logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ogrzewanie podłogowe – pętla nr 7 nie grzeje, pytania o elektrozawór i wskaźniki

johny_w 08 Sty 2026 17:19 159 4
REKLAMA
  • #1 21802995
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam,
    Ponieważ nie grzeje mi pętla nr 7 w ogrzewaniu podłogowym, mam kilka pytań.

1. Jeśli dobrze rozumiem, elektrozawory są tylko nakładkami na wbudowany w rozdzielacz zawór? Podobnie jak głowice termostatyczne w grzejnikach?
    Mogę go normalnie zdjąć bez jakiegoś rozszczelnienia? Chciałbym tym sprawdzić, czy to elektrozawór uległ uszkodzeniu (napięcie sterujące do niego dochodzi).

2. Czy te regulatory / wskaźniki u góry coś mi powiedzą? Jak one działają?
    Widzę, że właśnie 7 jest inaczej ustawiona. Jednak nie było to zmieniane, a jeszcze miesiąc temu wszystko było ok.

Elektrozawory na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego z niebieskimi rurami
    Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z nieaktywnym wskaźnikiem na pętli nr 7
    Elektrozawór Auraton zamontowany na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21803027
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Jezeli pompa pcha czynnik grzewczy w belkę to rotametry powinny być ściągnięte trochę na dól, czyli nr. 7 jeżeli Ci nie działa powinien być u góry, jak odkręcisz głowicę na dole, pod nią jest nakrętka, i ściągniesz ją to rotametr powinien iść na dół. Ale na zdjęciu widać ze jest trochę uszkodzony, ten talerzyk plastikowy wskoczył do środka sprężyny, a powinien ją ściągać w dół. Trzeba by to rozrkęcić i spróbować poprawić jak masz zawrory odcinające i jako takie pojęcie.
    Nr. 1 jest zakręcony całkowicie?
  • REKLAMA
  • #3 21803699
    johny_w
    Poziom 24  
    Nr 1 jest delikatnie odkręcony - to jest zawór ręczny.
    Niezależnie od tego, czy ogrzewanie działa, czy nie - wszystkie wskaźniki są w takim położeniu jak na zdjęciu. Ale nie będę tego ruszał.

W 7 zawór okazał się być uszkodzony. Po jego zdjęciu pętla zaczęła grzać.
    Identycznego nie ma już w sprzedaży. Jest nowszy model, ale ma skok 3,6 mm. Ten zepsuty ma 3-4,2 mm. Czy ten nowy będzie ok?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21803855
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    nie wiem nigdy nie zastanawiałem się nad tym, jedyne co to upewnij się, że góra czyli rotametr będzie pasowała do tego co jest 4cm niżej na spodzie belki ale to się i tak chyba w komplecie kupuje, więc dól odkrecisz nakrętkę i tez podmienisz.
  • #5 21803860
    johny_w
    Poziom 24  
    Ok, dziękuję.
REKLAMA