logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Linde H25 – brak hydrauliki po mrozach, drgania przewodu pompy, jazda działa

Tomibart 06 Lut 2026 21:08 297 8
REKLAMA
  • #1 21831274
    Tomibart
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, szanowne grono. Proszę o pomoc w diagnozie, może ktoś miał podobny problem. Linde H25. Po mrozach, a w zasadzie w trakcie, przestała działać hydraulika (maszt, kierownica). Jazda jest. Słychać brzęczenie z okolic pompy, ale wydaje mi się, że to przewód od pompy do filtra wpada w rezonans, bo czuć ręką dość mocne drgania tego przewodu i filtra. Wygląda mi to na brak przepływu. Jestem trochę laikiem w tym temacie i zwykle ogarnia to serwis. Tym razem jednak bez oględzin chcą zabrać wózek na warsztat, a to pewnie będzie dość kosztowne, więc tu moje pytanie. Może to jakaś błahostka typu zawór przelewowy czy dławik.
    AI: Czy sprawdzał Pan poziom i stan oleju hydraulicznego? Czy olej nie jest zbyt gęsty lub mętny po mrozach?
    Tak
    AI: Czy zauważył Pan jakieś wycieki, zapchany filtr lub inne nietypowe objawy oprócz drgań przewodu i brzęczenia? Może były podejmowane jakieś próby naprawy?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21831966
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Tomibart napisał:
    Po mrozach, a w zasadzie w trakcie, przestała działać hydraulika
    A wstawil go kolega na jakiś czas do garażu gdzie jest temperatura przynajmniej zero i wzwyż ?.
  • REKLAMA
  • #3 21831998
    Tomibart
    Poziom 9  
    >>21831966 On cały czas w garażu, ale nieogrzewanym. Pozostałe Linde odpalały z problemami, ale działają. Tego pacjenta grzałem dmuchawą 5 godzin i w dotyku pompa i reszta były ciepłe. Dziś odkręciłem ten rezonujący przewód od rozdzielacza i po odpaleniu nie rzęziło. Z przewodu do baniaczka przepompowałem 4 litry oleju jak kawa z mlekiem, jak zaczął lecieć często wkręciłem przewód spowrotem. Uzupełniłem olejem świeżym i nic, dalej brzęczy, jak wzrasta ciśnienie. Wydaje mi się, że zablokowany jest przepływ na rozdzielaczu, tylko co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #4 21832106
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Tomibart napisał:
    Z przewodu do baniaczka przepompowałem 4 litry oleju jak kawa z mlekiem, jak zaczął lecieć
    Hm wyglądało by to na wodę w oleju no logiczne prawda a to że uzupełniłeś olej to nie rozwiązało problemu , kiedy i czy wogóle olej był wymieniany no i filter , napisałeś
    Tomibart napisał:
    Wydaje mi się, że zablokowany jest przepływ na rozdzielaczu, tylko co może być przyczyną?
    no właśnie wymień olej i filterek .
    Piszesz " cały czas w garażu ale nie ogrzewanym " no niestety - 20 potrafi zrobić dość dużo psikusów.
    a i jeszcze to że pompa i reszta była ciepła to nie znaczy że jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #5 21832108
    Tomibart
    Poziom 9  
    Mam ten wózek od 3 lat. U mnie nie wymieniano. Zapewne handlarz tym sprzętem też nie wymienił z uwagi na koszty.

Dodano po 1 [minuty]:

Domyślam się, że obstawia pan na jakiś zator wywołany mrozem. Cóż, spróbuję jeszcze grzać.
  • #7 21834483
    Tomibart
    Poziom 9  
    >>21834414 Na razie wózek pojechał do serwisu. Jak zrobią, to opiszę przyczynę. Może ktoś będzie się borykał z podobnym problemem i takie info pomoże
  • #8 21840215
    Tomibart
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany. Wymiana filtrów hydraulicznych i oleju hydraulicznego i działa.
  • #9 21840216
    Tomibart
    Poziom 9  
    Wymiana filtrów i oleju hydraulicznego.

Podsumowanie tematu

✨ Wózek widłowy Linde H25 po mrozach przestał mieć działającą hydraulikę (maszt, kierownica), mimo że jazda działała. Słychać było brzęczenie i silne drgania przewodu pompy do filtra, co wskazywało na brak przepływu oleju. Wózek był przechowywany w nieogrzewanym garażu, a olej hydrauliczny nie był wymieniany od 3 lat. Próby ogrzewania i uzupełniania oleju nie przyniosły efektu. Podejrzewano zator w rozdzielaczu lub filtrze ssącym. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana filtrów hydraulicznych oraz oleju hydraulicznego, co przywróciło prawidłową pracę układu hydraulicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA