logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kadett 1.4i Gdy jest rozgrzany nie pali. Prosze o pomoc.

mielcar80 24 Gru 2005 13:02 3140 18
REKLAMA
  • #1 2111807
    mielcar80
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    Jestem posiadaczem opla kadetta 1.4i z 91r. Mam dość nietypowy problem z odpalaniem samochodu. Samochód pali znakomicie gdy jest zimny, wystarczy przejechać nim około 5 km i pojawia sie problem. Po wyłączeniu silnika nie można go ponownie odpalić. Mija około godziny, silnik jest zimny i wszystko jest OK. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2112371
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Kreci wogole rozrusznik?
  • #3 2112430
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Powinieneś w momencie jak nie pali sprawdzić czy jest iskra prawdopodobnie nie ma jak nie ma iskry to uszkodzony jest prawdopodobnie łapacz impulsu w aparacie zapłonowym lub moduł zapłonu jak jest iskra to może być czujnik temp.
  • #4 2113858
    wariant
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ja mam podobny problem, z tym ze jest odwrotnie jak jest zimny to zapali ale zgaśnie zaraz i już nie mogę go odpalić a jak go przetrzymam na gazie i się rozgrzeje to pali dobrze. Wydaje mi się ze jest to czujnik temperatury.
  • REKLAMA
  • #5 2114182
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    w oplaczo tej pojemnosci czesta usterka jest modul zaplonowy mieszczacy sie pod cewka zaplonowa
  • REKLAMA
  • #6 2114629
    mielcar80
    Poziom 10  
    Przeczytałem wszystkie rady i po świętach sprawdzę. Palec rozdzielacza jest nowy ,ale w kopułce są wżery na stykach. Czy może być to też przyczyną?
  • #7 2117267
    bolero
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    sprawdz czujnik temp.sterujący komputerem,możliwe ,że komp dostaje sygnał że silnik jest ciągle zimny i wzbogaca dawkę tak że go zalewa.wykręć jedną świecę-jak będzie mokra to jest zalany.
  • #8 2117274
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    witam taka usterka to moze byc modul zaplonowy (czesta usterka ) lub przekaznik , obie rzeczy po ok 100pln, a raz spotkalem sie z czyms takim w seacie (jednopunkt) przy rozgrzanym tracil cisnienie paliwa, na zimnym oki
  • #9 2119126
    mielcar80
    Poziom 10  
    Co do czujnika temperatury to wymieniałem go około pół roku temu ,więc nie wydaje mi się by to był on. Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić moduł zapłonowy czy jest sprawny i gdzie mieści się przekaźnik o którym mowa?
  • #10 2122206
    steed1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    uszczelka podgłowicowa pewnie wydmuchana
  • REKLAMA
  • #11 2122514
    kobra11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wymien czujnik Halla, mieszczacy sie w aparacie, i bedzie ok.
  • #12 2123096
    krzysiek_46
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mialem opla kadet 1.4i na poczatku od czasu doczasu zapalala sie kontrolka silnika az w koncu przestal odpalac okazalo sie ze to czuinik Hala w aparacie zaplonowym , moja propozycja oddac do sprwdzenia aparat zaplonowy do firmy BOSCH.
  • #13 2126971
    mielcar80
    Poziom 10  
    Czy usterka czujnika Halla i modułu zapłonowego powinna być zapisana w komputerze? Sprawdziłem kody usterek w komputerze i nic. Wyskakuje tylko kod 12 więc nie sygnalizuje żadnej usterki.
  • #14 2146208
    mielcar80
    Poziom 10  
    Wymieniłem już moduł zapłonu oraz kopułke i dalej jest to samo. Według waszych postów pozostał mi jeszcze czujnik Halla w aparacie zapłonowym. Czy jest jakaś możliwość by go sprawdzić?
  • #15 2147321
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    a sprawdziłes co z dawką paliwa
    czy wtrysk leje tak samo przy zimnym jak i po rozgrzaniu

miałem tką sytuacje że złacze czujnika miało za duży opór i wzbogacał dawke
  • #16 2148798
    mielcar80
    Poziom 10  
    Pewnie chodzi tu o czujnik temperatury do komputera. Niedawno wymieniałem go na nowy, wiec nie wydaje mi sie by to było przyczyną. Podmieniałem też wtryskiwacz lecz dalej to samo. Słyszałem też ze może to być komputer a dokładniej zimne luty w nim. Czy jest on rozbieralny by to sprawdzić?
  • Pomocny post
    #17 2149276
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    nie zrozumiałeś moich sugestii
    1 czujnik może być dobry ale steronik widzi nietylko opór czujnika ale całe połączenie do sterownika
    2 zobacz jak podaje wtyskiwcz ,czy jest widocznie mniej paliwa po zagrzaniu silnika ,
    czy zalewa swiece
    a kompa da sie naprawic ale to wyższa szloła jazdy dlla amatora nie polecana ,potrzebne doświadczenie
  • Pomocny post
    #18 2149849
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    ja bym popatrzył w silnik krokowy może sie zablokował albo zabrudził zobacz styki silnika krokowego i czujnika temp. według mnie to ona cały czas jeździ na ssaniu
  • #19 2169139
    mielcar80
    Poziom 10  
    Nareszcie wszystko jest już OK. Chodzi jak zegarek. Wadliwy okazał się jednak silniczek krokowy. Umyłem go w benzynie i chodzi elegancko:) Wszystkim dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Kadett 1.4i z 1991 roku ma problem z odpalaniem po rozgrzaniu silnika – pali bez problemu na zimno, ale po przejechaniu kilku kilometrów i wyłączeniu silnika nie można go ponownie uruchomić do momentu ostygnięcia. W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny takie jak brak iskry spowodowany uszkodzonym czujnikiem Halla w aparacie zapłonowym, modułem zapłonowym, uszkodzonym przekaźnikiem, czujnikiem temperatury silnika lub problemami z dawką paliwa i wtryskiem. Zalecano sprawdzenie iskry, stanu palca rozdzielacza i kopułki, a także kontrolę silniczka krokowego i czujnika temperatury. Wymieniono moduł zapłonowy i kopułkę, jednak problem pozostał. Ostatecznie przyczyną okazał się zablokowany silniczek krokowy, który po oczyszczeniu benzyną zaczął działać prawidłowo, co rozwiązało problem z odpalaniem po rozgrzaniu silnika. Wskazano również, że komputer sterujący silnikiem może nie rejestrować błędów związanych z czujnikiem Halla lub modułem zapłonowym, a naprawa sterownika wymaga specjalistycznej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA