Witam i z góry dziękuję za próbę pomocy. A więc jeśli chodzi o pytania użytkownika (Telo), to jak pisałem wyżej, potrzebuję parametrów kondensatora C22. Pytał się użytkownik, jak się zachowuje sprzęt, więc powiem tyle: pralka podczas prania chodziła normalnie i nagle się wyłączyła i nie chciała się włączyć - brak reakcji na prąd, martwa. Sprawdziłem wszystko (nie będę się rozpisywał, jak) i stwierdziłem, że uległ uszkodzeniu moduł sterowania. A dlaczego tak twierdzę? Bo kupiłem również inny moduł, z wyglądu taki sam, różnił się dwoma cyferkami. Po podłączeniu pralka zaczęła działać, lecz był problem z panelem sterowania, ponieważ przyciski sterowania zachowywały się inaczej, czyli jakby moduł nie pasował do tego modelu pralki, więc go odesłałem.
Dlaczego proszę o pomoc? Ponieważ dzwoniłem do serwisu Whirlpool i koszt takiego modułu to granice 800 zł. Więc postanowiłem podjąć próbę naprawy. Lecz wiedziałem, że znalezienie schematu graniczy z cudem, dlatego poprosiłem o pomoc, zakładając temat na elektrodzie.
Jeśli chodzi o moduł, to po rozebraniu wyglądał jak nowy, idealny, jakby nic się nie uszkodziło. Dokonałem pomiarów wszystkich kondensatorów elektrolitycznych (poprzez wylutowanie i pomiar), sprawdziłem warystor, termistor, przekaźniki, rezystor paskowy. Dokonałem pomiarów również miernikiem rezystorów SMD i diod. Sprawdziłem również pod kątem uszkodzeń i pęknięć i zauważyłem, że kondensator C22 jest pęknięty.
Wylutowałem układ drivera, jest to ST GIPS10K60T, czyli taki sam jak pisał użytkownik (alekt77), w celu sprawdzenia nazwy, oraz wylutowałem 3 kondensatory: C22, C24 i C55. Po pomiarach C22 jest uszkodzony - nie da zmierzyć się jego pojemności, natomiast kondensator C24 po pomiarze pokazuje pojemność 11,6 µF, a kondensator C55 ma wartość 109,4 nF. Pomiar dokonałem za pomocą miernika pojemności i za pomocą testera. Lecz nie wiem, jakie napięcie dalej może mieć ten kondensator, bo wartość pojemności mógłbym dobrać dla C22 jak ma kondensator C24, bo wyglądają identycznie, lecz nie chcę się tym sugerować.