logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KD-55XE7096 resetuje się przy uruchamianiu źródła 4K (konsola, Chromecast)

tome3k 08 Sty 2026 16:26 357 12
REKLAMA
  • #1 21802952
    tome3k
    Poziom 6  
    Witam, mam pewien problem z TV Sony KD-55XE7096. Podczas włączania np. dekodera Full HD włącza się normalnie. Problem występuje, gdy włączam go przez konsolę lub przystawkę Chromecast i odpala go w 4K. Telewizor się resetuje kilka razy, aż zacznie normalnie działać. Co może być przyczyną?
    AI: Jakie dokładnie modele konsoli i Chromecasta podłączasz do telewizora? Czy masz ustawione wyjście obrazu na 4K w tych urządzeniach?
    PS5 Chromecast 4K
    AI: Jakiego kabla HDMI używasz (wersja, długość)? Czy próbowałeś podmienić kabel na inny, najlepiej certyfikowany do 4K?
    Tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21808462
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    Aktualizowałeś oprogramowanie - jeśli jest dostępne? Reset do ustawień fabrycznych zrobiony?
    Możesz też spróbować - o ile masz włączone - wyłączyć Bravia Sync.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21808469
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    W tym modelu miałem różne dziwne zachowania, a przyczyną zawsze było uszkodzone podświetlenie.
  • #4 21809281
    tome3k
    Poziom 6  
    rimanov napisał:
    Aktualizowałeś oprogramowanie - jeśli jest dostępne? Reset do ustawień fabrycznych zrobiony?
    Możesz też spróbować - o ile masz włączone - wyłączyć Bravia Sync.

Soft mam najnowszy wgrany, reset też robiłem.
    Tak miałem tę funkcję włączoną, dzięki niej odpalałem TV przez konsolę i były resety. Wyłączyłem i potestuję. Ta przypadłość zawsze była podczas pierwszego uruchomienia TV w danym dniu. Później można było wł. i wył. nic się nie działo.
  • Pomocny post
    #5 21809297
    kazikszach
    Poziom 39  
    Akurat rozebrałem matrycę w KD-55XE7005 miał dziwne restarty, potrafił grać nawet długo, uszkodzona 1 dioda LED i stąd te wariacje.
  • #6 21809305
    tome3k
    Poziom 6  
    kazikszach napisał:
    Akurat rozebrałem matrycę w KD-55XE7005 miał dziwne restarty, potrafił grać nawet długo, uszkodzona 1 dioda LED i stąd te wariacje.

Chyba to będzie to, bo wyłączał Bravia Sync, nie dało się dalej, resetuje się, jak przełączę na źródło 4K zaraz po włączeniu TV. Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21809314
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ja w domu mam taki sam model jak twój.
    Mam podłączony dekoder canal+ i mi się wydaje, że na kanałach 4k rośnie jasność podświetlenia, co by tłumaczyło twoją usterkę, diody dostają większy prąd i zaczynają przerywać, a ich sterownik wyłącza tv robiąc restart.
  • #8 21809324
    tome3k
    Poziom 6  
    Tylko zastanawiam się, czemu jak podziała chwilę na Full HD i przełączę na 4K, działa już normalnie cały dzień.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21809372
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2307
    tome3k napisał:
    Podczas włączania np. dekodera Full HD włącza się normalnie.

Na tym podłączeniu w menu zwiększ jasność lub inne parametry związane z obrazem i zobacz, czy będzie się resetował, jak Ty to piszesz.
    Przy innych przełączeniach i podłączeniach 4K zmienia parametry, dlatego tak się dzieje.
  • #10 21809390
    tome3k
    Poziom 6  
    Telo napisał:
    tome3k napisał:
    Podczas włączania np. dekodera Full HD włącza się normalnie.

Na tym podłączeniu w menu zwiększ jasność lub inne parametry związane z obrazem i zobacz, czy będzie się resetował, jak Ty to piszesz.
    Przy innych przełączeniach i podłączeniach 4K zmienia parametry, dlatego tak się dzieje.

Dzięki za sugestie, jutro sprawdzę, bo dziś już normalnie będzie działać.
    Sprawdziłem dziś odpaliłem go w full hd i zmieniłem obraz z standardowego na żywy i zaczęły się restarty.
  • Pomocny post
    #11 21810369
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2307
    tome3k napisał:
    Sprawdziłem dziś odpaliłem go w full hd i zmieniłem obraz z standardowego na żywy i zaczęły się restarty.

Trzeba od wymiany podświetlenia zacząć naprawę.
  • #12 21810448
    kazikszach
    Poziom 39  
    tome3k napisał:

Czyli potwierdziło się to:
    kazikszach napisał:
    W tym modelu miałem różne dziwne zachowania, a przyczyną zawsze było uszkodzone podświetlenie.
  • #13 21811219
    tome3k
    Poziom 6  
    >>21810448 Tak, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KD-55XE7096 resetuje się wielokrotnie podczas uruchamiania źródeł 4K, takich jak konsola PS5 i Chromecast 4K, natomiast przy sygnale Full HD działa poprawnie. Problem może wynikać z uszkodzonego podświetlenia matrycy lub nieaktualnego oprogramowania. Zalecane jest sprawdzenie i aktualizacja firmware telewizora oraz wykonanie resetu do ustawień fabrycznych. Dodatkowo warto wyłączyć funkcję Bravia Sync, która może wpływać na stabilność sygnału HDMI. Użycie certyfikowanego kabla HDMI 4K zostało potwierdzone, więc problem raczej nie leży po stronie przewodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA