logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap Amica OTP6641BG – spadek mocy silnika, jak odkręcić wirnik i diagnoza usterki

Jackhrb 12 Sty 2026 14:51 420 3
REKLAMA
  • #1 21806586
    Jackhrb
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Mam problem z okapem Amica otp6641bg. Działa on w trybie pochłaniacza z wylotem powietrza nad szafkę.
    Obroty silnika spadły i pracuje na około 30% mocy. Sterowanie biegami działa (1 - niskie obroty, 2 - wyższe, 3 - najwyższe). Na każdym z biegów okap pracuje na około 30% mocy. Filtry i silnik czyste (nie są zatłuszczone). Obracając wirnik ręką, nie są wyczuwalne opory.
    Awarii nie jest winny kondensator rozruchowy, gdyż wymieniłem go i objawy dalej są takie same.
    Podejrzewam, że awarii uległ silnik i mam dwie możliwe przyczyny:
    1. Silnik zassał węgiel z filtra pochłaniacza.
    2. Półka leżała bezpośrednio na okapie, co mogło powodować opór wirnika.

Mam jeszcze prośbę o udzielenie podpowiedzi, jak odkręcić wirnik okapu. Unieruchamiam wirnik i próbuję odkręcać w lewo, ale nakrętka zatopiona w plastiku wirnika obraca się w plastiku. Nakrętka cały czas przeskakuje i wszystko się obraca, uniemożliwiając odkręcenie. Załączam zdjęcie wirnika.

Proszę o podpowiedzi co mogło ulec awarii, jak zdiagnozować i jak odkręcić ten nieszczęsny wirnik :)
    Zbliżenie na wirnik okapu Amica z widoczną plastikową nakładką i mosiężną nakrętką Zbliżenie na wirnik okapu z nakrętką obracającą się w plastikowym mocowaniu Tabliczka znamionowa okapu Amica OTP6641BG z danymi technicznymi. Schemat połączeń elektrycznych okapu kuchennego z opisanymi przewodami i komponentami
    AI: Czy podczas pracy silnika słychać jakieś nietypowe dźwięki, np. buczenie, trzaski, piski lub inne odgłosy, które wcześniej nie występowały?
    Nie słychać niepokojących dźwięków.
    AI: Czy sprawdzał Pan napięcie zasilania dochodzące do silnika na każdym biegu? Jeśli tak, czy wartości napięcia są prawidłowe?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21806814
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    A posiadasz ściągacze do łożysk i próbowałeś użyć jakiegoś i z jakim skutkiem czy nie próbowałeś?
  • REKLAMA
  • #3 21806830
    Jackhrb
    Poziom 2  
    >>21806814
    Niestety nie mam ściągacza do łożysk.
  • #4 21807075
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Czy Twój silnik jest tego typu: Link ? Gdy przeczyszczenie nie pomoże to szukaj nowego... W tym silniku: Link także ośka jest gładka, więc tylko ściągacz Cię ratuje... Ściągacz na upartego można sobie samemu zrobić.. Link Przed rozebraniem silnika oznaczaj sobie obie jego połówki dwoma kreskami pisakiem aby skręcić w takiej samej pozycji....
    Załączniki:
    • Okap Amica OTP6641BG – spadek mocy silnika, jak odkręcić wirnik i diagnoza usterki Silnik wentylatora do okapu Amica OTP 6641 BG 1161091 (KL631R39D2).jpg (385.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA