logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dane na dodatkowych dyskach znikną po reinstalacji systemu na dysku?

krzychu13PL 06 Sty 2026 15:41 114 1
REKLAMA
  • #1 21800735
    krzychu13PL
    Poziom 7  
    Hejka, nie jestem szczególnie oblatany w tych sprawach, więc wolę zapytać, bo nie chcę narobić szkód. Poproszono mnie w rodzinie o pomoc w przeinstalowaniu systemu, tylko że oprócz dysku z systemem są tam jeszcze dwa inne. Rozmawiałem z kumplem i powiedział, żeby przenieść na te dwa dyski to, na czym im zależy, i że to nie zniknie, gdy przeinstaluję system na pierwszym. Ale ja nie mam pewności, a nie chcę pretensji, że filmy z komunii się skasowały. Kumpel mówił, że przesadzam, i jak coś, to żeby odłączyć kabelki co idą do płyty, ale mówił coś też, że te dyski nie będą widoczne. Nie mam zewnętrznych dysków z taką pojemnością, żeby to wszystko zgrać i pomieścić. Prośba do Was o powiedzenie, że dobrze mi doradzają.
    AI: Jaki dokładnie system operacyjny chcesz zainstalować (np. Windows 10, Windows 11, Linux - i jaka wersja)?
    Windows 7
    AI: Podczas instalacji planujesz sam wybierać dysk/partycję do instalacji systemu, czy raczej klikać opcję typu "szybka instalacja" albo "usuń wszystko i zainstaluj od nowa"?
    Sam wybiorę dysk.
  • REKLAMA
  • #2 21800739
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    krzychu13PL napisał:
    Kumpel mówił, że przesadzam i jak coś to żeby odłączyć kabelki co idą do płyty, ale mówił coś też że te dyski nie będą widoczne.

Bardzo rozsądnie. Na czas instalacji systemu na docelowym dysku odłącz pozostałe - raz, że będziesz miał pewność, ze nie usuniesz jakiś danych, dwa, że instalator Windowsa niekoniecznie lubi podłączone dodatkowe dyski podczas instalacji.

Warto się upewnić, ze na tym dysku/partycji na której chcesz instalować system i zostanie ona sformatowana nie ma jakiś ważnych danych!
REKLAMA