logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć mikrokontroler PIC16F84A z RS232 do sterowania robotem?

biwaczek 23 Gru 2005 19:07 1127 3
REKLAMA
  • #1 2110087
    biwaczek
    Poziom 2  
    mam taki problem: tworzę robocika mobilnego zajołem się już do niego mechaniką i po części elektroniką. jednak główne problemy napotkałem ze sterowaniem. planuje to rozwiązać tak:
    1) w robocie mikrokontroler (16f84a)
    2) wszystko podpięte pod kompa pod rs232
    i tu sie zaczynają schody. może ktoś mnie poratować tutorialem (polski mile widzany lub angielskim-ostatecznie ) lub jakimś innym źródłem wiedzy jak to zrobić??
    zapoznałem się troszke z wiedzą już na temat rs232 lecz nie wiem jak "nauczyć" kontorler żeby rozpoznawał dane płynące od kompa (i na odwrót). do tej pory umiem "bawić" się diodami i przełącznikami (i lekko zapoznałem się z przerwaniami)- to jesli chodzi o pic-programuję w asemblerze(mplab).
    będe wdzieczny za każdą wskazówkę i z góry dziękuję
    ps. przewertowałem już troszku różne fora i stronki.... lecz nadal jestem "zielony"
  • REKLAMA
  • #2 2110195
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Proponuję, mimowszystko, zmianę mikrokontrolera.
    PICe są OK, tylko ten konkretny nie ma AFAIK sprzętowego USART na pokładzie.
    Wybierz PICa, który coś takiego ma - będzi Ci łatwiej oprogramować transmisję.
    Co do tego, które PICe mają sprzętowy USART, zajrzyj na stronę Microchipa.
    Co do tutoriali... proponuję popatrzeń na noty aplikacyjne na stronie Microchipa. Jest tam sporo przykładów, które mogą posłużyć jako punkt wyjścia.
  • REKLAMA
  • #4 2113835
    biwaczek
    Poziom 2  
    dzięki za "ścieżki" dodatkowo znalazłem książeczkę (z wydawnictwa btc)
    wesołych świąt
REKLAMA