logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AEG F88070VI1P – błąd i20 po naprawie pompy, reset elektroniki i wymiana presostatu

garcija2 05 Sty 2026 11:23 177 2
REKLAMA
  • #1 21799338
    garcija2
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Zmywarka AEG F88070VI1P wyświetla błąd i20. Zmywarka sygnalizowała błąd i50, czyli błąd pompy obiegowej. Po wymianie uszkodzonych łożysk ślizgowych zmywarka zrobiła około 20 cykli, ale pod koniec zaczęła wyświetlać błąd i20, czyli problemy z odpływem. Teraz po załączeniu programu startuje pompa drenażu 3 razy po 2 min z przerwami 3 s, a następnie 2 razy bipie i jest błąd i20. Ponadto wężyk na presostacie był poluzowany. Sprawdziłem już wiązki kabli; obydwa moduły elektroniczne - ten na spodzie i we drzwiach; odłączyłem grzałkę, komorę presostatu wypłukałem wężem pod ciśnieniem. Teraz czekam na nowy presostat. Mam pytanie, czy jest jakaś metoda kalibracji lub resetu elektroniki w tej zmywarce. Warto jeszcze kupić nowy czujnik OVI - koszt ok. 100 zł? Proszę o pomoc.
    Edit:

Nowy hydrostat jeszcze nie dotarł, a zmywarka już ruszyła. Po załączeniu przechyliłem na chwilę zmywarkę na lewy bok pod kątem 45° i zmywarka nabrała wody i przeszła krótki cykl. Podpowie ktoś, co może być przyczyną tej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 21801446
    garcija2
    Poziom 11  
    Po włożeniu lampy do środka misy dolnej okazało się, że kubek pomiarowy jest czarny w środku pomimo płukania ciepłą wodą pod ciśnieniem. Po przeczyszczeniu zagiętym drutem i ciepłą wodą (wypłynęło dużo syfu) zmywarka skończyła cykl, ale na koniec pokazał się błąd iF0, a po dwóch następnych krótkich cyklach pokazuje błąd i40, wg instrukcji sygnalizuje problem z poziomem wody. Dziś dotrze nowy hydrostat. Może ktoś podpowie, co jeszcze może być przyczyną tych błędów?
  • #3 21802071
    garcija2
    Poziom 11  
    Po skasowaniu błędów zmywarka działa bez zarzutu.
REKLAMA