logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens IQ300 WM12N16BPL – trzaski podczas wirowania, lekki opór bębna z paskiem

MarJarKaz 10 Sty 2026 17:14 231 4
  • #1 21804820
    MarJarKaz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pralka Siemens IQ300 IQdrive - WM12N16BPL - W mojej pralce pojawiły się głośne, niepokojące dźwięki, jakby trzaski - występują podczas wirowania na wyższych obrotach.
    Bęben bez luzów, kręci się bez najmniejszych oporów i dziwnych dźwięków (testowałem bez paska). Z paskiem bęben się obraca bez słyszalnych, niepokojących dźwięków i ma co jakieś pół obrotu lekki opór, który go potrafi zatrzymać/przyhamować, ale daje się obrócić dalej ręką.
    Załączam filmik

. Może ktoś doświadczył czegoś podobnego i ma sugestie, co może być przyczyną? Z góry dziękuję za sugestie.
    AI: Czy pralka była ostatnio serwisowana, naprawiana lub czy był wymieniany pasek albo łożyska?
    Nic w pralce nie było wymieniane do tej pory.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy silnik (bez paska) pracuje cicho i bez nietypowych dźwięków oraz czy nie nagrzewa się nadmiernie podczas krótkiej pracy?
    Nie uruchamiałem pralki bez paska.
  • Pomocny post
    #2 21804883
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    Nic Ci nie wpadło pomiędzy bęben, a obudowę zespołu piorącego?

MarJarKaz napisał:
    Z paskiem bęben się obraca bez słyszalnych, niepokojących dźwięków i ma co jakieś pół obrotu lekki opór, który go potrafi zatrzymać/przyhamować, ale daje się obrócić dalej ręką.

Lepiej tak sobie nie kręć, bo za chwilę załatwisz falownik (to on "hamuje").
  • #3 21805111
    MarJarKaz
    Poziom 11  
    >>21804883 Nie wiem, da się to jakoś sprawdzić? Dodam, że bez wsadu wiruje bez takich odgłosów; jakby coś było pomiędzy, to chyba byłoby słychać zawsze?
  • Pomocny post
    #4 21805116
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    Zdejmujesz obudowę z tyłu i wyciągasz grzałkę lub zdejmujesz wąż odpływowy pomiędzy pompą i bębnem, Ewentualne pęknięcie krzyżaka powinieneś wyczuć przy energicznym szarpnięciu w górę / dół oraz nierówny obrót bębna.
  • #5 21806131
    MarJarKaz
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. Dziś zajrzałem do pralki od spodu - fiszbinowy drut wpadł pomiędzy bębnem a zespołem myjącym. Problem rozwiązany.
    Udało się uniknąć serwisu i pewnie parę stówek zaoszczędzone, a i widać, że pralka w środku dość czysta i posłuży kolejne lata, poza tym byłem miło zaskoczony, jak jest w środku solidnie zrobiona.
    Widok wnętrza pralki z dołu, oświetlony przez perforowaną ściankę bębna Wnętrze pralki widziane od spodu z widocznym bębnem i przewodami elektrycznymi Wnętrze pralki z widocznym fiszbinem między bębnem a plastikową obudową
REKLAMA