logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 2005, radio Clarion PU-2471A(Q) – jak wyłączyć beep po dorobieniu AUX?

fikon 03 Sty 2026 19:24 234 7
REKLAMA
  • #1 21797749
    fikon
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam posiadam citroena c3 z 2005 roku z radiem Clarion PU-2471A(Q) dorobiłem sobie aux i wszystko grało ładnie do momentu pojawienia się dźwięku beep, próbowałem odłączać akumulator nic to nie dało wiem że w serwisie mogą mi to usunąć lecia ale musiałbym sporo za to zapłacić czytam też że jest możliwość podpięcia tego psikania z procesora przez przecięcie ścieżki lub wyluzowanie elementu smd pytanie tylko którego?
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21797985
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Ciekawostka. Tak samo się wylogowało?

W pamięci radia (tu niestety w głowicy FM/AM ale można, bez rozbierania radia, programować przez punkty na płycie głównej) jest zapisany nr VIN samochodu. Jeśli ten VIN zgadza się z VIN-em zapisanym w pamięci komputera pokładowego (BSI) to radio nie "pika".

Sygnał pikania można ominąć wylutowując kondensator na płycie (czy w inny sposób rozłączając tor tego sygnału) ale to rozwiązanie dość prymitywne - często słaby sygnał jest nadal słyszany w głośnikach. Dodatkowo - w radiu niezalogowanym brak regulacji Fader i możliwe, że (nie pamiętam teraz) Balance.

Nie trzeba jechać do serwisu - obecnie praktycznie każdy elektronik samochodowy dysponuje oprogramowaniem diagnostycznym do PSA, które umożliwia też dopisanie VIN-u do radia.
  • REKLAMA
  • #3 21798809
    fikon
    Poziom 12  
    A w jaki sposób mogę zresetować radio do ustawień fabrycznych tak aby usunąć ustawienia?
  • #4 21798894
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    fikon napisał:
    A w jaki sposób mogę zresetować radio do ustawień fabrycznych tak aby usunąć ustawienia?

Nie bardzo rozumiem, o co Panu chodzi. VIN można dopisać tylko urządzeniem diagnostycznym (w samochodzie) lub poprzez edycję i bezpośrednie zaprogramowanie pamięci samego radia.

Pozostałe nastawy (częstotliwości, audio) wracają do ustawień początkowych po zaniku zasilania (w tym radiu i podobnych Clarionach od PSA).

Pikanie, które się pojawiło może mieć zasadniczo dwie przyczyny - wyczyszczenie lub zniekształcenie VIN - u w którejś z pamięci (radia czy BSI) lub przerwę na szynie komunikacyjnej radio - BSI.
  • REKLAMA
  • #5 21799690
    fikon
    Poziom 12  
    No tak usunięcie pukania radia za pomocą lexii kosztuje 100 zł dodając parę złoty będę miał radio z Androidem, chyba żeby ktoś miał lexie w Warszawie i mógłby zdjąć za parę złotych wtedy gra warta świeczki, a jaką mam pewność, że problem się nie powtórzy.
  • REKLAMA
  • #6 21799749
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1175
    100zł to uczciwa cena za dopisanie radia do auta. Z androidem też mogą być problemy, co prawda innej natury, ale problemy ...
  • #7 21799954
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    fikon napisał:
    dorobiłem sobie aux i wszystko grało ładnie do momentu pojawienia się dźwięku beep

Radio pracowało wcześniej w tym konkretnym samochodzie bez "pikania", bo może jak pisze kol. Adam przez przypadek przeciąłeś transmisję szyny komunikacyjnej.
  • #8 21803795
    fikon
    Poziom 12  
    Tak radio działało, po ostatnich mrozach to się stało.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie C3 z 2005 roku z radiem Clarion PU-2471A(Q) pojawił się problem z dźwiękiem "beep" po podłączeniu AUX. Przyczyną jest brak zgodności numeru VIN zapisanego w pamięci radia z VIN-em w komputerze pokładowym (BSI), co powoduje aktywację sygnału pikania. Rozwiązaniem jest dopisanie właściwego VIN-u do radia za pomocą urządzenia diagnostycznego PSA (np. Lexia), co eliminuje beep i przywraca pełną funkcjonalność, w tym regulację Fader i Balance. Próby resetu radia do ustawień fabrycznych poprzez odłączenie zasilania nie usuwają problemu, ponieważ pikanie jest powiązane z komunikacją na szynie CAN między radiem a BSI. Alternatywne metody, takie jak wylutowanie kondensatora lub przecięcie ścieżki sygnału pikania na płycie radia, są prymitywne i mogą powodować słabe zakłócenia dźwiękowe. Koszt dopisania VIN-u w serwisie lub u elektronika samochodowego to około 100 zł. Problem pojawił się po mrozach, co może wskazywać na uszkodzenie lub przerwę w komunikacji szyny CAN. Wymiana radia na Androida jest alternatywą, ale również niesie ryzyko problemów innego rodzaju.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA