logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Enkoder głośności nie działa we wzmacniaczu Creek Evolution – co sprawdzić?

outoftime 30 Sty 2026 20:28 165 2
REKLAMA
  • #1 21824625
    outoftime
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Problem dotyczy enkodera głośności we wzmacniaczu audio Creek Evolution. Wzmacniacz posiada dwa enkodery: jeden lewy, służący wyborowi źródła sygnału, oraz drugi prawy, który jest odpowiedzialny za sterowanie głośnością.

Problem wygląda następująco: Przy wolnym pokręcaniu pokrętłem głośność zmienia się bardzo często, niepoprawnie pokazując na wyświetlaczu sprzeczne wartości, tzn. przy pogłaśnianiu pokazuje czasem tłumienie, a czasem wzmocnienie. Przy szybkim kręceniu w ogóle nie działa.

W celu sprawdzenia wykonałem następujące czynności.
    Docisnąłem pokrętło w kierunku frontu wzmacniacza i intensywnie kręciłem w prawo i lewo kilka razy. Po takim zabiegu enkoder działał 2 dni i z powrotem przestał poprawnie funkcjonować.
    Enkoder nie pulsuje, nie czuć nic podczas obracania gałką i to jest normalne, bo te wzmacniacze tak mają. Ośka jest nasmarowana jakimś lepiszczem. Tylko zastanawia mnie fakt, czy czasem nadmiar smaru lub oleju nie dostał się do środka i nie pokrył styków?

Teraz nasuwa mi się pytanie, czy enkoder trzeba wymienić, czy może spróbować go płukać?
  • REKLAMA
  • #2 21824645
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    Rozebrać, sprawdzić stan styków, wymyć izopropanolem, nasmarować i poskładać.
  • #3 21885112
    outoftime
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Enkoder został wymieniony na nowy kompatybilny z poprzednim.
REKLAMA