logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt i zamawiane płytki PCB w JLCPCB - montaż złączy

Henryk2005 31 Sty 2026 23:21 321 3
  • #1 21825584
    Henryk2005
    Poziom 2  
    Mam pytanie związane z zaprojektowaniem i zamówieniem płytki, np. w JLCPCB

Jeśli chciałbym zamówić tam prostą płytkę, w której chciałbym, aby osadzono też złącza GOLDPIN żeńskie oraz dodatkowo złącza ARK lub inne, które się lutuje, a które pozwalają na wpięcie przewodów, to czy w JLCPCB jest taka możliwość? Czy tam można zamówić tylko płytkę z otworami na te złącza i trzeba je wlutować samemu?
    AI: Czy zależy Ci na montażu tylko elementów SMT, czy również THT (przewlekanych), czyli np. tych złącz, które zwykle lutuje się ręcznie?
    SMT i THT
  • #2 21826811
    wals12
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Oferują coś takiego, ale jest to w ramach usługi PCB Assembly. Polega to na tym, że wysyłasz im swoje komponenty albo zamawiasz je (np. z LCSC), a oni wlutowują wszystkie elementy i odsyłają gotową płytkę.

Jest też opcja zamówienia samej płytki PCB - wtedy dostajesz ją gotową do lutowania.

Jeśli chodzi o wlutowanie tylko samych złączy, to raczej nie oferują tego standardowo, chyba że zapytasz ich indywidualnie.

Mam też zdjęcie poglądowe, jak to wygląda - u mnie jest wlutowanych tylko kilka elementów, a większość płytki jest jeszcze pusta.

Zielona płytka PCB z kilkoma wlutowanymi komponentami, leżąca na niebieskiej macie z linijką.
  • #3 21826903
    Henryk2005
    Poziom 2  
    Wysyłanie im komponentów to chyba za dużo zachodu dla takiej drobnicy, ale ciekawi mnie ta opcja zamawiania z LCSC. Przerabiałeś to, jak to wygląda? Możesz to opisać?

Chciałbym się czegoś nauczyć, jeśli chodzi o zamawianie. Nie chciałbyś wziąć zlecenia? Bo widzę, że chyba jesteś obeznany w temacie.

Nie zaprojektowałbyś płytki PCB, coś jak shield Arduino Nano (zobacz zdjęcie) - tylko oprócz goldpinów na to Arduino wyprowadziłbyś mi też piny na złącza ARK lub podobne (zobacz zdjęcia, lutowane), aby dało się kabelki podpinać i dodatkowo je opisać wg moich potrzeb, np. zamiast D3-1, D4-2… A1-12 itd. Dodatkowo wejście na zasilanie oraz 5 pinów GOLDPIN żeńskich na montowanie poprzez wcisk modułu, który teraz muszę ręcznie kleić, lutować, a tak byłby wkładany jak klocek LEGO. W sumie podobne do tego, co jest, ale aby przeprojektować na moje potrzeby.

Projekt w EasyEda, potem aby dało się taki projekt zaimportować do wykonawcy płytki i abym mógł zamówić płytkę dla siebie.

Zapytałem o JLCPCB, ale może są inne miejsca, które oferują coś więcej niż gołą płytkę, czyli montaż podzespołów na płytce. Ręczne lutowanie jest trochę czasochłonne i czasami przy drobnicy można coś popsuć i robota na marne, więc wolałbym, jeśli się gdzieś da, zamawiać prawie gotowe płytki. Ludzie zamawiają różne płytki i widziałem, że często może nie wszystko, ale wiele rzeczy mają już fabrycznie wmontowanych.

W ogóle projektujesz jakieś układy bardziej zaawansowane? Bo jeszcze czegoś potrzebowałbym, także napisz, może byśmy się dogadali.

Shield do Arduino Nano z zielonymi złączami śrubowymi ARK i pinami żeńskimi
    Szara listwa zaciskowa ARK 2.54 mm z ośmioma torami połączeniowymi
  • #4 21826953
    wals12
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Nie zamawiałem tego wcześniej, bo prawie zawsze robiłem coś dla siebie, do testów albo nauki, więc nie potrzebowałem składania przez JLCPCB - chociaż wiem mniej więcej, jak to działa.

Ogólnie proces wygląda tak: najpierw dobierasz komponenty z bazy LCSC lub bibliotek JLCPCB. Tworzysz schemat i PCB w swoim programie, generujesz BOM i pliki Gerber, a następnie wrzucasz Gerbery do JLCPCB. Tam ustawiasz wszystkie parametry, od samej płytki po części do montażu.

Wchodzisz w PCB Assembly, wybierasz opcję Parts Selection - możesz samodzielnie dobrać części albo pozwolić, żeby JLCPCB zrobiło to za Ciebie. Jeśli czegoś nie ma albo coś nie pasuje, możesz to zmienić. Następnie wybierasz wszystkie opcje, klikasz Checkout/Next i dostajesz listę zależności od wybranych części. Jeśli wybrałeś, żeby JLCPCB za Ciebie przygotowało części, czekasz około 2 dni roboczych, aż przygotują listę komponentów. Potem decydujesz, czy zamówić je z LCSC, czy wysłać własne części z innej hurtowni.

Jeśli chcesz nakładkę, mogę zaplanować, żeby miała goldpiny żeńskie jako wyjścia z Arduino Nano dla modułów gotowych, oraz gniazda ARK/WAGO i inne dla przewodów i wyprowadzenia do DC lub innego zasilania, a rozstawienie pinów ustalasz według własnych potrzeb.

Ja osobiście projektuję wszystko w EasyEDA Pro lub Standard, choć zaczynam uczyć się również KiCad.

Znam kilka firm produkujących PCB - są tanie w Chinach, ale koszty dostawy bywają wysokie, albo drogie w Europie. Dla mnie JLCPCB jest wygodne - często mają promocje i rabaty na PCB lub PCB Assembly, więc jest to ciekawe i opłacalne.

Jeśli projektujesz bardziej zaawansowane układy, wszystko zależy od Twoich potrzeb. Mogę Ci pomóc w projektowaniu, ale wysyłka i testowanie może być trudniejsze, bo teraz nie mieszkam w Polsce. Jakby coś, to pisz na priv wiadomościach, to jakoś się dogadamy.
REKLAMA