logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość na powerline (TP-Link TL-PA7027P) mimo łącza 600 Mb/s

daxey 26 Sty 2026 13:44 453 15
REKLAMA
  • #1 21820253
    daxey
    Poziom 9  
    Cześć,
    Mam problem z osiągnięciem sensownej prędkości internetu i chciałbym się upewnić, czy to kwestia konfiguracji, czy po prostu ograniczenia instalacji.

Mieszkanie ok. 55 m², router i PC w odległości ~10 m
    Internet z umowy: 600 Mb/s (T-mobile)
    Router dual-band (2.4/5 GHz), dwa rozdzielne pasma.

Co testowałem wcześniej:
    Repeater Wi-Fi również TP-Link RE705x:
    5 GHz - ~600 Mb/s, ale niestabilnie (zrywa połączenie co jakiś czas na chwilę, co bardzo przeszkadza w grach online)
    2.4 GHz - stabilnie, ale tylko ~70-80 Mb/s

Obecnie:
    Powerline TP-Link TL-PA7019P KIT, obydwa adaptery wpięte bezpośrednio do gniazdek w ścianie.
    Router -> powerline -> PC (Ethernet)

Karta sieciowa w PC ustawiona na 1.0 Gb/s
    Kable Ethernet z zestawu TP-Link Powerline (Cat5e)

Problem:
    Speedtest pokazuje ok. 70-75 Mb/s.
    Bardzo stabilnie, ale prędkość identyczna jak na Wi-Fi 2.4 GHz.

Powerline działa poprawnie technicznie, nówka, świeżo rozpakowany.
    Wygląda na to, że zarówno 2.4 GHz, jak i powerline „dobijają” do tego samego limitu.

Pytania:
    1. Czy to typowe, że powerline kończy się na ~70 Mb/s mimo modeli AV1000/AV1300?

2. Czy w takiej sytuacji jedyną sensowną opcją na pełne 600 Mb/s jest:
    - kabel Ethernet bezpośrednio z routera?
    - system Mesh / AP zamiast repeatera?
    Czy jest jeszcze coś, co realnie warto sprawdzić?

Z góry dzięki za każdą sensowną sugestię.
    AI: Czy wiesz, czy oba gniazdka, do których podłączone są adaptery powerline, znajdują się na tej samej fazie i czy instalacja elektryczna w mieszkaniu jest stosunkowo nowa, czy raczej starsza?
    Nie wiem, mieszkanie jest w kamienicy, raczej nie jest nowe.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć adaptery powerline do innych gniazdek w mieszkaniu (np. w innych pokojach lub bliżej siebie), żeby sprawdzić, czy prędkość się zmienia?
    Ogólnie są dość blisko siebie, odległość może 5-7 metrów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21820269
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    daxey napisał:
    . Czy w takiej sytuacji jedyną sensowną opcją na pełne 600 Mb/s jest:
    - kabel Ethernet bezposrednio z routera?

Tak
    daxey napisał:
    system Mesh / AP zamiast repeatera?
    Czy jest jeszcze coś, co realnie warto sprawdzić

MESH to repeater pod nową nazwą - dla jeleni, żeby dwa razy zapłaciły.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 21820292
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    daxey napisał:
    1. Czy to typowe, że powerline kończy się na ~70 Mb/s mimo modeli AV1000/AV1300?

Czy typowe, to raczej trudno powiedzieć. U mnie adaptery PLC wyciągały ponad 100, ale z kolei jakość połączenia (jitter) rósł bez wyraźnego powodu średnio raz na tydzień i musiałem je restartować. Przy starej instalacji elektrycznej może nie dać się osiągnąć więcej niż napisałeś.
    daxey napisał:
    5 GHz - ~600 Mb/s, ale niestabilnie (zrywa połączenie co jakis czas na chwile, co bardzo przeszkadza w grach online)

To jest dość dziwne. Rozumiem spadek przepustowości, ale zrywanie? Windows informuje o braku połączenia?

A jaki masz w ogóle router od T-Mobile? Jaki model karty sieciowej w komputerze?
  • #4 21820302
    daxey
    Poziom 9  
    >>21820292
    Tak, zrywa co jakiś czas, ikonka się zmienia na pasku, wywala mnie z gierek online, strony się nie ładują. Najczęściej zajmuje to max. minutę, ale nadal, często sam kick w sobie uniemożliwia dołączenie do rozpoczętej rozgrywki, no i po prostu jest irytujące pomijając to.

Karta sieciowa wygląda tak:

Lista kart sieciowych z zaznaczoną Realtek PCIe GbE Family Controller

Router tak:

Zrzut ekranu z informacją o routerze Sagemcom FAST5670 TMPL

Status GPON aktywny, model GN25L95, stan rejestracji O5

Zrzut ekranu z informacjami o sygnale i prędkości połączenia internetowego

Parametry sygnału sieciowego z danymi o sile, napięciu, prędkości i błędach

Zastanawiam się, czy fakt, iż mam rozdzielone pasma na 2,4 i 5G, może tu nie mieć jakiegoś wpływu. Podpiąłem kabel do routera gniazdka LAN1, żółtego, jest też niebieskie opisane jako 2,4, więc wydedukowałem, że te żółte będą raczej odpowiednie do 5G.
  • #5 21820318
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    daxey napisał:
    Karta sieciowa wyglada tak:

Przecież to jest karta Ethernet. Jaką masz kartę WiFi, bo o problemach z WiFi piszesz.

Zrywa połączenie WiFi czy połączenie po kablu.

Dodano po 13 [minuty]:

daxey napisał:
    jest tez niebieskie opisane jako 2.4, wiec wydedukowalem, ze te zolte beda raczej odpowiednie do 5g.

Gdzie Ty masz gniazda opisane 2,4 i 5 GHz na tym routerze?
  • REKLAMA
  • #6 21820363
    daxey
    Poziom 9  
    >>21820318
    Mam PowerLine podpięty do routera przez kabel ethernet oraz drugi kabel ethernet z powerline koło PC. Chodzi o PC i połączenie po kablu.
    Jest jedno gniazdko opisane jako 2.4. Ten kabel ethernet poniżej jest podłączony do jednego adaptora Powerline, a drugi jest w pokoju obok w gniazdku, podłączony po kablu ethernet do PC. 

A co do tego co zrywalo to zrywa po repeaterze, ktory podlaczony jest po kablu do PC (predkosci 500-600mb lekko na wielu speed testach, ponizej 500 nie spada, glownie kolo 600), ale wlasnie dosc regularnie wystepuja kicki, zerwania na minute. 

Przyznam, że nie wiem, dlaczego (było tak w sumie od dawna) PON jest na czerwono.

Panel tylni routera z portami LAN, WAN i USB, jeden port LAN zajęty kablem ethernet.

Panel przedni routera z aktywnymi diodami; dioda PON świeci na czerwono
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21820476
    KOCUREK1970
    Ocena: 5436
    @daxey
    - Wraz ze wzrostem odległości pomiędzy PLC, ich wzajemna prędkość maleje (zatem i prędkość z poszczególnych PLC),
    - Jak drogi jest zestaw PLC,
    - Czy jest ta sama faza w każdym gniazdku,
    - Odległość PLC od licznika prądowego,
    - Jakość przewodów prądowych,
    - Czy instalacja jest 2 czy 3-żyłowa,
    - Czy pod instalację są wpięte urządzenia pochłaniające ogromną moc (mikrofalówki, piecyki itd).
    - Na mniejszy transfer wpływa również ilość urządzeń PLC.
  • #8 21820511
    daxey
    Poziom 9  
    >>21820476 @KOCUREK1970
    Dzięki za rozpiskę, niestety nie znam się tak dobrze na elektryce, żeby odpowiedzieć na pytania 2, 4, 5.

PLC kit, zestaw kosztuje ok. 250 PLN za nowy.
    Od licznika odległość to 2-3 m.
    W całym mieszkaniu oczywiście są sprzęty takie, jak wymieniłeś, ale niestety nie wiem, czy akurat wchodzą w tę konkretną instalację (nie wiem, jak ona wygląda, szczerze mówiąc, i czy jest wszystko razem czy jakoś osobno). W każdym razie, w korytarzu w gniazdku podłączony jest tylko PLC i router T-Mobile. W pokoju z PC trochę więcej rzeczy (nie w tym samym gniazdku, ale w pokoju jest telewizor itd).
  • #9 21820517
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Mój PLC Fritz 1200 dociągał do ok. 80 Mb/s.
  • #10 21820563
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    Powerline, to jedno wielkie badziewie, a napisy AV1000/AV1300, to równie dobrze mogą być AV5000. Na forum były o tym tematy i jak uzyska się 1/10 prędkości internetu, to trzeba się cieszyć.
  • #11 21820571
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    daxey napisał:
    2. Czy w takiej sytuacji jedyną sensowną opcją na pełne 600 Mb/s jest:- kabel Ethernet bezpośrednio z routera?
    Tylko i wyłącznie. Wszelkie przesyły internetu poprzez gniazdka elektryczne, wifi, meshy itp , nie zapewnią stabilnego i pełnego transferu.
  • #12 21820577
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    daxey napisał:
    PLC kit, zestaw kosztuje ok. 250 PLN za nowy.

Wydałeś 250PLN zamiast położyć kabel za ułamek tej kwoty?
    Powerline to realnie nie przekracza 100Mbs...

Kładź kable LAN i będzie prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #13 21821157
    daxey
    Poziom 9  
    >>21820577
    Tylko że trochę ciężko poprowadzić, żeby nie kolidowało z drzwiami itd. Akurat mam taki układ, że musiałbym pociągnąć przez trzy witryny
  • #14 21821161
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    To tylko wymówka... ;-)
    Większość i to taka 90% tak pisze na forum E, a potem po wydaniu kasy, stracie czasu i nerwów, itp
    nagle okazuje się, że się da kabel LAN położyć.

A ze szwagrem przy piwach to nawet z przyjemnością ;-)
  • #15 21821198
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21822350
    IC_Current
    Ocena: 2509
    Erbit napisał:
    Z sąsiadką nawet bez piw można z przyjemnością

Sąsiadka i druty?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze internetowe o prędkości 600 Mb/s (T-Mobile) i router dual-band (2.4 GHz oraz 5 GHz). Testował różne metody połączenia: repeater Wi-Fi TP-Link RE705x, który na paśmie 5 GHz osiągał około 600 Mb/s, lecz z niestabilnym połączeniem, oraz stabilne, lecz wolniejsze 2.4 GHz (~70–80 Mb/s). Obecnie korzysta z zestawu powerline TP-Link TL-PA7019P KIT, podłączonego bezpośrednio do gniazdek ściennych, z połączeniem router → powerline → PC przez Ethernet (karta sieciowa ustawiona na 1 Gb/s, kable Cat5e z zestawu). Pomimo prawidłowej konfiguracji i stabilności, speedtest pokazuje prędkość około 70–75 Mb/s, co odpowiada prędkości 2.4 GHz Wi-Fi, znacznie poniżej deklarowanego 600 Mb/s. Problem wskazuje na ograniczenia instalacji elektrycznej lub specyfikę działania powerline, które nie wykorzystuje pełnej przepustowości łącza.
REKLAMA