logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ schodowy na 2 lampy – gdzie podłączyć przewód neutralny i ochronny w puszkach?

szac2517 07 Lut 2026 12:22 369 17
  • #1 21831671
    szac2517
    Poziom 4  
    Dzień dobry.

Z góry zaznaczam, że instalację kładł deweloper, a ja nie jestem elektrykiem.

A co do problemu, to układ schodowy na dwie lampy: w pierwszej puszce wypuszczony był tylko fazowy i dwa korespondencyjne do drugiej puszki; w drugiej puszce mam 2 fazowe, 4 korespondencyjne do jeszcze innej puszki, 2 korespondencyjne z poprzedniej puszki i połączenie z lampą. Korespondencyjne i fazowy od lampy podłączyłem do łącznika według schematu, a nie wiem, co zrobić z neutralnym i ochronnym.
    Otwarta puszka w ścianie z przewodami i złączkami, obok trzymany mechanizm łącznika. Otwór w ścianie z przewodami i trzymany osprzęt łącznika; na górze czerwony napis „G2”
  • #2 21831679
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    szac2517 napisał:
    nie wiem, co zrobić z neutralnym i ochronnym.
    Gdy nieużywane to załóż złączki WAGO lub zaizoluj końcówki...
  • #3 21831754
    szac2517
    Poziom 4  
    >>21831679
    Jeśli neutralnego z lampy nigdzie nie podłączę, to nie zamknę obiegu i całość nie będzie działać.
  • #4 21831757
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    Narysuj schemat (szkic), jaki masz układ przewodów i jak to łączysz, bo z tych zdjęć i Twojego opisu nie sposób czegokolwiek wywnioskować.
  • #5 21831778
    elktrod
    Poziom 41  
    szac2517 napisał:
    Jeśli neutralnego z lampy nigdzie nie podłączę to nie zamknę obiegu i całość nie będzie działała.
    No to "N" - neutralny z lampy podepnij do "N" z rozdzieleni, w czym problem? Gdy nie masz "N" w puszce łącznika: włącznika/przełącznika (tak często bywa) to szukaj "N" w suficie, tam gdzie wisi lampa, bo może "N" biegnie do lampy w suficie bezpośrednio z rozdzielni (często tak bywa)?
  • #6 21831786
    szac2517
    Poziom 4  
    Mam układ schodowy jak na oryginalnym obrazku, a do drugiej puszki są doprowadzone przewody od drugie lampy i nie wiem jak zrobić żeby działały obie i czy to możliwe czy ktoś źle położył przewody
    Schemat instalacji schodowej z dwoma łącznikami P1 i P2 oraz dwiema lampami i przewodami L, N, PE
    (Rysowałem to na telefonie, sory za jakość)
  • #7 21831794
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    W takim układzie to tej drugiej lampy nie dołączysz.
    Patrząc na zdjęcia, widać, że nie narysowałeś tu wszystkich przewodów, które doprowadzone są do puszek. Jak więc mamy Ci pomóc?
  • #8 21831802
    szac2517
    Poziom 4  
    >>21831794

A ktoś wie, po co to tam może być ten przewód doprowadzony do puszki włącznika, a wychodzi na suficie? Kontaktowałem się z deweloperem; ma mi wysłać schemat elektryczny. Może tam coś będzie…
  • #9 21831804
    elktrod
    Poziom 41  
    krzysiek7 napisał:
    W takim układzie to tej drugiej lampy nie dołączysz.
    Dołączy gdy w puszce P2 znajdzie "N" z rozdzielni i połączy z "N" prowadzącym do lampy.
    Schemat okablowania lampy i dwóch łączników schodowych P1 i P2 z przewodami L, N i PE
  • #10 21831818
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    elktrod napisał:
    Dołączy gdy w puszce P2 znajdzie "N" - kto wie czy to nie ten drugi niebieski?

Uważasz, że porady mamy udzielać na podstawie domysłów? Ja nie widzę na tym rysunku żadnego "N", bo autor go nie narysował.
    Zobacz ile przewodów na zdjęciach dochodzi do puszek, a autor narysował jakiś standardowy schemat schodowego. W poście #4 prosiłem o stan rzeczywisty, a nie o jakiś standard.
  • #11 21831820
    szac2517
    Poziom 4  
    >>21831804
    Próbowałem, gdy zapalam łącznikiem nr 1 to włącza tylko jedną lampę, a po naciśnięciu łącznika nr 2 włączają się obie, ale bardzo słabo świecą
  • #12 21831830
    elktrod
    Poziom 41  
    No to ustal czy masz stałe "N" w drugiej puszce? Opisz gdzie biegną te dwa niebieskie?
    Otwór w ścianie z widocznymi przewodami i trzymanym osprzętem elektrycznym; czerwone strzałki i napis „G2”
  • #13 21831831
    szac2517
    Poziom 4  
    Na telefonie nie jestem w stanie zrobić tego lepiej. Później postaram się narysować dokładny schemat.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21831671

Dostałem schemat elektryki. Chodzi o czerwony X - jest to przewód wystający z sufitu, a drugi koniec jest w puszcze na łącznik schodowy 1a i schodowy podwójny 1de obok
  • #14 21831835
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    szac2517 napisał:
    Na telefonie nie jestem w stanie zrobić tego lepiej.

Więc narysuj na kartce, zrób wyraźne zdjęcie i je zamieść w poście. Narysuj wszystkie przewody, ilość żył w poszczególnych przewodach (nawet te nieużywane), gdzie przełączniki, gdzie lampy itp.
  • #15 21831836
    szac2517
    Poziom 4  
    Fragment planu instalacji elektrycznej z symbolami gniazd i oświetlenia oraz czerwonym „X?”

Dodano po 1 [minuty]:

>>21831836

Według schematu tam nie ma być lampy. Ktoś się spotkał z czymś takim albo ma pomysł, co to może być?
  • #16 21831846
    elktrod
    Poziom 41  
    Wniosek: zrób swoją inwentaryzację instalacji a jak nie masz ku temu narzędzi i nie da się podłączyć tego punktu to reklamuj... Tak jak moderator napisał, nie będziemy snuć tu domysłów i pomysłów skoro tego punktu świetlnego nie ma na schemacie...
  • #17 21831848
    szac2517
    Poziom 4  
    >>21831830

No właśnie chodzi o to, że nie mam w puszce „N” doprowadzonego do rozdzielni. Strzałka nr 1 jest to przewód korespondencyjny, strzałka nr 2 jest to przewód wpuszczony do puszki; jego drugi koniec wystaje z sufitu

Dodano po 1 minucie:

>>21831846

Muszę wezwać fachowca. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #18 21833425
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Jeżeli jest to nowa instalacja to ją reklamuj, ponieważ nie została ona wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Żyły koloru niebieskiego i żółto/zielonego nie mogą być użyte jako korespondencyjne dla wyłączników schodowych.

Żyła niebieska przy takim przekroju to tylko neutralny a żyła żółto/zielona to tylko PE zgodnie z przepisami.

Podsumowanie tematu

✨ W układzie schodowym na dwie lampy, gdzie w pierwszej puszce dostępne są tylko przewody fazowe i korespondencyjne, a w drugiej puszce dodatkowo przewody neutralne i ochronne, przewody neutralne (N) i ochronne (PE) należy łączyć bezpośrednio w puszkach, nie podłączając ich do łączników schodowych. Przewód neutralny i ochronny powinny być połączone ze sobą oraz z przewodami lamp, zapewniając ciągłość obwodu zasilania i ochrony. Łączniki schodowe sterują tylko przewodami fazowymi i korespondencyjnymi, natomiast przewody neutralne i ochronne pozostają połączone w puszkach rozdzielczych, co jest zgodne z zasadami instalacji elektrycznych. Schematy instalacji schodowej wskazują, że przewody neutralne i ochronne nie są przełączane, lecz muszą być poprawnie połączone w puszkach, aby zapewnić bezpieczeństwo i prawidłowe działanie oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA