logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lista domyślnych aplikacji w Linux Mint, LMDE i Debian XFCE – różnice i brakujące pakiety

szymon1051 10 Sty 2026 13:55 303 6
REKLAMA
  • #1 21804640
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Zainstalowałem linux mint na laptopie. Tylko że mint ma problem że jak słucham muzyki np na youtube i zablokuje to wyłącza się muzyka, musiałem zainstalować xfce4-screensaver i wyłączyć coś co się nazywa blokada ekranu i włączyć ("Screen Locker") i włączyć "Screensaver" czyli chyba wygaszacz z opcją blokowania. Tylko problem był z zamykaniem ekranu bo gdy ustawiłem blokowanie to co prawda muzyka grała gdy ekran zamknięty ale jak otwierałem laptopa to obraz był zamrożony a myszką mogłem ruszać, okazało się że nie wyświetlało ekranu z logowaniem i jak hasło wpisałem to odblokowywało się.
    Sprawdziłem z ciekawości debian 13 xfce i nie miał takich problemów domyślnie działała muzyka przy zamkniętym laptopie lub zablokowanym ekranie/sesji.
    Problem jest taki że na Debian trzeba dużo ustawić bo domyślnie nie ma za dużo.
    By działała zawartość sieci w menadzeże plików thunar musiałem zainstalować gvfs-backends i gvfs-fuse.
    Jest jakaś lista aplikacji które ma LMDE (linux mint debian edytion) lub linux mint (tak wiem jest na ubuntu)?
    Jest jakiś błąd że strona https://app.netbird.io/peers mi się nie wczytuje czy to w firefox czy to w chromium. Nie wiem dlaczego.
    Na windows na tym samym kompie działa.
    Teraz nie wiem co jeszcze nie ma lub nie działa bo nie używam lub nie potrzebuje używać więc nie wiem. :)
  • REKLAMA
  • #2 21804658
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2571
    W zasadzie w każdej dystrybucji dostajesz coś tam i gdy ci czegoś brak, to sobie doinstalowujesz. Konfiguracja niektórych rzeczy jest uciążliwa, ale możliwe jest wieloletnie używanie jednej aktualizowanej instalacji. Z jednej strony to wygoda, z drugiej nie nauczysz się na pamięć jak instaluje i konfiguruje się system. W sumie nigdzie tego nie wykorzystasz.
    AI podpowiada, że można sobie w starej instalacji spisać zainstalowane pakiety i automatycznie zainstalować w nowej. Pliki konfiguracyjne albo w kat. domowy, albo /etc. Są też narzędzia do migracji danych, ale nie używałem, to żadnego nie pochwalę.
  • REKLAMA
  • #3 21804676
    szymon1051
    Poziom 13  
    Problem z https://app.netbird.io/peers polegał że miałem +1 godzinę bo na tym samym komputerze jest windows. Linux i windows inaczej interpretują czas z bios.
    W windows musiałem HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation dodać 32 bit wpis o nazwie RealTimeIsUniversal i wartości 1.
    Czemu mi się nie przyda?
    Opanuje ustawianie linuxa :).

Fajnie że w linux można dużo ustawić ale trzeba wiedzieć co i gdzie.
    Jak z AI szukałem jak zrobić by jak w windows po przyciągnięciu do góry program otwierał się w maksymalnym oknie a jak np do lewej to od lewej do środka.
    AI chciało pisać jakieś kody i skrypty ustawiać, a wystarczyło w Usprawnienia menadżera okien->ułatwienia dostępu i tam zaznaczyć Dopasowanie wymiarów okien po przemieszczeniu do krawędzi ekranu.

Nie da się na AI polegać chyba że złą użyłem bo https://chat.mistral.ai/ bo darmowe jest teraz https://chat.z.ai/ ponoć lepsze od wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #4 21804711
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2571
    AI jako dane wejściowe bierze różne porady z forów internetowych. Co głupsze AI będzie Ci bezmyślnie podrzucać różne rozwiązania. Zazwyczaj są to rozwiązania właśnie polegające na modyfikacji ustawień w plikach /etc/.. Jeżeli dopytasz AI o ustawienie z kreatora, to czasem coś podpowie. Czasem po kilku godzinach przypadkiem powie, że nie da się tego czegoś zrobić. AI nie analizuje problemu, tylko podrzuca rozwiązania, które prawdopodobnie się sprawdzą. Czas - albo inaczej interpretują, albo co innego zapisują w zegarze systemowym. Nie pamiętam jak to było. Rozwiązałem to siłowo aktualizując czas z internetu. To nieeleganckie rozwiązanie dla leniwych. :)
  • REKLAMA
  • #5 21804754
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    W Mint jest narzędzie do tworzenia kopii wszystkiego i działa to bardzo dobrze w obrębie dystrybucji. Ja jednak osobiście, bardziej polecał był wydanie LMDE aniżeli podstawowe. Generalnie bez względu do czego wiedza jest zdobywana, przyda się na pewno, choćby do samego rozruszania komórek. Warto się uczyć.
  • #6 21804812
    szymon1051
    Poziom 13  
    To do kopi wszystkiego to chyba chodzi o timeshift i mint przejęło to od twórcy https://github.com/linuxmint/timeshift chyba od Tony George https://github.com/teejee2008/timeshift który swoją drogą tworzy kolejne tego typu projekty ale teraz płatne i oczywiście twierdzi że lepsze xd.

LEDówki napisał:
    W sumie nigdzie tego nie wykorzystasz.

Nie warto bo wszyscy na windows siedzą i linux mimo sukcesu steam deck i tak mało kto używa?

Teraz by coś zrobić w windows też trzeba się natrudzić jak np konto offline w windows 11 :).
  • #7 21805040
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    szymon1051 napisał:
    To do kopi wszystkiego to chyba chodzi o timeshift

Nie. Chodzi o backup tool, dawniej dejadup zdaje się. To bardzo wygodne i mało inwazyjne w przeciwieństwie do timeshift, gdzie trzeba by migawkę opierać o wszystkie elementy systemu, a jego przywrócenie po nowej instalacji, mogło by wyłożyć wszystko. Aczkolwiek fakt faktem, warto takie migawki wykonywać przed większymi aktualizacjami, Chyba że używa się dysku w btrfs, to snaper będzie lepszym rozwiązaniem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem domyślnych aplikacji i konfiguracji w systemach Linux Mint, LMDE (Linux Mint Debian Edition) oraz Debian XFCE, ze szczególnym uwzględnieniem różnic i brakujących pakietów. Użytkownik zainstalował Linux Mint na laptopie i napotkał problem z odtwarzaniem muzyki (np. z YouTube) podczas blokady ekranu – muzyka przestawała grać po zablokowaniu. Rozwiązaniem było zainstalowanie pakietu xfce4-screensaver oraz odpowiednia konfiguracja blokady ekranu i wygaszacza, jednak pojawił się problem z zamrożonym obrazem po otwarciu laptopa, mimo że sesja była odblokowana po wpisaniu hasła. W Debianie 13 XFCE problem ten nie występował domyślnie, muzyka działała podczas zamkniętego ekranu lub zablokowanej sesji. Jednak Debian wymagał dodatkowej konfiguracji, np. instalacji gvfs-backends i gvfs-fuse, aby menedżer plików Thunar poprawnie obsługiwał zawartość sieciową. Pojawiło się pytanie o listę domyślnych aplikacji dostępnych w LMDE, aby porównać je z Linux Mint i Debian XFCE oraz zidentyfikować brakujące pakiety i różnice w konfiguracji systemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA