logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RB34C671DSA EF AI No Frost – głośna praca, bulgotanie, trąbienie sprężarki

Foron 06 Sty 2026 13:14 210 0
REKLAMA
  • #1 21800533
    Foron
    Poziom 9  
    Witajcie,
    Lodówka Samsung RB34C671DSA EF AI No Frost 185,3 cm zakupiona w 10.2024. Ma większość dobrych opinii (zwykle wystawiane po zakupie i w jakiejś akcji). Latem 2025 zaczęła głośniej pracować. Mrożenie w lodówce i zamrażarce bez zarzutu. W 10.2025 był serwisant Samsunga, zbadał, poprawił kabelek wewnątrz zamrażarki po odkręceniu pleców za szufladami. Hałas w normie do 35 dB. Temp. 3°C / -18°C
    Problem to:
    Kilka razy na godzinę bulgotanie, dźwięk jakby trąbienie lokomotywy/statku i potem włączanie sprężarki, jest delikatny dźwięk metaliczny, ale słaby. Słychać to z tyłu przy sprężarce i w środku, w zamrażarce, jakby ta sprężarka się męczyła.

Wszystkie te dźwięki Samsung opisuje jako normalne, ale mnie męczą, bo mam salon z aneksem i wszystko słychać, oglądając TV, w nocy i z rana, gdy nie była nawet otwierana. Czy jest sens znów wzywać serwis Samsunga czy lepiej prywatnie? Na nową nie wymienią. Co zrobić z tymi upierdliwymi dźwiękami? Czy to wada fabryczna, skoro większość opinii to, że jej nie słychać?
    Lodówka Samsung RB34C671DSA EF 185,3 cm w kolorze grafitowym z logo AI Inside

AI: Czy lodówka stoi równo (jest wypoziomowana) i czy nie przylega zbyt blisko do ściany lub innych mebli? Zauważyłeś różnicę w dźwiękach po ewentualnym przestawieniu lub zmianie ustawienia?
    Jest odsunięta, poza tym ona chłodzi po bokach i jest niezabudowana. Poziomowali stolarze montujący kuchnię, drzwi po otwarciu zamykają się same.
    AI: Próbowałeś już samodzielnie czegoś, żeby ograniczyć te dźwięki (np. odłączenie lodówki na chwilę od prądu, zmiana temperatury, przestawienie półek lub zawartości)? Jeśli tak, czy coś pomogło?
    Tak, zwiększyłam temp. z 4°C / -17°C na 3°C / -18°C. Na pewno było gorzej przy 5°C / -16°C
  • REKLAMA
REKLAMA