logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść konfigurację aplikacji Audioservice z Xiaomi Redmi Note 8T na Motorola Edge 60 Pro?

eit1 08 Sty 2026 19:17 105 2
REKLAMA
  • #1 21803105
    eit1
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Przeniesienie danych konfiguracyjnych aplikacji ze starego telefonu na nowy.

Dzień dobry,
    Proszę o porady w jaki sposób przenieść dane konfiguracyjne aplikacji z telefonu Xiaomi Redmi Note 8T do Motoroli Edge 60 Pro (Android 16). Aplikacja to Audioservice - jest to program do sterowania aparatem słuchowym. W starym telefonie protetyk skonfigurował go i poprawnie łączy się z aparatami słuchowymi - nie jest to Bluetooth ale coś w rodzaju komunikacji ultradźwiękami? Konfiguracja polega na tym, że trzeba wyłączyć aparaty słuchowe, a po włączeniu w ciągu 3 minut wykonać parowanie w aplikacji. W starym telefonie osobiście nie udało mi się tego wykonać poprawnie mimo zwiększania głośności telefonu i wszelkich innych zalecanych zabiegów. Dopiero protetyk pomógł poprawnie skonfigurować to połączenie. Dzięki temu w aplikacji można regulować poziom wzmocnienia aparatów oraz sprawdzać stan baterii.
    Teraz nowy telefon: Motorola Edge 60 Pro. Zainstalowałem aplikację ze sklepu Play i podobnie jak w starym telefonie nie udało mi się sparować aplikacji z aparatami. Niestety protetyk, u którego zakupiłem aparaty słuchowe nie prowadzi już działalności i nie mam do kogo zgłosić się o pomoc bo nagle nikt nie zna aparatów słuchowych Sina :(.
    Próbowałem ręcznie przekopiować zawartość folderu z aplikacją ze starego telefonu do nowego - bez rezultatu. Próbowałem aplikacji Mi Mover, ale w nowym telefonie jest tylko opcja "old phone" przez co aplikacja umożliwia jedynie export danych a nie import. Próbowałem aplikacji Send anywhere - przegrał się plik apk, ale mimo zezwolenia w motoroli na instalację aplikacji z nieznanych źródeł nie instaluje się (pewnie przez android 16). Podobnie aplikacja Phone Clone - bez efektu.
    Jest ktoś w stanie pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 21803121
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    @eit1
    Procedura jest w zasadzie podobna do większości aparatów, które mają możliwość parowania aparatów z telefonem.

Aby sparować aparaty słuchowe Signia ze smartfonem, należy użyć łączności Bluetooth i dedykowanej aplikacji Signia App.

Proces ten różni się nieco w zależności od typu telefonu (iPhone/Android) i modelu aparatu (z akumulatorem/na baterie).

Ogólna procedura parowania wygląda następująco:
    - Włączamy Bluetooth w telefonie,
    - Przechodzimy do ustawień Bluetooth w telefonie i upewniamy się, że jest BT włączone.
    - Pobierz i otwórz aplikację: Zainstaluj aplikację Signia App (wcześniej znaną jako Audio Service App) ze sklepu App Store (dla iPhone'a) lub Google Play (dla Androida) i otwórz ją:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.signia.rta&hl=pl

Wprowadź aparaty w tryb parowania:
    - Modele na baterie: Otwórz, a następnie zamknij komorę baterii w każdym aparacie, aby je włączyć. Spowoduje to przejście w tryb parowania na kilka minut.
    - Modele z akumulatorem: Wyjmij aparaty z ładowarki (automatycznie się włączą) lub, jeśli są już włączone, naciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania przez kilka sekund, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy lub zobaczysz migające światło.

W aplikacji Signia postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby wykryć i połączyć aparaty słuchowe. Aplikacja powinna znaleźć oba aparaty (lewy i prawy).

Powodzenia.
  • #3 21804019
    eit1
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Dostęp do aparatów będę miał dopiero po weekendzie, ale dla sprecyzowania jest to model wewnątrzuszny SINA 8G4 z 2021 r. Wiem, że na starym telefonie regulacja parametrów działała bez bluetooth, no ale może do parowania jest wymagany. Spróbuje sparować zaraz po otwarciu i zamknięciu komory baterii - tego sposobu nie próbowałem, bo producent przesłał instrukcję, w której napisano, że wystarczy wyłączyć i włączyć aparat. Nie było też nic o bluetooth, tylko o zwiększeniu głośności telefonu.
REKLAMA