logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linde H20 evo LPG – błąd T211 po zwolnieniu hamulca, wózek nie rusza – co zrobić?

marekroz662 06 Lut 2026 22:42 489 10
  • #1 21831343
    marekroz662
    Poziom 2  
    Wózek widłowy Linde H20 evo LPG, po zwolnieniu hamulca ręcznego lub nożnego, wyskakuje błąd T211 i wózek nie jeździ. Jaka może być przyczyna i jak to naprawić? Wózek jest niezbędny. Proszę o pomoc
    AI: Czy błąd T211 pojawił się nagle, czy narastał stopniowo (np. wcześniej pojawiały się inne objawy)?
    Pojawił się nagle.
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś naprawy, przeglądy lub wymiany części w wózku, szczególnie w układzie hamulcowym lub związane z czujnikami?
    Nie były.
  • #2 21831520
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    Błąd T211 dotyczy / zbyt niskie napięcie zasilania obwodów trakcji / sądze kolego że bezpieczniki sprawdziłeś, czy po zaciągnięciu ręcznego zaświeca się lampka parking jak również po zgaszeniu silnika automatycznie blokuje koła ?. ten błąd dotyczy trakcji a więc na początek czujnik zaciągnięcia ręcznego czujnik stopu no i tam masz tzw system podwójnych pedałów do jazdy przód i tył im też się przyjrzyj . To na początek.
  • #3 21831601
    marekroz662
    Poziom 2  
    Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Wózek odpala i nie wyskakuje błąd, dopóki nie zwolnię hamulca ręcznego lub nożnego - więc podnosi, opuszcza, ale nie można jeździć. Styki hamulców cykają. Jest uszkodzona wtyczka 4-przewodowa, która wchodzi w skrzynkę pod pedałami, ale ją poskładałem i powinna działać. Znalazłem skrzyneczkę z 4 bezpiecznikami (sprawne) i osobny 1 też sprawny. Po zaciągnięciu ręcznego zapala się kontrolka park i park nie gaśnie po zrzuceniu, tylko pojawia się błąd T211. Gdzie jest czujnik zaciągnięcia ręcznego?
  • #4 21831678
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    marekroz662 napisał:
    Jest uszkodzona wtyczka 4-przewodowa, która wchodzi w skrzynkę pod pedałami, ale ją poskładałem i powinna działać
    Tu nie ma czegoś takiego / Powinna działać / dalej
    marekroz662 napisał:
    Po zaciągnięciu ręcznego zapala się kontrolka park i park nie gaśnie po zrzuceniu, tylko pojawia się błąd T211. Gdzie jest czujnik zaciągnięcia
    Ręcznego . Ok a czy lampki stop z tyłu wózka się zaświecają po maciśnięciu hamulca / System bezpieczeństwa /. A co do pytania /Gdzie jest czujnik ręcznego/ wybacz sam go znajdż bo za rękę krok po kroku nie poprowadzę no niestety zaangażowanie z twojej strony jes konieczne.
  • #5 21831713
    marekroz662
    Poziom 2  
    Mój wózek nie ma świateł stopu. Pod podłogą są nadgryzione przewody od hamulca ręcznego. Kabel 3 żyłowy. Po zaciągnięciu ręcznego dwa przewody zwarte, po zrzuceniu bez przejścia, więc działa raczej. Myślałem że to przyczyna, ale po zaizolowaniu nic się nie zmieniło i błąd wyskakuje. Zastanawia mnie to że te przewody ewidentnie są powiązane z hamulcem, ale po wypięciu wtyczki nie można odpalić wózka jest zapłon i błąd nie wyskakuje
    Cały czas edytuje swój post
    Czujnik jest tam gdzie są linki hamulca, pod linkami. Pytanie czy idzie do niego osobny przewód?
  • #6 21831799
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    marekroz662 napisał:
    Mój wózek nie ma świateł stopu.
    . Tak to zależy od wersji . i
    marekroz662 napisał:
    Pod podłogą są nadgryzione przewody od hamulca ręcznego.
    Ano właśnie , wiesz , nie wiem jak cię naprowadzić na to , bo , No w końcu jest ingerencja w system a nie prowadzić za rączkę.
  • #7 21831856
    marekroz662
    Poziom 2  
    Pytam, czy do czujnika pod linkami idzie pojedynczy przewód z wsuwką, jak do czujnika biegu wstecznego w samochodach?
  • #8 21831948
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    marekroz662 napisał:
    Pytam czy do czujnika pod linkami idzie pojedynczy przewód z wsuwką jak do czujnika biegu wstecznego w samochodach

O jejku . A jaki problem zajrzeć ?, chcesz to naprawić czy tylko pytasz ? tak dla pytania, z tego co widzę to nawet schematu raczej ci nie udostępnię.
  • #9 21831961
    marekroz662
    Poziom 2  
    >>21831948
    Zaglądam, ale jestem sam i podłogę tylko uchyliłem, i dostęp jest ograniczony. Czujnik hamulca mechanicznie i elektrycznie sprawny. Znalazłem jeden przewód masy z wsuwką, ale raczej nie szedł do czujnika, był raczej niepodpięty.
  • #10 21832121
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    marekroz662 napisał:
    Znalazłem jeden przewód masy z wsuwką, ale raczej nie szedł do czujnika, był raczej niepodpięty.

Kol pozwoliłem sobie zacytować no i piszesz to tak że nie bardzo wiem o co chodzi a czy to tak trudno napisać np szary przewód lub biały nr 1x234 nawet nie będę szukał tego przewodu po schemacie bo nie wiem o który chodzi i jak napisałem wyżej "Tu nie ma raczej " a o fotki to nawet nie proszę .

A tak dla żartu strzelę czy to przypadkiem nie jest przewód od podestu lub siedziska no to niestety wiele funkcji nie zadziała.
  • #11 21832154
    marekroz662
    Poziom 2  
    Przewód brązowy i nie od siedziska, bo na pewno za krótki, i czujnik siedziska działa poprawnie. Przejrzałem kable wszędzie, gdzie mogłem, i nadgryziona izolacja była tylko na tych trzech przewodach (zielony, biały, brązowy) przy linkach nad czujnikiem hamulca. Zdjęć już dziś nie zrobię.
    Edit:
    W moim wózku jest jeden pedał gazu i jeden hamulca. Przód tył przełączam na podłokietniku.
    Jeżeli kolega może to proszę napisać jakie przewody jakie kolory dochodzą do czujnika hamulca i jakie ewentualnie napięcie jest napięcie . Mam taki czujnik jak w załączniku.
    W okolice czujnika hamulca idzie jeszcze jedna wiązka z 3 przewodami z taką samą wtyczką jak od hamulca do czego służy?
    Z góry dziękuję
    Edit: Temat do zamknięcia
    Załączniki:
    • Linde H20 evo LPG – błąd T211 po zwolnieniu hamulca, wózek nie rusza – co zrobić? IMG_20260208_111014.jpg (147.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Wózek widłowy Linde H20 evo LPG zgłasza błąd T211 po zwolnieniu hamulca ręcznego lub nożnego, co uniemożliwia jego jazdę. Błąd pojawił się nagle, bez wcześniejszych objawów i bez przeprowadzonych ostatnio napraw czy przeglądów, zwłaszcza w układzie hamulcowym lub czujnikach. Problem wskazuje na możliwą usterkę w systemie bezpieczeństwa hamulca, najprawdopodobniej związany z czujnikami hamulca lub ich okablowaniem, które mogą nieprawidłowo sygnalizować stan zwolnienia hamulca do sterownika wózka. Zaleca się diagnostykę układu hamulcowego, weryfikację działania i połączeń czujników hamulca oraz ewentualną kalibrację lub wymianę uszkodzonych elementów, aby przywrócić prawidłową funkcjonalność i bezpieczeństwo pracy wózka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA