logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP350V5C-S08PL nie startuje - diagnostyka płyty głównej

hgjlbdiil 12 Gru 2018 19:32 4275 16
REKLAMA
  • #1 17622660
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Laptop po podłączeniu do sieci ładuje baterie (kontrolka świeci). Po wyjęciu baterii i podłączeniu do sieci otrzymuje napięcie ( kontrolka świeci). Gdy wciskam power uruchamia się kolejna dioda która sygnalizuję włączenie laptopa (czarny ekran). Po chwili gaśnie i świeci się lub miga dioda podłączonej ładowarki. W momencie włączenia laptopa wentylator nie rusza. Sprawdziłem napięcie na ładowarce i jest ok. Sprawdziłem czy złącze ładowania które jest wlutowane do płyty głównej otrzymuje napięcie prawidłowe i jest ok. Wymiana dysku oraz pamięci ram nic nie poprawia. Na ten moment nie posiadam procesora na podmianę. Czy jest możliwość jeszcze inna sprawdzenia płyty głównej czy jest sprawna ( np. zmierzenie napięcia). Wydaję mi się że coś powoduje zwarcie.

Laptop Samsung NP350V5C-S08PL.
    Płyta główna Qcla4 LA-8861P
  • REKLAMA
  • #2 17622963
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    hgjlbdiil napisał:
    Czy jest możliwość jeszcze inna sprawdzenia płyty głównej czy jest sprawna ( np. zmierzenie napięcia)
    - na początek sprawdź na monitorze zewnętrznym, sprawdź jaki płyta pobiera prąd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17622970
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    hgjlbdiil napisał:
    Czy jest możliwość jeszcze inna sprawdzenia płyty głównej czy jest sprawna ( np. zmierzenie napięcia).

Tak.
  • REKLAMA
  • #4 17623974
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    sk1977 napisał:
    hgjlbdiil napisał:
    Czy jest możliwość jeszcze inna sprawdzenia płyty głównej czy jest sprawna ( np. zmierzenie napięcia)
    - na początek sprawdź na monitorze zewnętrznym, sprawdź jaki płyta pobiera prąd.

Jak wrócę z pracy to sprawdzę

Dodano po 31 [sekundy]:

boro1234567 napisał:
    hgjlbdiil napisał:
    Czy jest możliwość jeszcze inna sprawdzenia płyty głównej czy jest sprawna ( np. zmierzenie napięcia).

Tak.

A mógłbyś podpowiedzieć co dokładnie zmierzyć?
  • #5 17624103
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Cytat:
    Gdy wciskam power uruchamia się kolejna dioda która sygnalizuję włączenie laptopa (czarny ekran). Po chwili gaśnie i świeci się lub miga dioda podłączonej ładowarki.

:idea: Opis (bez pomiarów) swiadczy o zwarciu w ukł. przełacznika napięc zasilania?
    Na samej Aku ten sam objaw.?

Cytat:
    Phrase: LA-8861P Search forums Search found 118 matches (0,89 s)

Opisano co i jak mierzyć
  • #6 17624169
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    Cytat:
    Gdy wciskam power uruchamia się kolejna dioda która sygnalizuję włączenie laptopa (czarny ekran). Po chwili gaśnie i świeci się lub miga dioda podłączonej ładowarki.

:idea: Opis (bez pomiarów) swiadczy o zwarciu w ukł. przełacznika napięc zasilania?
    Na samej Aku ten sam objaw.?

Cytat:
    Phrase: LA-8861P Search forums Search found 118 matches (0,89 s)

Opisano co i jak mierzyć

Na samej baterii nawet laptop nie wstaję. Żadnej reakcji.
  • REKLAMA
  • #7 17624177
    lisek
    Serwisant RTV
    Czyli jak pisałem wyżej w swoim temacie_odp.:idea:
  • #8 17624647
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    Czyli jak pisałem wyżej w swoim temacie_odp.:idea:

Więc proszę dokładnie co mam zmierzyć i wtedy podam wyniki. Sprawdzałem tutaj w wyszukiwarce ale nie wiem który temat jest dobry. Byłbym wdzięczny o podrzucenie linka co gdzie mierzyć. Pozdrawiam
  • #9 17624735
    lisek
    Serwisant RTV
    SM masz pod Link, str. 45 i 46
    - charger _przełącznik zasilanai na bq725RG
    - pomiary na VIN/ P2/ P1 oraz +B
    - potem na odp. pinach BQ725R > pisano o nim wiele na forum, na których pinach mierzyć
  • REKLAMA
  • #10 17624839
    sk1977
    Spec od komputerów
    hgjlbdiil napisał:
    - takie zachowanie nie wskazuje na uszkodzenie chargera (czy jak pisze Kol. Lisek - przełącznika napięć).

Podstawowa informacja do diagnostyki to jaki prąd pobiera płyta oraz zmiany prądu w czasie.
    Zacznij od sprawdzenia czy nie ma niskich rezystancji na cewkach, a jeśli nie znajdziesz nieprawidłowości przeprogramuj obie kości dobrymi wsadami. KBC także należałoby przeprogramować. Uszkodzenie wsadu może powodować właśnie taki efekt jak w tym przypadku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17624860
    lisek
    Serwisant RTV
    Pomiar prądu też coś powie
    Cytat:
    - piszesz ,że łąduje Aku , lecz :idea: (nie startuje z Aku)

Popatrz na stronie 2 lub 3-5 jak załaczane są napięcia (Power Seguance)
  • #12 17624899
    sk1977
    Spec od komputerów
    Nie wiadomo czy ładuje czy nie - nie ma podanego prądu, a dioda może wprowadzać w błąd. Może bateria jest uszkodzona - tego też nie można stwierdzić. Dodatkowo przy uszkodzonych wsadach - może nie startować na baterii oraz podawać błędne komunikaty.

Jeśli ta płyta startuje i się wyłącza - nie ma sensu szukać usterki w układzie ładowania - zasilanie, układ detekcji napięcia oraz generowanie ACOK będzie prawidłowe, a to wystarczy do startu tej płyty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17624924
    lisek
    Serwisant RTV
    My nie wiemy czy płyta się włacza (nic nie wiemy)
    -jakie napiecia
    - pisze o przygaszaniu diody...
    Cytat:
    W momencie włączenia laptopa wentylator nie rusza.

Autor , pomierz co nieco i zapodaj wyniki.
    Bo na razie to duzo teorii, bez sensu i ładu. :cry:
  • #14 17629141
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Witam,
    nie ma mnie w domu więc samodzielnie nie mogłem zmierzyć napięć. Kolega który zajmuje się elektroniką pomierzył lecz nie podał mi żadnych wartości. Czy jest to możliwe że na B+ i na P2 są napięcia a na P1 nie ma żadnego? Co do baterii gdy jest ona odłączona przycisk zasilnia świeci normalnie jednak gdy ją włożę dioda zaczyna migać.

W poniedziałek będę w domu wiec na spokojnie jeszcze raz wszystko posprawdzam i podam dokładne napięcia.
  • #15 17629552
    sk1977
    Spec od komputerów
    hgjlbdiil napisał:
    Czy jest to możliwe że na B+ i na P2 są napięcia a na P1 nie ma żadnego?
    - jakie napięcia (wartości)?
    Przy zasilaniu z baterii może tak być.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 17639187
    Marcin 1.0
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    hgjlbdiil napisał:
    Po chwili gaśnie i świeci się lub miga dioda podłączonej ładowarki.

Konkrety poproszę, jaki jest led code?
    Ile razy mruga?
    Tylko na pomarańczowo cze na bialo też?
    Mruga róznie czy zawsze tak samo?
  • #17 18472492
    arturmarek1
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Miałem podobny problem,identyczna przypadłość.Po wymianie UCL1 i dwóch największych kondensatorów przy nim płyta bez problemu ruszyła.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Samsung NP350V5C-S08PL nie uruchamia się pomimo ładowania baterii i zasilania. Po naciśnięciu przycisku zasilania zapala się dioda, ale ekran pozostaje czarny, a wentylator nie działa. Użytkownik sprawdził napięcia na ładowarce oraz złączu ładowania, a także wymienił dysk i pamięć RAM, jednak problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięć na pinach układu BQ725RG oraz pomiar prądu pobieranego przez płytę główną. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wsadów pamięci, co może powodować problemy z uruchomieniem. W jednym z przypadków podobny problem został rozwiązany przez wymianę kondensatorów na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA