logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie dysku podczas instalacji Win7 - utrata danych na partycjach D i E

KKRUK94 02 Mar 2013 16:09 1224 6
REKLAMA
  • #1 12007201
    KKRUK94
    Poziom 10  
    bylem wczoraj u takiej jednej koleżanki i przeinstalowałem jej system z xp na 7.
    z tym ze gdy wybierałem partycje do sformatowania i zainstalowania nowego systemu to wybrałem C i sormatowałem
    ale sformaowały się tez partycje D i E pyt czemu tak???
    co mogę teraz zrobić i czy użycie np Recuva jest w moim przypadku konieczne a jeśli tak to czy przyniesie jakieś efekty?

ps. wiem ze ten temat był już wielokrotnie poruszany ale głównie chodzi mi o to czemu w moim przypadku zaistniała taka sytuacja

Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 12007273
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nie uruchamiaj tego dysku bo tylko pogorszysz sytuację. Używaj live lub podłącz dysk do innego komputera. SMART dysku podaj.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2216128.html#10522846
    Jeżeli SMART ok to odzyskuj dane.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563-30.html#11122592
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2378238.html#11312672
    Pozdrawiam
    Podaj fotkę z DMDE z układem partycji.
  • REKLAMA
  • #3 12007552
    KKRUK94
    Poziom 10  
    hmm jeśli chodzi o używanie dysku to kiszka bo po zainstalowaniu nowego systemu dorzuciłem tej koleżance anty-vira i ściagnołem mozille wiec dysk sam w sb jest pewnie ciągle używany. nie używane i nie ruszane sa tyko partycje d i e z których chce odzyskać dane. SMART dysku mogę podać jutro wieczorem gdy bedę miał dostęp do kompa
  • REKLAMA
  • #4 12007727
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Nie powinno to specjalnie wpłynąć na utratę danych z tamtych partycji.
    Antywirus zainstalowany jest pewno na C, dane są na D i E.
    Ja rozumiem, że tamte partycje zostały tylko sformatowane i nadal istnieją?

Ale nawet gdyby dysk zawierał teraz jedną partycję po sformatowaniu i instalacji, to trzeba próbować odzysku, dane są umiejscowione na starych obszarach, gdzie jeszcze może nie doszło do nadpisania.
    Nie wiem na ile skuteczny jest Recuva, darmowe programy miewają ograniczenia.

Dlaczego tak się stało? nie wiem, ale miewałem kłopoty po instalacji, przy użyciu wbudowanego narzędzia do partycji w Windows 7, teraz zawsze usuwam partycję innym programem do partycjonowania i zawsze instaluję na wolne nieprzydzielone miejsce.
  • REKLAMA
  • #5 12007885
    KKRUK94
    Poziom 10  
    dokladnie wszystkie patrycje istnieja w takim samym pozadku jak przed przeinstalowaniem systemu. poki co mam w planie wziac swoj dysk 500G i program Recuva oraz DMDE ktorego dzialanie juz wyprobowalem i przy okazji odzyskalem savey do star craft 2 :D i pojechac tam do niej, sprobuje odzyskac tyle zdj filmow mp3 i calej reszty ile te prog zdolaja. wyniki tej operacji czyli z jej partycji d i e zapisze na swoim dysku a potem przesle je z powrotem na jej dysk. jutro dam znac jak mi poszlo ;)
  • #7 12008917
    KKRUK94
    Poziom 10  
    i jeszcze jedno prosiłbym o krótkie instrukcje obsługi do takich programów jak dmde,PC Inspector File Recovery lub innych przez was polecanych

Moderowany przez DriverMSG:

2 tygodnie urlopu od forum - czas na zapoznanie się z zasadami pisowni i regulaminem forum.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows 7 na dysku, użytkownik przypadkowo sformatował partycje D i E, mimo że zamierzał sformatować tylko partycję C. Użytkownicy forum zalecają, aby nie używać dysku, aby uniknąć dalszego uszkodzenia danych, oraz sugerują użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak Recuva i DMDE. Wskazano, że dane mogą być nadal dostępne, jeśli nie zostały nadpisane. Użytkownik planuje odzyskać dane z partycji D i E, a wyniki operacji zamierza zapisać na swoim dysku. Pojawiły się również prośby o instrukcje obsługi dla programów do odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA