logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera DV Samsung VP-D101 - problemy z zapisem na kasetach Sony DV Premium

kaem 24 Gru 2005 01:14 6214 14
REKLAMA
  • #1 2111154
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    To już drugi mój post dotyczący kamery DV Samsunga, najtańszego modelu z 2004 roku. W zasadzie powinienem odradzać zakupu tej chińszczyzny (zresztą co dziś nią nie jest). Urządzenie jest tandetne i zawodne. Uszkodzenie panela LCD naprawił gwarant (smugi i wyżeranie linii). Teraz dochodzi problem z zapisem na kasecie Sony DV Premium (ME DVM60). Podobno te kasety nie są najlepszej jakości, nie zdarzyło się to jeszcze na innych (Panasonic) albo nie miałem jeszcze okazji sporo nagrywać na innych. Wygląda to tak, że pierwsze minuty taśmy są w ogóle bez zapisu (tak jakby następowało jakieś dziwne odsunięcie taśmy od głowic), następnie pojawia się "mix" poprzedniego zapisu i świeżego (co kilkanaście linii jest fragment zapisu starego i nowego). Dźwięk totalnie zniekształcony, jakby sygnał cyfrowy dać prosto na wejście wzmacniacza audio. Dopiero gdzieś koło 7 minuty powraca pełna skuteczność zapisu. Kaseta Sony zachowuje się tak już od drugiego zapisu.
    Nie pytam o żadną radę, bo wiadomo, że sam sobie tego nie naprawię. A w serwisie gwarancyjnym ten problem może nie wystąpić miesiącami. Raczej chodzi mi tylko o zwrócenie uwagi, że tanie kamery DV sprawiają wiele niemiłych niespodzianek. Jeżeli będę miał jakieś miarodajne, długotrwałe wyniki po zmianie kasety na innej firmy, to dam znać.
  • REKLAMA
  • #2 2115633
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Ja rowniez nie chce Ci niczego doradzac, ale nigdy nie spotkalem gorszych kaset niz Sony; swoja droga nie wierze by mechanizm Twojej kamery byl sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 2119820
    saico
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Co za niewiedza. Polecam instrukcję obsługi na temat objawów po zabrudzeniu głowicy i sposobu czyszczenia głowicy wizyjnej. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2120721
    kaem
    Poziom 29  
    saico napisał:
    Co za niewiedza. Polecam instrukcję obsługi na temat objawów po zabrudzeniu głowicy i sposobu czyszczenia głowicy wizyjnej. Pozdrawiam!

Głowica może być brudna już po niecałym roku eksploatacji? Poza tym, nie zdarza się to jak robię test zapisu gdzieś w środku taśmy.
  • #5 2120783
    saico
    Poziom 20  
    Wystarczy jedna trefna taśma - nie musi być rok:) Tak, w połowie taśmy może być ok, bo inny jest naciąg taśmy i brud który zalega w prowadnikach głowicy, nie powoduje jej zsuwania jak to się dzieje na jej początku. Samo to, że niedokasowuje Ci poprzedniego obrazu, tworzą się pasy i potrzaskuje dzwięk już powinno nakierować Cię, że to brudna głowica. Poczekaj jeszcze trochę, to zacznie Ci wciągać taśmę. Na początek zainwestuj w kasetę (markową) czyszczącą. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2124510
    Dominik
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Niedawno miałem podobny problem, straciłem ok. 6 minut bardzo ważnego nagrania. Podejrzewałem kamerę, zabrudzoną głowicę itp.
    Okazało się że winna była kasetka w moim przypadku DVM60 Panasonic.
    Najpierw brudziła głowice a następnie ją samooczyszczała. Przeprowadziłem próby na innych kasetach, problemu nie było. Od tego czasu na innych kasetkach i również Panasonic nagrałem kilkanaście godzin filmów i żadnych problemów. A wredną kasetkę dałem dziecku do sprawdzenia co zawiera w środku.
  • #7 2147426
    i2o
    Poziom 15  
    Nie używajcie kaset SONY DV PREMIUM-nagminnie uszkadzają głowice. Co do kamery to masz problem z prawidłowym naciągiem taśmy, dlatego początek taśmy jest żle nagrywany.Następnie zacznie początki taśm niszczyć i zaginać.
  • #8 2192590
    krzwil
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja również stałem się posiadaczem kamerki Samsung, i niestety też występują smużenia pionowe. Może kolega KAEM oriętuje się co robili w serwisie by usunąć tą usterkę?
  • #9 2192698
    i2o
    Poziom 15  
    Niech Pan SAICO dobrze się wczyta, pomyśli, a potem pisze o zabrudzeniach głowicy.
  • #10 2193975
    kaem
    Poziom 29  
    krzwil napisał:
    Ja również stałem się posiadaczem kamerki Samsung, i niestety też występują smużenia pionowe. Może kolega KAEM oriętuje się co robili w serwisie by usunąć tą usterkę?

Tak jak przewidywałem, napisali "wymiana panela" :-)
  • #11 3283664
    AndrzejYankes
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, mam kamerkę VP-D105i i w tym modelu również występuje problem, że po nagraniu na kasecie SONY nie ma NIC lub nagranie jest niepełne . Nie wiem czy to uroda kaset tej marki (przy innych markach nie ma tego problemu)
  • #12 3369664
    Robert Miś
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    to rzeczywiście wygląda na problem z zabrudzeniem - ten mechanizm nie ma prpblemów z naciągami (chyba, że jest po przejściach). Kolega ma doświadczenie z innymi typami sprzętu np. Canonem lub Panasonikiem.
  • #13 5435599
    elkaqwe
    Poziom 1  
    Witam wszystkich
    Ja mialam takze podobny problem Natomiast teraz nie stety nie moge nic nagrac ani nie moge nic obejrzec w trybie player Gdy chce cos nagrac to nie stety wyskakuje mi napis zabezpieczenie nie wiem co moge z tym zrobic czy mam sie zglosic do jakiegos serwisu czy moze bede mogla sam rozwiazac ten problem prosze o pomoc z goery dziekuje :D
  • #14 5587884
    saico
    Poziom 20  
    Usterka (zabezpieczenie) jest do naprawienia, ale wymaga użycia części. Także nie masz co do niej nawet zaglądać z samym śrubokrętem. Polecam centralny na Kierbedzia w W-wie. Pozdrawiam
  • #15 6764773
    adamk4321
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    {zabezpieczenie!} pojawia sie wtedy kiedy kaseta jest zabezpieczona przed zapisem i trzeba ja poprostu odbezpieczyc paznokciem :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z zapisem na kasetach Sony DV Premium (ME DVM60) w kamerze Samsung VP-D101 z 2004 roku. Użytkownicy zgłaszają, że na początku taśmy występuje brak zapisu lub mieszanie starego i nowego obrazu oraz zniekształcenia dźwięku, co może wskazywać na problemy z naciągiem taśmy lub zabrudzeniem głowicy wizyjnej. Zalecane jest czyszczenie głowicy za pomocą kaset czyszczących oraz unikanie kaset Sony DV Premium, które są krytykowane za niską jakość i uszkadzanie głowic. Inne marki, takie jak Panasonic, nie wykazują podobnych problemów. Wskazano również, że uszkodzenia panelu LCD w modelu VP-D101 były naprawiane przez serwis poprzez wymianę panela. Dodatkowo pojawił się problem z zabezpieczeniem zapisu, który wymaga serwisowej naprawy lub odbezpieczenia kasety. Podobne problemy z zapisem na kasetach Sony zgłaszane są także w modelu Samsung VP-D105i.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA