logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączanie przewodów do nowej płyty głównej – jak poprawnie wpiąć kabelki?

arturogl9393 10 Sty 2026 14:57 219 6
  • #1 21804698
    arturogl9393
    Poziom 3  
    Kupiłem nowe chłodzenie oraz płytę główną i mam teraz "ostatni" problem z podłączeniem. Proszę o pomoc w podpięciu nowej płyty głównej. Zostały mi ostatnie "kabelki" do podłączenia, ale prosiłbym o radę, jak dokładnie mają być włożone, bo nie chcę nic zepsuć.
    Tutaj zdjęcia z instrukcji
    Diagram złącza panelu przedniego na płycie głównej z opisem pinów Diagram z instrukcji podłączeń front panelu płyty głównej, opis pinów i funkcji

A tutaj mam "kabelki" do podłączenia.
    Zbliżenie na przewody RESET SW i POWER SW z obudowy komputera Zbliżenie na wtyczkę z napisem POWER LED- trzymaną między palcami Zbliżenie na wtyczkę POWER LED+ trzymaną między kciukiem a palcem wskazującym Zbliżenie na rękę trzymającą przewody Power SW i inne do podłączenia na płycie głównej Zbliżenie na rękę trzymającą kable panelu przedniego: POWER SW i HDD LED
  • #2 21804710
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Pokazujesz złącze na płycie głównej do przycisku załączania, diodki power i hdd, skąd tu mowa o grafice?
  • #3 21804739
    arturogl9393
    Poziom 3  
    >>21804710
    Nie zauważyłem, że słownik w telefonie zamiast płytę główną to mi wpisał kartę graficzną. Post już poprawiony
  • #4 21804814
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Masz opis na zdjęciu złącza i na przewodach, co jest niejasne dla Ciebie?
  • Pomocny post
    #5 21804850
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8237
    Schemat pinów złącza płyty głównej z opisem POWER SW, RESET SW, HDD LED i POWER LED

Kierunek podłączenia POWER SW i RESET SW nie ma znaczenia.
    Kierunek podłączenia HDD LED ma znaczenie. Niestety nie jest opisane to na wtyczce u Ciebie, a przewody są oba czarne, więc trzeba zgadywać. Przyjęło się, że te wtyczki podłącza się napisami do dołu (do krawędzi płyty). Wszystkie możesz podłączyć napisami do dołu, dla porządku. Jeśli LED od dysku nie będzie działał na obudowie, to będziesz go musiał obrócić o 180 stopni (podłączyć odwrotnie). Przy jego odwrotnym podłączeniu nic nie uszkodzisz (zresztą przy odwrotnym podłączeniu któregokolwiek z tych przewodów niczego nie uszkodzisz).
  • #6 21805645
    arturogl9393
    Poziom 3  
    >>21804850
    Dziękuję bardzo, podłączone i wszystko działa! :)
  • #7 21805646
    arturogl9393
    Poziom 3  
    Wszystko podłączone i działa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia nowej karty graficznej wraz z nowym chłodzeniem. Użytkownik posiada zdjęcia instrukcji oraz zestaw kabli do podłączenia, jednak potrzebuje precyzyjnej pomocy, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu. Wskazano na konieczność identyfikacji odpowiednich złączy zasilających PCIe (6-pin, 8-pin) oraz ich zgodnego podłączenia do karty graficznej i zasilacza. Podkreślono znaczenie sprawdzenia kompatybilności kabli, zwrócenia uwagi na kształt i liczbę pinów, a także na instrukcję producenta karty i chłodzenia. Zalecane jest podłączenie kabli zgodnie z oznaczeniami i zdjęciami w instrukcji, aby zapewnić stabilne zasilanie i prawidłowe działanie komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA