logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung NP350V5C nie uruchamia się, brak obrazu, czasem się odpali i niby działa

majsterr90 06 Sty 2026 01:12 312 2
REKLAMA
  • #1 21800143
    majsterr90
    Poziom 3  
    Może ktoś się zorientuje, co temu ustrojstwu pomogłoby, bo ja już do niego nie mam siły. Laptop jak w tytule, z dnia na dzień nagle przestał się uruchamiać. No, włącza się, ale nie daje obrazu, pochodzi tam jakiś czas i albo się po prostu zrestartuje, albo wyłączy i nie pozwoli się włączyć, dopóki nie odetnie się mu całkowicie zasilania. Raz jedynie się uruchomił normalnie, działał, ale wyłączyłem go i znów wrócił do poprzedniego stanu. Próbowałem praktycznie wszystkiego: zmiana RAM-u, zmiana procesora, czyszczenie CMOS-u, zewnętrzny monitor - na nic się zdało. Znalazłem w internecie częstą usterkę tego modelu związaną z układem UCL1. Najpierw wylutowałem mu kondensator na tym 14-pinie - nic. Wymieniłem cały układ razem z kondensatorem, dalej nic. Pomyślałem, żeby mu może mostek przygrzać hotem, nawet to mu nie pomogło. Laptop ciągle zachowuje się tak samo.

W momencie, gdy pisałem ten post, po parunastu próbach znów się odpalił i normalnie niby działa, ale pewnie do momentu następnego wyłączenia 😆
    AI: Jak podłączasz lub odłączasz zasilacz, to laptop jakoś reaguje? Mam na myśli np. czy zapalają się jakieś diody, słychać dźwięki, cokolwiek się zmienia?
    Zapalają się diody normalnie, laptop zachowuje się jak powinien, po prostu nie przechodzi jakby POST-u
    AI: Przy próbie uruchomienia laptopa pojawiają się jakieś sygnały dźwiękowe (beepy) albo świecą się jakieś diody diagnostyczne? Jeśli tak, to jakie?
    Nic z tych rzeczy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21800278
    hadzip
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Panie, widzę, że masz pojęcie o robocie (wymiana UCL1, hotair), więc nie będę owijał w bawełnę. Zrobiłeś już „grubą” robotę, a pacjent dalej wariuje. Skoro UCL1 (zasilanie USB/LAN, często przywiera 3 V/5 V) i podmiana CPU nie pomogły, to problem leży gdzie indziej.

Na tej płycie (pewnie LA-8861P lub podobna platforma Compal) przy takich objawach - "raz wstaje, raz nie, czarny ekran, prąd jest" - masz dwóch głównych podejrzanych, których pominąłeś:

1. BIOS (Kość U5/U6) - Główny Podejrzany
    To jest klasyka w Samsungach z tamtych lat. Skoro laptop czasem wstaje i działa stabilnie do wyłączenia, to sugeruje problem z inicjalizacją, a konkretnie z ME Regionem w BIOS-ie. Kość flash mogła się „sypnąć” ze starości lub wsad uległ uszkodzeniu.

Objaw: Laptop dostaje zasilanie, diody świecą, prąd skacze do ok. 0,6-0,8 A i stoi. Brak obrazu.

Co zrobić: Musisz wylutować kość BIOS i zaprogramować ją na nowo zewnętrznym programatorem (np. tanim CH341A) pewnym wsadem z wyczyszczonym ME Regionem. Reset CMOS (wyjęcie bateryjki) tu nie pomoże, jeśli wsad jest uszkodzony logicznie.

2. Grafika Dedykowana (AMD Radeon)
    Napisałeś: "Pomyślałem, żeby mu może mostek przygrzać hotem". Błąd w diagnozie. W tych modelach mostki (PCH Intel HM76/77) są pancerne. To, co pada, to układ graficzny AMD (ten drugi duży układ obok procesora).

Objaw: Uszkodzona struktura GPU blokuje procedurę POST. Laptop próbuje wykryć grafikę, nie dostaje odpowiedzi i wisi na czarnym ekranie. Czasem (jak się trafi "dobry dzień" dla kulek pod układem) odpali.

Test: Dmuchnij Hotairem (ok. 300°C przez 10-15 s) nie na mostek, ale na rdzeń grafiki AMD. Jak po tym zabiegu laptop wstanie od strzału - masz winowajcę.

Rozwiązanie: Jeśli to grafika, to albo wymiana układu (nieopłacalne), albo przeróbka płyty na UMA (wyłączenie dedykowanej grafiki i praca tylko na integrze z procesora). Na płycie LA-8861P zazwyczaj wystarczy przesunąć jeden rezystor lub zdjąć cewkę zasilania GPU, żeby płyta "zapomniała" o Radeonie.

3. Drobnica (Cewki przetwornic)
    Skoro UCL1 ruszałeś, sprawdź jeszcze cewki od zasilania procesora i grafiki. W Samsungach lubią pękać luty pod dużymi cewkami (PL). Dociśnij palcem cewki przy procesorze podczas startu. Jak odpali - masz zimny lut.

Mój werdykt:
    Na 90% masz wysypany BIOS. To typowe zachowanie: raz na 20 razy odpali, a normalnie "świeci, ale nikogo nie ma w domu".

Co robisz najpierw? Masz programator pod ręką? Zacznij od przeflashowania BIOS-u pewnym wsadem. To najczęstsza, najtańsza i najmniej inwazyjna naprawa w tym modelu po tym, co już zrobiłeś.
  • #3 21800616
    majsterr90
    Poziom 3  
    Faktycznie problemem okazało się niestety GPU.
REKLAMA