawdził, niestety z wiadomych powodów poza zasięgiem! Serdecznie dziękuję za odczytanie do końca i sugestie!
    AI: Jaki budżet możesz przeznaczyć na przedwzmacniacz? To bardzo pomoże zawęzić propozycje do sprzętów w Twoim zasięgu.
    1200
    AI: Czy interesują Cię tylko nowe urządzenia, czy również używane/vintage? Wolisz rozwiązania analogowe czy mogą być też cyfrowe z DSP?
    Najlepiej mix obydwoje
  • #3 21799911
    Deny221
    Poziom 8  
    Pomyliłem wpis 🤦 wim ultra!
    Bo wzmacniacz nie jest mi potrzebny z racji końcówki.
    Zraziłem się do obsługi i nie działało wejście USB z poziomu ekranu, co mnie strasznie irytowało, więc poszedł z powrotem do sklepu!
    A dźwięk tak na 80% moich oczekiwań 🤷
  • #4 21802522
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Deny221 napisał:
    A dźwięk tak na 80% moich oczekiwań

To rewelacyjnie. U mnie wcale, część analogowa była jakimś... nieporozumieniem. Przeciętny DAC we wzmaku dawał znacznie lepsze efekty, Lecz ja go zatrzymałem i teraz jest bardzo dobrze. Sekcja analogowa w Wiim i pewnie też we wzmacniaczu (bo ta dla "CD", nigdy nie była używana), potrzebowała wygrzania...
    Deny221 napisał:
    z naciskiem na maksymalne zejście w dół, czyli dodatkowe basy

Czy rzeczywiście chcesz tak mocno modyfikować dżwięk? Wszelkie analogowe korektory ma jedną zmorę, przesuwają dżwięk w fazie, degraduje. Stad też w profesjonalnych rozwiązania są często drobne poprawki rzędu max 2-3dB. Ja też z tym borykałem, po prostu zmieniłem kolumny, A chcesz walnięcia w basie, to jest łatwiejsza droga, subwoofer,
    Wg mnie jest bez sensu tłoczyć ogromną energię ze wzmaka na kolumny, które nie są w stanie odtwarzać najniższych tonów.

Poza tym rzucimy kolejne propozycje i tak to będzie dla Ciebie eksperyment, nikt nie zagwarantuje, że Tobie się spodoba.
    Również możesz poszukiwać w procesorach Kina Domowego, gdzie masz bardzo rozbudowaną sekcję ustawiania dźwięku.
    Oczywiście oddzielnych przedwzmacniaczy i procesorów KD jest jak na lekarstwo...

Jeśli najbliżej był Grundig XV 7500, który był zapewne "srebrny", pomalować go na czarno? Nadać trochę inną szatę graficzną?
  • #5 21802580
    Deny221
    Poziom 8  
    No akurat upolowałem czarny, w Rumunii 😉 wymiar miał nietypowy i wystawał parę cm z obrysu reszty sprzętu, myślałem nad amplitunerem kinowym, nawet parę brałem pod uwagę, obecnie kupiłem w USA pre Kenwood C2, za parę tygodni dopłynie, to zobaczę, jak to będzie grać 😁 jeśli znów nie siądzie, to podróży ciąg dalszy 🤷 kolumn nie zmieniam, bo u mnie wszystko w garażu siedzi, i nie ma sensu ładować nie wiadomo jakich pieniędzy w to! (Garaż ponad 40 metrów, i 3,5 do góry, więc dźwięk ma się gdzie podziać 🙂 a z głośników to mam teraz w jedynych narożnikach Voyager 350 po mocnych przeróbkach (zawieszenie, okablowanie, zwrotnice, wygłuszenie, usztywnienie obudów, nowe wysokotonowe z podmienionymi cewkami na inne, bas refleksy większe) drugie tyle w te kolumny wsadziłem i zwyczajnie nie opłaca mi się ich sprzedawać, a zejście mają niesamowite i każdy, co słyszy, to jest przekonany, że mam co najmniej dwa suby gdzieś schowane 😁 do tego mam drugą parę kolumn, ale po latach testowania zrobiłem sobie sam (dwudrożne, konstrukcja otwarta, na głośnikach, wysokie Tonsil gdwk 10, 80, 26, stx 22, wszystko o mocy 100 W, w połączeniu z Voyager, robią cuda, ale mi to ciągle mało i ciągle coś poprawiam, napiszę inaczej szybko się nudzę i szukam może niepotrzebnie dziurę w całości 🤷 głośników, końcówki, i źródła dźwięku nie ruszam, zostało mi tylko zmodyfikować przedwzmacniacz lub coś innego w tym miejscu dać!
  • #6 21802615
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Deny221 napisał:
    napiszę inaczej szybko się nudzę i szukam może niepotrzebnie dziura w całości

Oj... chyba właśnie to. Stąd uważam, uwzględniając ostatnią wypowiedź, że Twoja droga w poszukiwaniu nigdy się nie skończy :).
    Nawet taki banał, że coś wychwycisz na aukcji, to dusza nie da spokoju, aby to przetestować...
    Kasa rozkłada się w czasie, część odzyska, tudzież może i zarobi, to nie odczuwa się bólu w portfelu.

Nie ma opcji i siły, aby Tobie pomóc :)
  • #7 21802706
    Deny221
    Poziom 8  
    Niestety muszę się z tobą chyba zgodzić. 🤔 Mam zamożnego znajomego, ma sprzęt za ponad 200 000 (nie pomyliłem zer!) i kiedyś stwierdził, że się poddał, bo nie może znaleźć tego świętego Graala. 🙄
  • #8 21803269
    rach_UMK
    Poziom 32  
    U mnie trafiają dni, że mój sprzęt gra niezadowalająco… to po prostu odpuszczam ten dzień, bo raczej jest wina mojej kondycji psychopatycznej niż wina sprzętu, stąd też nie szukam na siłę, aby poprawić coś lub zmienić, bo to bez sensu. Wraz z ceną nie idzie też zawsze poprawa dźwięku, przecież sprzęt już dawno przekroczył możliwości percepcji człowieka…
    U mnie najwięcej problemów stwarza pierwotne żródło, tj. realizacja, nagranie konkretnego utworu. Niektóre po prostu są beznadziejne, nawet po masteringu… no ale które tdobrze grały kiedyś …. w kaseciaku Kasprzak, A gdy ma się porządniejszy sprzęt, to te braki w jakości utworu sa nieznośne …
  • #9 21821265
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Do tych końcówek dedykowanym przedwzmacniaczem był DAP-2500 lub DAP-5500. Jeśli natomiast sądzisz, że przedwzmacniacz rozwiąże Twój problem to jesteś w błędzie. Większość ludzi w ślepym teście nawet nie rozróżni, który sprzęt gra, więc tak bardzo bym się nie doktoryzował, a skoro piszesz, że zależy Ci na niskich tonach to zgaduję, że muzykiem z wybitnym słuchem nie jesteś.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano przedwzmacniacza do końcówki mocy Denon POA-2400 z rozbudowaną regulacją basu i niskim THD, mieszczącego się w budżecie około 1200 zł. Wspomniano o preferencji sprzętów z wielopasmową korekcją dźwięku, szczególnie z możliwością podbicia niskich tonów. Wśród używanych urządzeń wymieniono Grundig XV 7500, Denon PRA-1500, Denon PRA-1100, Wiim Amp Ultra oraz Creative X5, a także korektory i amplituner Denon DRA-545RD jako punkt odniesienia. Dyskutowano o problemach z obsługą i funkcjonalnością Wiim Ultra, a także o ograniczeniach analogowych korektorów, które mogą powodować przesunięcia fazowe i degradację sygnału. Zasugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie subwoofera zamiast mocnego podbicia basu z końcówki mocy. Autor planuje testować przedwzmacniacz Kenwood C2 sprowadzony z USA. Podkreślono, że zmiana kolumn nie jest rozważana ze względu na ich modyfikacje i akustykę pomieszczenia (garaż o dużej kubaturze). Wskazano, że dedykowanymi przedwzmacniaczami do końcówek Denon POA-2400 były modele DAP-2500 i DAP-5500, jednak podkreślono, że sam przedwzmacniacz może nie rozwiązać wszystkich problemów z dźwiękiem. Dyskusja zawierała refleksje na temat subiektywności oceny jakości dźwięku oraz wpływu jakości nagrań na odbiór audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA